Источна Србија Рударство Саопштењe

Спасковски спроводи политички прогон радника због твитовања

Генерални директор РТБ Бор Благоје Спасковски покренуо је поступак отказа за инжењера др Бранислава Михајловића због његових критичних ставова објављених на личном Твитер налогу. Покрет “Доста је било – Саша Радуловић” оштро осуђује одмазду и политички прогон запослених у Бору због јавно изнетих стручних ставова којима се указивало на штетно пословање Спасковског и његове екипе, као и на последице које ће због тога имати цео борски округ и Србија. Ово је директан напад неспособног СНС-овог, УРС-овог кадра на слободу мишљења и говора загарантоване уставом.

Bor_samo_hrabro

Др Михајловић, истакнути члан покрета “Доста је било – Саша Радуловић”, запослен као руководилац Сектора за план и анализу у Рудницима бакра Бор доо Бор, прогони се по политичкој основи и као пример застрашивања свих радника у РТБ Бор. Др Браниславу Михајловићу је уручено Упозорење о постојању разлога за отказ о раду јер је, како се наводи, са свог Твитер налога “на искривљен и неистинит начин говорио о компанији” и то супротно наредби директора да је само он “овлашћен за представљање и иступање у средствима јавног информисања”.

Бизарно је што је упозорење подведено под “кршење радне дисциплине” зато што је наводно др Михајловић, како се наводи, “твитове обављао из радних просторија или у кругу послодавца”. Упозорење је усвојено 28. маја и потписао га је директор РББ-а Небојша Виденовић.

Покрет “Доста је било – Саша Радуловић” послао је данас захтеве инспекцији рада захтеве за спровођење инспекцијског надзора због кршења Устава и Закона о раду. Допис је упућен и Влади Републике Србије, Министарству привреде и Агенцији за приватизацију. Уставом је, у члану 46 гарантована “слобода мишљења и изражавања и слобода да се говором, писањем, сликом или на други начин траже, примају и шире обавештења и идеје”. Покрет је и од Владе Србије затражио да се заустави политички прогон нашег члана.

Благоје Спасковски и његови директори спроводе над запосленима противзакониту и противуставну одмазду искључиво због јавно изнетих, стручних ставова. Покрет упозорава да је овакво понашање супротно основама демократског друштва и бориће се за заштиту слободе изражавања не само својих чланова, већ свих грађана Србије. Позивамо и цивилно друштво и синдикате да се укључе и помогну у одбрани слободе говора.

Прилози

RTB Bor – Upozorenje
RTB Bor – Prijava o povredi radne obaveze
RTB Bor – Izvestaj komisije
RTB Bor – Naredba direktora
RTB Bor – Odgovor zaposlenog
Zahtev ispekciji rada za inspekcijski nadzor
Zahtev Vladi RS o zaustavljanju politickog progona zaposlenih u RTB Bor

Погледајте прилог Дневника Н1 телевизије

Ознаке

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар