Рударство Саопштењe

Спасковски и Вучић настављају да сеју страх у Бору

Другом од четири доктора наука које има РТБ Бор је данас уручен противзаконит отказ због слободе мишљења и говора. Отказ му је противзаконито уручен на боловању. Преостала су два доктора наука у РТБ-у Бор и они су ућуткани. Александар Вучић и његов неспособни директор Благоја Спасковски настављају репресију, напад на слободу мишљења и говора загарантоване Уставом Републике Србије и сеју страх у Бору како би сакрили своје криминалне промашајe у Бору.

Bor_samo_hrabro

Генерални директор РТБ Бор Благоје Спасковски је извршио притисак и на крају уценама издејствовао отказ за др Милана Дејановског због његових критичких ставова о руковођењу РТБ-ом Бор. Др Дејановски је учествовао и у емисији Инсајдер која се бавила криминалним пословањем РТБ-а Бор.

Др Дејановски, истакнути члан покрета “Доста је било-Саша Радуловић”, запослен као руководилац Сектора техничке припреме и развојних програма Електролизе у Топионици и рафинацији бакра Бор доо, прогони се по политичкој основи и као пример застрашивања свих радника у РТБ Бор јер има храбрости да јавно говори о криминалном вођењу РТБ-а Бор.

РТБ Бор је у катастрофалном стању, инвестиција у топионицу је колосалан промашај, домаћа руда се не експлоатише, тајно се увози и прерађује токсична увозна руда по штетним уговорима и трују грађани Бора. Вучић и Спасковски све ово желе да сакрију од грађана Бора и Србије. Ово знају сви грађани Бора и сви запослени у РТБ-у Бор. Сви чуте због страха од последица ако проговоре.

Уставом је, у члану 46 гарантована “слобода мишљења и изражавања и слобода да се говором, писањем, сликом или на други начин траже, примају и шире обавештења и идеје”. Покрет је и од Владе Србије затражио да се заустави овај политички прогон.

Позивамо грађане, синдикате, цело цивилно друштво да устану у заштиту слободе мишљења и говора и против политичког прогона који спроводе премијер и његови кадрови у целој Србији.

ПРИЛОЗИ:

Ознаке

Саша Радуловић

Рођен 1965. године. Одрастао у Сарајеву где завршио основну и средњу школу и Електротехнички факултет 1989. године, смер аутоматика и електроника. Након дипломирања добио је посао у Сименсу у Немачкој где је радио на нуклеарним електранама. Каријеру је 1993. наставио у Канади и САД где је био је активни учесник бума Силицијумске долине. У Србију се вратио 2005. године.

Са Верицом Бараћ и Мирославом Миленовић борио се против корупције и радио на случајевима 24 пљачкашке приватизације. Био је финансијски експерт тужилаштва за стечај и берзу, држао тренинге за тужиоце и полицијске инспекторе за привредни криминал. Пет месеци био је министар привреде у Влади Србије и за то време спречио пљачку браћеВучић, Синише Малог, Млађана Динкића, који су наставили тамо где је Тадићева власт стала.

Уверио се да је Александар Вучић центар корупције, изашао из Владе и са сарадницима основао покрет “Доста је било” чији је циљ да победи и уведе систем, правну државу јаких институција и слободних медија, заустави партијско запошљавање, уведе транспарентност и чисте рачуне.

Саша Радуловић је доказано највећи борац против режима Александра Вучића и партократије која убија Србију. Ако Александар Вучић некога не сме да погледа у очи, онда је то Саша Радуловић. Спречио га је у пљачки тада, спречиће га у пљачки и сада.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • NAJBOLJI KADROVI (DOKTORI NAUKA) U RTB BOR DOBIJAJU OTKAZ!

  Dana 16. juna 2015. godine Dr Branislav Mihajlović, diplomirani rudarski inženjer, a tri dana kasnije i dr Milan Dejanovski, diplomoiran inženjer metalurgije dobili su otkaze Ugovora o radu u RTB Bor jer su upozorili javnost na nedomaćinskom, kriminalitetnom poslovanju i poslovanju u propasti firme I bahatom ponašanju generalnog direktora Blagoja Spaskovski tzv. Sosa, miljenik premijera Srbije. Oni su istakli da RTB Bor ne može da proizvodi bakar troškovno niže od 9.000 USD/t , a prodajna cena bakra na LME (18. juna 2015. godine) je 5.761 USD/t. Troškovi metalurške proizvodnje bakra u RTB Bor je oko 2000 USD/t, a na svetskom tržištu se kreće od 400 do 500 USD/t.
  Dana 23. decembra 2014. godine na„Svečanom otvaranju završetka nove topionice bakra i fabrike sumporne kiseline u Boru“ Menadžmentu RTB Bor, na čelu sa generalnim Sosom dobio sledeće zadatke od premijera Srbije Vučića: da se nova topionica uhoda i pokrene proizvodnja u roku od tri meseca,, da se rudnik Veliki Krivelj stabilizuje u roku od šest meseci, da se rudnici Majdanpek i Cerovo stabilizuju u roku od devet meseci i td.
  Do današnjeg dana nova topionica ne radi, rudnici nisu dostigli zadatu proizvodnju, a građani i građanke Bora se guše u otrovnim i zagušljivim gasovima. Izmerena srednja vrednost SO2 je 930,00 µg/m3, što je više od 6 puta od MDK to u vremenu uzorkivanja, a mnogo puta zagađenja sumpordioksidom, ugljendioksidom i poletinom sa spektrom Mendelejevim periodnim sistemom elemenata u okolini Bora.
  Efikasnost proizvodnje bakra je veoma niska, iskorišćenje bakra od rude do katode je 60-70%, visoki troškovi proizvodnje, iznad 9000 dolara po toni bakra (u svetu 3000 $/t bakra), kapacitivno iskorišćenje metalurških agregata 30%, potrošnja električne energije od rude do katode 14,0 MWh/t katodnog bakra (u svetu, 5 MWh/t), a ukupna potrošnja sve vrste energije, svedene na ekvivalentni ugalj, u RTB Bor iznosi oko 7,0 tona ekvivalentnog uglja po toni katodnog bakra (u svetu, oko 3,5 t e.u./t bakra). Proizvodnja bakra od nekadašnjih 17 kt mesečno, pala je na 2-3 kt bakra.
  Šta su pogrešili dr Branislav Mihajlović i dr Milan Dejanovski procenite sami, ali jsu dobili raskid radnog odnosa ili ugovora o radu. Strahovlada, teror i nehumanost u RTB Bor vladaju osam godina, a ovo, sada, je kulminacija svega toga i svašta. Troškovi biće ispostavljeni narodu (poreskim obveznicima) Srbije, a ne gospodaru života i smrti u Boru Sosi.
  ZBOG NAJVEĆE INVESTICIJE NA BALKANU I ŠIRE DOKTORI NAUKA DABIJAJU, JEDNOSTRANI I NAMENSKI MENADŽMENTA RTB BOR, OTKAZ UGOVORA O RADU!?

  Izgradnja nove topionice, kao najveća investicija na brdovitom Balkanu i šire i najekološki projekat, je trebala da bude završena do 1. novembra 2013. godine, a ona još nije dovedena do kraja. Cena gradnje na početku je bila 80 miliona evra, pa narasla na 130, da bi konačna cuifra iznosila iznad 300 miliona evra. Sosa sa mentorima i poslušnicima govori da je ovo supermoderna najjeftina i najkraće građena topionica bakra. Nova topionica nije još, u potpunosti, završena, a zvanično je završena 23. decembra 2014. godine, potpaljena na rođendan Vučića, a proizvodnja će krenuti, ako stvarno krene, na rođendan Tome Nikolića. Proizvodnja koncentrata iz domaćih rudnika nije dovoljna za rad topionice po količini, niti po kvalitetu. Potrebna godišnja količina koncentrata bakra za rad topionice je 400 hiljade tona sa sadržajem bakra 21%. Trenutno se proizvodi, u domaćim rudnicima, koncentrat bakra do 15% Cu i sa mnogo vlage. Drugim rečima topionica bi topila kamenje, a troškovi eksponencijalno rastu li rastu. Osim promašene tehnologije topionice, izgleda da i tehnologija flotiranja je i te kako promašena, a Sosa je pričao da je Kriveljska flotacija najmodernija u svetu. Troškovi gradnje topionice i modernizacija rudnika, flotacije i nabavka rudarske mehanizacije prešli su cifru od 500 miliona evra, a ukupna dugovanja RTB Bor su iznad milijardu evra. Kapital RTB Bor je reda veličine 400 miliona evra. Sadašnja proizvodnja bakra u RTB Bor je niža od pre i za vreme Drugog svetskog rata. Epilog rezultata rada RTB Bor je stečaj, ali tu je država, ne da spasi Kombinat, nego svoje “loše kadrovske structure”. Sosina kadrovska politika se svodi na ponižnost, poslušnost, poltronstvo, šlihtanje i još mnogo toga. I on se ponaša, prema predpostavljenim i mentorima, kao što zahteva od “potčinjene mu sluge”. Slobodnomisleće i školovane i iskusne kadrove Sosa je sklonio ili otpustio, a naprimao je Kurtu i Murtu i Murtu preko Kurte, angažovao je poslušne i sposobnoposlušne, za sve i svašta, penzionere, kao što je i on. Baš me zanima kako će se privatizovati RTB Bor sa ovakvim gubicima, lošeg funkcionisanja i loše proizvodnje, ukoliko ne zalegne Vlada, to jest narod!

 • Kao u Nemačkoj tridesetih godina prošlog veka. Zagarantovan put u propast društva kroz negovanje destrukcije kao metoda usmeravanja društvenih tokova.

 • Zalosno…topi se koncentrat fantomskih firmi…znamo cije …da li je neko pricao o masovnom trovanju gradjana olovom i arsenom!?
  Pravda za sve gradjane koji su silom prilika ostali bez posla…pravda za sve kojima je uskracena sloboda misljenja …
  DOSTA JE BILO !!!
  Zapitajte se gospodo u Vladi i gospodo menadzmenta RTB-a … ,kako Vam zive gradjani sramota