Ekonomija Saopštenje

Vučićev bolestan budžet

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare 25. juna stanje u državnoj kasi lažno predstavio kao “zdravu srpsku jabuku”, koristi jeftine trikove, poredio podatke iz katastrofalnog perioda prošle godine obeleženog poplavama, sa podacima iz prvih pet meseci ove godine. Mi premijera upoređujemo u odnosu na planove iznete u njegovim budžetima.

dreamstime_s_9188769

Aleksandar Vučić je na vlasti od juna 2012. godine. Prvo kao PPV, a zatim i kao premijer Vlade. Za to vreme podigao je sve moguće poreze, a smanjio penzije i plate. Plan budžetskih prihoda je smanjivao iz godine u godinu, ali ni sa samanjivanjima nije uspeo da ih ispuni. Kao posledicu ove pogubne ekonomske politike, imamo pad domaće tražnje, pad proizvodnje, pad BDP-a 2014. godine za 1,8 odsto, u prva tri meseca ove godine za još 1,8 odsto. Srbija ekonomski umire.

Prvi budžet koji je pravio Vučić bio je budžet za 2013. godinu kojim je predvideo poreske prihode od 837 milijardi dinara. Ostvario je 723 milijarde, odnosno 115 milijardi manje. Zatim je pravio budžet za 2014.godinu kojim je predvideo poreske prihode od 802 milijarde dinara. Ostvario je 770 milijardi, odnosno 32 milijarde manje. Budžetom za 2015. godinu je predvideo poreske prihode od 764 milijarde dinara.

U odnosu na njegov plan iz 2014. godine, poreski prihodi u prvih pet meseci ove godine su za 10 odsto manji. To predstavlja manjak od 650 miliona evra na godišnjem nivou. Na penzijama i platama je Aleksandar Vučić « uštedeo » 500 miliona evra. U odnosu na njegov plan iz 2014.godine, prihodi od akciza su manji za 18 odsto, od akciza za duvan za 24 odsto,od PDV u zemlji za 25 odsto, od poreza na dohodak građana za 20 odsto.

Sa druge strane, i rashodi su manji za 12 odsto od plana. Kapitalni rashodi, odnosno investicije, su manji za 78 odsto. Jedini rashod koji je porastao je rashod na kamate: veći je za 21 odsto od plana, jer je Aleksandar Vučić javni dug za tri godine povećao za devet milijardi evra, sa 15,5 na 24,5 milijardi. To je rezultat njegove pogubne ekonomske politike.

Mi razumemo da bi premijer da se meri u odnosu na poplavnu godinu. Ali mi ćemo da ga merimo u odnosu na njegova obećanja: budžeta za 2013, 2014 i 2015. Očigledno je da srpska ekonomija umire. To neće promeniti nameštene pozorišne predstave u Vladi Srbije, ali ni kontrola medija koji ne izveštavaju na osnovu realnih pokazatelja.

Aleksandar Vučić je zaustavio uvođenje reda u ekonomiju koje je započeo lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović. Zbog nestručnog I partokratskog načina upravljanja većina preduzeća ide u stečaj, a ta sudbina očekuje I preduzeća koja je Vlada na godinu dana zaštitila od naplate dugova. Na ulici će se naći više od 40.000 radnika. Vlada Srbije sa Vučićem na čelu vodi privredu Srbije u bankrot jer sprečava da se uvede red, smanje poreska i birokratska opterećenja, ukinu sulude subvencije, tajni ugovori i uvede vladavina prava.

Oznake

Saša Radulović

Rođen 1965. godine. Odrastao u Sarajevu gde završio osnovnu i srednju školu i Elektrotehnički fakultet 1989. godine, smer automatika i elektronika. Nakon diplomiranja dobio je posao u Simensu u Nemačkoj gde je radio na nuklearnim elektranama. Karijeru je 1993. nastavio u Kanadi i SAD gde je bio je aktivni učesnik buma Silicijumske doline. U Srbiju se vratio 2005. godine.

Sa Vericom Barać i Miroslavom Milenović borio se protiv korupcije i radio na slučajevima 24 pljačkaške privatizacije. Bio je finansijski ekspert tužilaštva za stečaj i berzu, držao treninge za tužioce i policijske inspektore za privredni kriminal. Pet meseci bio je ministar privrede u Vladi Srbije i za to vreme sprečio pljačku braćeVučić, Siniše Malog, Mlađana Dinkića, koji su nastavili tamo gde je Tadićeva vlast stala.

Uverio se da je Aleksandar Vučić centar korupcije, izašao iz Vlade i sa saradnicima osnovao pokret “Dosta je bilo” čiji je cilj da pobedi i uvede sistem, pravnu državu jakih institucija i slobodnih medija, zaustavi partijsko zapošljavanje, uvede transparentnost i čiste račune.

Saša Radulović je dokazano najveći borac protiv režima Aleksandra Vučića i partokratije koja ubija Srbiju. Ako Aleksandar Vučić nekoga ne sme da pogleda u oči, onda je to Saša Radulović. Sprečio ga je u pljački tada, sprečiće ga u pljački i sada.

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • […] Aleksandar Vučić je na vlasti od juna 2012. godine. Prvo kao PPV, a zatim i kao premijer Vlade. Za to vreme podigao je sve moguće poreze, a smanjio penzije i plate. Plan budžetskih prihoda je smanjivao iz godine u godinu, ali ni sa smanjivanjima nije uspeo da ih ispuni. Kao posledicu ove pogubne ekonomske politike, imamo pad domaće tražnje, pad proizvodnje, pad BDP-a 2014. godine za 1,8 odsto, u prva tri meseca ove godine za još 1,8 odsto. Srbija ekonomski umire-saopštio je pokret “Dosta je bilo”. […]

  • Pomno citam sve sto objavljujete.Slazem se sa svim procitanim,porodicno vas podrzavamo, ali i dvostruko strepimo.Ima li nas dovoljno,prvo i najvaznije potanje?Konacno,negde duboko u nama postoji strepnja da “opet ne iskliznemo iz sina”.Mi smo od pocetka visestranacja podrzavali demokrate, verovali im,pa se mnogo razocarali.Nebismo to opet.Zelimo vam uspeh i postojanost.Srecno.