Industrija Istočna Srbija Saopštenje

Vlada krije ugovore za Železaru Smederevo

Ministarstvo privrede proglasilo je tajnim sve ugovore i dokumente o izboru i angažovanju stranih menadžera u Železari Smederevo koje građani mesečno plaćaju 340.000 evra, odnosno oko četiri miliona godišnje. Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović” smatra da Vlada Srbije tajnim ugovorima učvršćuje korupciju i koruptivne modele ponašanja u državi.

Zelezara

Ministarstvo privrede RS je dopisom broj 3-00-33/2015-02, od 5.6.2015. odbilo zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, kojim je pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović” 30.03.2015. od Vlade i Železare zatražio sve relevantne spise o angažovanju dvanaest holandskih menadžera. Ministarstvo je nezakonito navelo da tražene informacije “nemaju svojstvo informacije od javnog značaja”. Pokret je zbog toga podneo žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja.

Opravdano sumnjamo da je novi direktor Železare u sukobu interesa budući da mu je istovremeno data uloga posrednika u prodaji čelika. Imamo i pitnje za premijera: koju će cenu sirovine menadžer u Smederevu odrediti, kada je bude nabavljao preko svoje privatne firme? Što manju, što veću ili neku “taman” cenu.

Podsećamo da smo od tražili sledeće informacije:

  • kopije svih spisa Ministarstva privrede koji se odnose na sprovođenje postupka izbora menadžerskog tima;
  • kopije svih prispelih prijava i predloga za upravljanje Železarom;
  • kopije kompletne prepiske konsultanata, stručnih komisija, menadžmenta Železare, Ministarstva privrede i Vlade Srbije vezane za izbor novog menadžmenta;
  • Kopiju integralne verzije ugovora, sporazuma i-ili protokola sa svim postojećim aneksima i prilozima, koji su potpisani sa HPK Inženjeringom iz Holandije;
  • informaciju o subvencijama, garancijama, pozajmicama i drugim direktnim i indirektnim davanjima Republike Srbije i njenih organa Železari Smederevo.

Pokret upozorava da se ponašanjem Vlade prema Železari Smederevo uludo baca novac građana Srbije na “strane menadžere – spasioce”, kao da smo mi potpuno nesposobni. Nama ne trebaju “strani spasioci” nego spas od nesposobne partokratije.

Šta je rešenje? Trebalo je još pre godinu i po dana, kako je predlagao Saša Radulović, tada ministar privrede, uvesti red u Železaru, popisati i proceniti imovinu i obaveze, izvršiti analizu tržišta i napisati investicioni poslovni plan. Sve je to zaustavio Aleksandar Vučić i uveo praksu tajnih dogovora i nepotrebnog bacanja novca na strane menadžere.

Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović” zahteva transparentno poslovanje jer je to jedini način da se u Srbiji iskoreni korupcija.

Saša Radulović

Rođen 1965. godine. Odrastao u Sarajevu gde završio osnovnu i srednju školu i Elektrotehnički fakultet 1989. godine, smer automatika i elektronika. Nakon diplomiranja dobio je posao u Simensu u Nemačkoj gde je radio na nuklearnim elektranama. Karijeru je 1993. nastavio u Kanadi i SAD gde je bio je aktivni učesnik buma Silicijumske doline. U Srbiju se vratio 2005. godine.

Sa Vericom Barać i Miroslavom Milenović borio se protiv korupcije i radio na slučajevima 24 pljačkaške privatizacije. Bio je finansijski ekspert tužilaštva za stečaj i berzu, držao treninge za tužioce i policijske inspektore za privredni kriminal. Pet meseci bio je ministar privrede u Vladi Srbije i za to vreme sprečio pljačku braćeVučić, Siniše Malog, Mlađana Dinkića, koji su nastavili tamo gde je Tadićeva vlast stala.

Uverio se da je Aleksandar Vučić centar korupcije, izašao iz Vlade i sa saradnicima osnovao pokret “Dosta je bilo” čiji je cilj da pobedi i uvede sistem, pravnu državu jakih institucija i slobodnih medija, zaustavi partijsko zapošljavanje, uvede transparentnost i čiste račune.

Saša Radulović je dokazano najveći borac protiv režima Aleksandra Vučića i partokratije koja ubija Srbiju. Ako Aleksandar Vučić nekoga ne sme da pogleda u oči, onda je to Saša Radulović. Sprečio ga je u pljački tada, sprečiće ga u pljački i sada.

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • obratite paznju, u narednom periodu, na sklapanje ugovora o otkupu sekundarnih sirovina (otpadnog gvozdja) koje ce Kamaras potpisivati (preko posrednika) sa samim sobom….

  • I sta je tu novo!? Premijer misli da ako je on nesposoban i da mora zvati strane agente da mu vode drzavu da su svi u Srbiji nesposobni i da nema domacih lica koja bi znala kvalitetno upravljati zelezarom.

  • Sta bi sa zelezarom!? Kakvi su prvi rezultati!? Kad ce ta cuvena druga pec? Da li je sta prodato ili stoji u magacinu? Ima li kakvih pokazatelja? Nema reci niocemu… Podigla se prasina kad je bilo potrebno da se podigne…

  • Sta ce nama zelezara,ovakva kakva je,kad je Magnohrom bacen na led i licno ga vlada i rukovodstvo unistilo svi su cutali.zelezaru zatvoriti pod hitno,a naravno,ako smo pametni,Vucica ,i SNS treba hitno skloniti sa vlasti,kako bi se bar nesto sacuvalo u ovoj jadnoj Srbiji i ovaj “narod” opametio.Dzaba price i pisanja , a on nas sve vise gura u propast.

  • i kada budete videli ugovore sta cete uraditi,nista,kao i ova budala koja vas podbada,pa usao je u vladu iz licnog interesa kao americki covek a osim vlade nije izlazio iz americke ambasade,prema tome potrudite se da mislite svojom glavom a ne da vas(nas) stalno neka usijana glava zajebava,radulovic,dragas i sta ti ja znam jos ko.