Autorski tekst Pravosuđe

Sud po potrebi – za partokratiju i drugove

Pravde nema, a pravo je izmešteno van institucija. Ne treba više da se nadate da će biti uspostavljeno nezavisno, efikasno i iole sposobno pravosuđe – kao da nam je poručeno prošle nedelje sa najvišeg i jedinog merodavnog mesta u državi.

palata pravde

Vest da će Aleksandar Vučić za istragu odgovornosti za smrt braće Bitići formirati nekakvu komisiju u stvari je poruka o tome da su tužilaštvo i sud nesposobni i da jedina sposobnost potiče od njega lično i nekolicine bliskih mu saradnika.

Mimo tužilaštva, mimo sudova, mimo zakona odluke o nevinosti i vinosti donose se na nekim drugim mestima, u grupi moćnih ljudi, đavoljih advokata, odabranih veštaka i u “komisijama” kojima manupuliše lično premijer Aleksandar Vučić. A kakvu pravdu deli “grupa” videlo se u slučajevima prethodne nedelje kad su oslobođeni huligan Ivan Bogdanov i voditeljka RTS-a Petra Cvijić.

Šokantni slučajevi oslobađanja Ivana Bogdanova, Petre Cvijić i formiranje paradržavne komisije za utvrđivanje odgovornosti za ubistvo američkih državljana, a bivših boraca OVK, braće Bitići nisu sasvim neočekivani za srpsko pravosuđe ali, skupljeni tako na gomilu – svi u prošloj nedelji, predstavljaju paradigmu zavisnog pravosuđa.

Više javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je krivičnu prijavu protiv jednog od vođa navijača “Crvene zvezde” Ivana Bogdanova zbog incidenta na utakmici Srbija – Albanija, jer je utvrdilo da krivično delo nije izvršeno, već eventualno prekršaj. Inače, za Bogdanova nije bilo jasno kako se uopšte našao u situaciji da radi to što je radio, jer je, kao predvodnik huligana koji su prekinuli fudbalsku utakmicu Italija – Srbija u Đenovi 2010, u Italiji osuđen na tri godine i tri meseca zatvora, a potom ubrzo deportovan u Srbiju i, koliko je poznato, ni tu, ni druge kazne nije odležao.

Drugi osnovni sud oslobodio je prošle nedelje krivice bivšu voditeljku RTS-a Petru Cvijić za pogibiju pešaka Slobodana Bajića (73), koga je udarila svojim vozilom u januaru 2012. Presuda je doneta posle samo jednog održanog ročišta, uprkos postojanju kontradiktornih izjava svedoka i nelogičnih nalaza veštaka i utoliko je skandaloznija jer, suprotno nalogu Apelacionog suda, nije izvedena nova rekonstrukcija nesreće.

Braća Bitići, Ili, Mehmet i Agron, uhapšeni su 26. juna 1999. kada su pomagali dvema romskim porodicama da sa Kosova pobegnu na teritoriju centralne Srbije. Osuđeni su na 15 dana zatvora zbog ilegalnog ulaska u zemlju. Pre završetka kazne odvedeni su iz zatvora u Prokuplju. Njihova tela, vezanih ruku i sa ranama na glavama, pronađena su 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom selu kod Kladova, gde je bio kamp za obuku pripadnika specijalnih jedinica policije. Rukovodilac kampa u to vreme bio je Goran Radosavljević Guri, od pre neku godinu istaknuti član SNS.

Duh devedesetih, kad šverceri, huligani i ubice nisu strahovali od suda, kad su uvedene drakonske kazne za protivnike režima, konfiskovana imovina protivnika, nepodobni završavali u zatvoru po hitnom postupku, zatvarani mediji, a obični građani bez moćnih zaštitnika bivali prepušteni na milost reketaša, širi se srpskim pravosuđem. Dok se huligani i tv voditeljke šetaju slobodno, procesuiraju se oni koji su u samoodbrani, braneći porodicu i goli život, ubili provalnika, poput Saška Bogeskog iz Žarkova, kome je u stan upao policiji poznat razbojnik i napao ga šrafcigerom. Za devastiranje pravosuđa krive su i vlasti iz redova DS, koje su prethodnih godina napravile haos antiustavnim reizborom sudija, ali tek sa dolaskom SNS na vlast širom su otvorena vrata poništavanju krhke nezavisnosti i digniteta sudske vlasti.

Utisak koji je ostao nakon oslobađanja Stanka Subotića Caneta od optužbi za šverc cigareta, klimavog suđenja Šariću koje se iz dana u dan napada iz centara bliskih Stanku Subotiću i Bebi Popoviću, nerasvetljavanja slučaja “Miša Banana”, klimanja optužnice protiv Miroslava Miškovića, otezanja sa suđenjem sinu Željka Mitrovića, vlasnika Pink imperije, jasnih signala da sudije oslobađaju bogate, a tužilaštvo se ni posle tri meseca ne oglašava o odgovornosti za pad vojnog helikoptera… sve to zajedno, potvrđeno u tri najnovija slučaja iz prošle nedelje ne ostavlja nimalo nade da će pravosuđe u skorije vreme postati nezavisno, institucionalno i vredno peverenja.

Draginja Lukin
član pokreta
Dosta je bilo – Saša Radulović

Draginja Lukin

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

    • G’dine Zivko, prvo procitajte potpis autora, pa uvidite da je u pitanju zena. Sto se tice “humanitaraca” brace Bitici, informisite se ko su bila doticna gospoda, i da li treba hapsiti ikoga zbog odbrane od cia siptara.

  • Zaista uznemirava kad se skupi toiiko potvrda da nema pomaka i izvlačenja iz mraka i gliba u koje smo utonuli decenijama.

  • moji primeri rada sudstva su frapantni i to u vreme haranja DS na celu sa ministarkom Malovic i sekretarom Homenom gde je izvrsna presuda ponistena i na stotine radnika ostalo bez posla jer su tri firme otisle u stecaj , stotine kupaca stanova ostalo i bez novca i bez stanova, samo je Homen profitirao i ko jos samo on zna i sto je najgore sudije su ostale i dalje da dele “pravdu” mada bi im trebalo zabraniti da se približe sudovima

  • Sve, sve, ali da za pripadnike ovk napisete da su ‘pomagali dvema romskim porodicama da predju na teritoriju Srbije’ je krajnje podlo i dupeuvlakacki. Trebalo bi da stoji ‘pripadnicima ovk uhapsenim prilikom iseljavanja nealbanskog stanovnistva sa teritorije Kosova, kojima nije omoguceno fer sudjenje po zenevskoj konvenciji’ i slicno… Ovako mi se cini da kroz ovu izjavu provejavaju finansije tamo neke ambasade…

    • Nikakvi finasija tamo nekih ambasada nema. Država sme da hapsi i procesuira, ali ne da ubija i sakriva.

  • Ovo mogu da potvrdim licnim primerom, kako se sudi i presudjuje bez dokaza, tj.
    samo na osnovu ja sam to rekla!!!!!!