Економија Саопштењe

Вучићев болестан буџет

Премијер Србије Александар Вучић је на конференцији за новинаре 25. јуна стање у државној каси лажно представио као “здраву српску јабуку”, користи јефтине трикове, поредио податке из катастрофалног периода прошле године обележеног поплавама, са подацима из првих пет месеци ове године. Ми премијера упоређујемо у односу на планове изнете у његовим буџетима.

dreamstime_s_9188769

Александар Вучић је на власти од јуна 2012. године. Прво као ППВ, а затим и као премијер Владе. За то време подигао је све могуће порезе, а смањио пензије и плате. План буџетских прихода је смањивао из године у годину, али ни са самањивањима није успео да их испуни. Као последицу ове погубне економске политике, имамо пад домаће тражње, пад производње, пад БДП-а 2014. године за 1,8 одсто, у прва три месеца ове године за још 1,8 одсто. Србија економски умире.

Први буџет који је правио Вучић био је буџет за 2013. годину којим је предвидео пореске приходе од 837 милијарди динара. Остварио је 723 милијарде, односно 115 милијарди мање. Затим је правио буџет за 2014.годину којим је предвидео пореске приходе од 802 милијарде динара. Остварио је 770 милијарди, односно 32 милијарде мање. Буџетом за 2015. годину је предвидео пореске приходе од 764 милијарде динара.

У односу на његов план из 2014. године, порески приходи у првих пет месеци ове године су за 10 одсто мањи. То представља мањак од 650 милиона евра на годишњем нивоу. На пензијама и платама је Александар Вучић « уштедео » 500 милиона евра. У односу на његов план из 2014.године, приходи од акциза су мањи за 18 одсто, од акциза за дуван за 24 одсто,од ПДВ у земљи за 25 одсто, од пореза на доходак грађана за 20 одсто.

Са друге стране, и расходи су мањи за 12 одсто од плана. Капитални расходи, односно инвестиције, су мањи за 78 одсто. Једини расход који је порастао је расход на камате: већи је за 21 одсто од плана, јер је Александар Вучић јавни дуг за три године повећао за девет милијарди евра, са 15,5 на 24,5 милијарди. То је резултат његове погубне економске политике.

Ми разумемо да би премијер да се мери у односу на поплавну годину. Али ми ћемо да га меримо у односу на његова обећања: буџета за 2013, 2014 и 2015. Очигледно је да српска економија умире. То неће променити намештене позоришне представе у Влади Србије, али ни контрола медија који не извештавају на основу реалних показатеља.

Александар Вучић је зауставио увођење реда у економију које је започео лидер покрета Доста је било Саша Радуловић. Због нестручног И партократског начина управљања већина предузећа иде у стечај, а та судбина очекује И предузећа која је Влада на годину дана заштитила од наплате дугова. На улици ће се наћи више од 40.000 радника. Влада Србије са Вучићем на челу води привреду Србије у банкрот јер спречава да се уведе ред, смање пореска и бирократска оптерећења, укину сулуде субвенције, тајни уговори и уведе владавина права.

Ознаке

Саша Радуловић

Рођен 1965. године. Одрастао у Сарајеву где завршио основну и средњу школу и Електротехнички факултет 1989. године, смер аутоматика и електроника. Након дипломирања добио је посао у Сименсу у Немачкој где је радио на нуклеарним електранама. Каријеру је 1993. наставио у Канади и САД где је био је активни учесник бума Силицијумске долине. У Србију се вратио 2005. године.

Са Верицом Бараћ и Мирославом Миленовић борио се против корупције и радио на случајевима 24 пљачкашке приватизације. Био је финансијски експерт тужилаштва за стечај и берзу, држао тренинге за тужиоце и полицијске инспекторе за привредни криминал. Пет месеци био је министар привреде у Влади Србије и за то време спречио пљачку браћеВучић, Синише Малог, Млађана Динкића, који су наставили тамо где је Тадићева власт стала.

Уверио се да је Александар Вучић центар корупције, изашао из Владе и са сарадницима основао покрет “Доста је било” чији је циљ да победи и уведе систем, правну државу јаких институција и слободних медија, заустави партијско запошљавање, уведе транспарентност и чисте рачуне.

Саша Радуловић је доказано највећи борац против режима Александра Вучића и партократије која убија Србију. Ако Александар Вучић некога не сме да погледа у очи, онда је то Саша Радуловић. Спречио га је у пљачки тада, спречиће га у пљачки и сада.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • […] Александар Вучић је на власти од јуна 2012. године. Прво као ППВ, а затим и као премијер Владе. За то време подигао је све могуће порезе, а смањио пензије и плате. План буџетских прихода је смањивао из године у годину, али ни са смањивањима није успео да их испуни. Као последицу ове погубне економске политике, имамо пад домаће тражње, пад производње, пад БДП-а 2014. године за 1,8 одсто, у прва три месеца ове године за још 1,8 одсто. Србија економски умире-саопштио је покрет “Доста је било”. […]

  • Pomno citam sve sto objavljujete.Slazem se sa svim procitanim,porodicno vas podrzavamo, ali i dvostruko strepimo.Ima li nas dovoljno,prvo i najvaznije potanje?Konacno,negde duboko u nama postoji strepnja da “opet ne iskliznemo iz sina”.Mi smo od pocetka visestranacja podrzavali demokrate, verovali im,pa se mnogo razocarali.Nebismo to opet.Zelimo vam uspeh i postojanost.Srecno.