Приватизација Саопштењe

Агенција потврдила сукоб интереса у “Вршачким виноградима” и “Бачкој Сивац”

Агенција за борбу против корупције потврдила је наводе из пријаве Саше Радуловића да је, у случају покушаја скандалозне приватизације Вршачких винограда и Бачке из Сивца чија је земља испод жита продата “Арапима”, бивша заменица директора Агенције за приватизацију Оливера Аранђеловић, била у сукобу интереса.

Ова сарадница Млађана Динкића, тада министра привреде и финансија, истовремено је била председница Одбора директора Вршачких винограда АД – у реструктурирању и АД Бачка Сивац у реструктурирању, као и председница Комисије за спровођење лицитације за продају имовине Вршачких винограда. Све ове функције и кључна позиција у Агенцији за приватизацију омогућавале су јој да током 2013. године одигра значајну улогу у покушају да се Вршачки виногради практично поклоне кинеском “инвеститору” иза кога стоје наши људи.
Подсећамо да је у покушају приватизације Вршачких винограда примењен модел Млађана Динкића по коме, како је то у свом извештају закључио Савет за борбу против корупције, “Агенција за приватизацију унапред одреди купца, договори се о цени, поступак прилагоди том купцу, односно спроведе тако да само одабрани купац може да припреми документацију у роковима и на начин који Агенција одреди, а онда тврди да је све рађено по закону и да је успешно извршила продају”.

Имовина Вршачких винограда је била процењена на 17 милиона евра, од чега су само залихе вина биле процењена на 5 милиона евра. Захваљујући Динкићевој уредби, имовина Вршачких винограда требало је да припадне кинеском “инвеститору” за трећину вредности, практично по цени која је у том тренутку била једнака вредности њиховог ускладиштеног вина.

Агенција за приватизацију, на чијем челу је тада била Оливера Аранђеловић, пре огласа за приватизацију, одбила је захтев синдиката и дикретора да се залихе вина продају пре приватизације. Пошто је “кинески” инвестотор требало да купи имовину, сви запослени, њих 247, требало је да добију отказ, да држава исплати отпремнине, а онда да се запосле код кинеског “инвеститора” који би добио субвенцију од 6.000 евра по запосленом, односно готово 1,5 милиона евра. Поред тога, у тренутку када је процењивана имовина Вршачких винограда, у фебруару 2013. године, није било грожђа на чокотима. У међувремену до септембра, грожђе је родило, и тај род је био вредан око 6 милиона евра.

“Инвеститор” је, дакле, требало да за 5 милиона евра добије залихе вина вредне 5 милиона евра, субвенцију од 1,5 милиона евра, род грожђа вредан 6 милиона евра, и објекте, опрему и земљиште за “џ”.
Овај покушај пљачке заустављен је доласком Саше Радуловића на место министра привреде. Тадашње Министарство привреде је поднело и кривичну пријаву против свих учесника, која, нажалост, до данас није процесуирана.

Оливера Аранђеловић и даље ради у Агенцији за приватизацију.

Држава и даље спречава да Вршачки виногради, који имају велики потенцијал за развој, стану на своје ноге тако што им блокира рачун због старих дугова који су предмет годинама нерешеног судског спора.

Прилог
Resenje Agencije za borbu protiv korupcije – Olivera Arandjelovic

ДЈБ Млади

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • >>Ова сарадница Млађана Динкића, тада министра привреде и финансија, истовремено је била председница Одбора директора Вршачких винограда АД – у реструктурирању и АД Бачка Сивац у реструктурирању, као и председница Комисије за спровођење лицитације за продају имовине Вршачких винограда…Оливера Аранђеловић и даље ради у Агенцији за приватизацију…<<
  ********************************
  – Ljudi, bilo kuda, Dinkic i njegovi "Experti" svuda…svuda gde su malverzacije i propast…
  – Dokle ce vise i on i njegovi "kadrovi" harati privredom i finansijama Srbije?
  – Treba hitno istraziti ko ga stiti odn. da li i kome placa da i dalje bude na slobodi, zatim sa imenima zastitnika izaci u javnost a onda ih
  sve strpati u "fijoku" na duzi rok.
  – Naravno uz konfiskaciju licne i porodicne imovine u cilju nadoknade bar dela stete koju su napravili.