Privatizacija Saopštenje

Vlada uništava "Vršačke vinograde". Rešenje postoji

Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović” upozorava da vlast nastavlja da uništava kompaniju “Vršački vinogradi” koja bi mogla da bude stub razvoja cele regije Južnog Banata. Bahato i neznalačko ponašanje države kulminiralo je jučerašnjom odlukom vlasti da blokira račun firme zbog duga koji bi kompanija mogla da isplati sa 60 odsto svojih zaliha vina, da je ista ta vlast ne sprečava.

vrsacki vinogradi

Poreska uprava blokirala je račun kompanije zbog neplaćanja starih poreza i akciza iz vremena gazdovanja familije Rodić, sa kojom je država raskinula ugovor o privatizaciji, a koja je “Vinograde” zadužila kod NLB banke za milionske iznose u evrima. Kao i nakon mnogih drugih pljačkaških privatizacija, nakon raskida privatizacije, država nije ništa učinila da u sudskim postupcima pobije ove štetne pravne poslove koje su preduzeli neodgovorni partijski vlasnici. Slična je situacija i sa Bačkom iz Sivca i sa Aleksom Šantićem i sa Mitrosom iz Sremske Mitrovice i sa stotinama drugih kompanija u kojima je raskinut ugovor o privatizaciji, a dugovi partijskih vlasnika ostali.

Odluke vrha vlasti mogle bi se okarakterisati kao nesposbnost,  da se iza svega ne naziru loše namere koje je svojevremeno zaustavio nekadašnji ministar privrede Saša Radulović. Prošlo je godinu i po dana od zadnjeg pokušaja otimačine imovine građana, kad je Saša Radulović, sprečio prodaju “Vršačkih vinograda” kineskoj kompaniji “Guan Nan” iz koje su kao i uvek stajali neki naši građani bliski vrhu vlasti. I tada su “Vršački vinogradi” imali grožđa i vina na zalihama čija je vrednost bila mnogo viša nego što su bili njihovi dugovi i dogovorena cena za prodaju kompanije. Posao prodaje vodio je tadašnji ministar Mlađan Dinkić, čiji kadrovi i danas vuku konce u kabinetu premijera, ministarstvima i raznim agencijama. Ministarstvo privrede je tada podnelo krivičnu prijavu, ali ona do danas nije procesuiran za kriminalni pokušaj pljačkaške privatizacije.

Poslovanje “Vršačkih vinograda” ugrožavaju zastupnici državnog, većinskog dela kapitala, koje je postavila Agencije za privatizaciju Republike Srbije. Na sve moguće načine sprečavana je prodaja zaliha vina po tržišnim cenama, godinama se ne ulaže u nove tehnologije za proizvodnju vina, kao ni u nove zasade vinove loze i  obnovu starih zasada.

Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović” smatra da iza ovakvog ponašanja države stoji isti model pljačkaške privatizacije koji je Saša Radulović sprečio i da uništavanje kompanije neće prestati sve dok korumpirani i nesposobni kadrovi u Vladi Aleksandra Vučića odlučuju o sudbini “Vršačkih vinograda”. Rešenje je da na čelo kompanije preko javnog konkursa dođe sposoban menadžment, popiše imovinu i obaveze, napravi poslovni plan, te da se kompaniji omogući da proda zalihe vina po tržišnim cenama i vrati osnovane dugove, a neosnovane na sudu pobije. Ova i monge druge kompanije bi mogle da imaju sjajnu budućnost, ali ne sa ovom ili prethodnom vlašću.

DJB Mladi

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar