Rudarstvo Saopštenje

Spaskovski i Vučić nastavljaju da seju strah u Boru

Drugom od četiri doktora nauka koje ima RTB Bor je danas uručen protivzakonit otkaz zbog slobode mišljenja i govora. Otkaz mu je protivzakonito uručen na bolovanju. Preostala su dva doktora nauka u RTB-u Bor i oni su ućutkani. Aleksandar Vučić i njegov nesposobni direktor Blagoja Spaskovski nastavljaju represiju, napad na slobodu mišljenja i govora zagarantovane Ustavom Republike Srbije i seju strah u Boru kako bi sakrili svoje kriminalne promašaje u Boru.

Bor_samo_hrabro

Generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski je izvršio pritisak i na kraju ucenama izdejstvovao otkaz za dr Milana Dejanovskog zbog njegovih kritičkih stavova o rukovođenju RTB-om Bor. Dr Dejanovski je učestvovao i u emisiji Insajder koja se bavila kriminalnim poslovanjem RTB-a Bor.

Dr Dejanovski, istaknuti član pokreta “Dosta je bilo-Saša Radulović”, zaposlen kao rukovodilac Sektora tehničke pripreme i razvojnih programa Elektrolize u Topionici i rafinaciji bakra Bor doo, progoni se po političkoj osnovi i kao primer zastrašivanja svih radnika u RTB Bor jer ima hrabrosti da javno govori o kriminalnom vođenju RTB-a Bor.

RTB Bor je u katastrofalnom stanju, investicija u topionicu je kolosalan promašaj, domaća ruda se ne eksploatiše, tajno se uvozi i prerađuje toksična uvozna ruda po štetnim ugovorima i truju građani Bora. Vučić i Spaskovski sve ovo žele da sakriju od građana Bora i Srbije. Ovo znaju svi građani Bora i svi zaposleni u RTB-u Bor. Svi čute zbog straha od posledica ako progovore.

Ustavom je, u članu 46 garantovana “sloboda mišljenja i izražavanja i sloboda da se govorom, pisanjem, slikom ili na drugi način traže, primaju i šire obaveštenja i ideje”. Pokret je i od Vlade Srbije zatražio da se zaustavi ovaj politički progon.

Pozivamo građane, sindikate, celo civilno društvo da ustanu u zaštitu slobode mišljenja i govora i protiv političkog progona koji sprovode premijer i njegovi kadrovi u celoj Srbiji.

PRILOZI:

Oznake

Saša Radulović

Rođen 1965. godine. Odrastao u Sarajevu gde završio osnovnu i srednju školu i Elektrotehnički fakultet 1989. godine, smer automatika i elektronika. Nakon diplomiranja dobio je posao u Simensu u Nemačkoj gde je radio na nuklearnim elektranama. Karijeru je 1993. nastavio u Kanadi i SAD gde je bio je aktivni učesnik buma Silicijumske doline. U Srbiju se vratio 2005. godine.

Sa Vericom Barać i Miroslavom Milenović borio se protiv korupcije i radio na slučajevima 24 pljačkaške privatizacije. Bio je finansijski ekspert tužilaštva za stečaj i berzu, držao treninge za tužioce i policijske inspektore za privredni kriminal. Pet meseci bio je ministar privrede u Vladi Srbije i za to vreme sprečio pljačku braćeVučić, Siniše Malog, Mlađana Dinkića, koji su nastavili tamo gde je Tadićeva vlast stala.

Uverio se da je Aleksandar Vučić centar korupcije, izašao iz Vlade i sa saradnicima osnovao pokret “Dosta je bilo” čiji je cilj da pobedi i uvede sistem, pravnu državu jakih institucija i slobodnih medija, zaustavi partijsko zapošljavanje, uvede transparentnost i čiste račune.

Saša Radulović je dokazano najveći borac protiv režima Aleksandra Vučića i partokratije koja ubija Srbiju. Ako Aleksandar Vučić nekoga ne sme da pogleda u oči, onda je to Saša Radulović. Sprečio ga je u pljački tada, sprečiće ga u pljački i sada.

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • NAJBOLJI KADROVI (DOKTORI NAUKA) U RTB BOR DOBIJAJU OTKAZ!

    Dana 16. juna 2015. godine Dr Branislav Mihajlović, diplomirani rudarski inženjer, a tri dana kasnije i dr Milan Dejanovski, diplomoiran inženjer metalurgije dobili su otkaze Ugovora o radu u RTB Bor jer su upozorili javnost na nedomaćinskom, kriminalitetnom poslovanju i poslovanju u propasti firme I bahatom ponašanju generalnog direktora Blagoja Spaskovski tzv. Sosa, miljenik premijera Srbije. Oni su istakli da RTB Bor ne može da proizvodi bakar troškovno niže od 9.000 USD/t , a prodajna cena bakra na LME (18. juna 2015. godine) je 5.761 USD/t. Troškovi metalurške proizvodnje bakra u RTB Bor je oko 2000 USD/t, a na svetskom tržištu se kreće od 400 do 500 USD/t.
    Dana 23. decembra 2014. godine na„Svečanom otvaranju završetka nove topionice bakra i fabrike sumporne kiseline u Boru“ Menadžmentu RTB Bor, na čelu sa generalnim Sosom dobio sledeće zadatke od premijera Srbije Vučića: da se nova topionica uhoda i pokrene proizvodnja u roku od tri meseca,, da se rudnik Veliki Krivelj stabilizuje u roku od šest meseci, da se rudnici Majdanpek i Cerovo stabilizuju u roku od devet meseci i td.
    Do današnjeg dana nova topionica ne radi, rudnici nisu dostigli zadatu proizvodnju, a građani i građanke Bora se guše u otrovnim i zagušljivim gasovima. Izmerena srednja vrednost SO2 je 930,00 µg/m3, što je više od 6 puta od MDK to u vremenu uzorkivanja, a mnogo puta zagađenja sumpordioksidom, ugljendioksidom i poletinom sa spektrom Mendelejevim periodnim sistemom elemenata u okolini Bora.
    Efikasnost proizvodnje bakra je veoma niska, iskorišćenje bakra od rude do katode je 60-70%, visoki troškovi proizvodnje, iznad 9000 dolara po toni bakra (u svetu 3000 $/t bakra), kapacitivno iskorišćenje metalurških agregata 30%, potrošnja električne energije od rude do katode 14,0 MWh/t katodnog bakra (u svetu, 5 MWh/t), a ukupna potrošnja sve vrste energije, svedene na ekvivalentni ugalj, u RTB Bor iznosi oko 7,0 tona ekvivalentnog uglja po toni katodnog bakra (u svetu, oko 3,5 t e.u./t bakra). Proizvodnja bakra od nekadašnjih 17 kt mesečno, pala je na 2-3 kt bakra.
    Šta su pogrešili dr Branislav Mihajlović i dr Milan Dejanovski procenite sami, ali jsu dobili raskid radnog odnosa ili ugovora o radu. Strahovlada, teror i nehumanost u RTB Bor vladaju osam godina, a ovo, sada, je kulminacija svega toga i svašta. Troškovi biće ispostavljeni narodu (poreskim obveznicima) Srbije, a ne gospodaru života i smrti u Boru Sosi.
    ZBOG NAJVEĆE INVESTICIJE NA BALKANU I ŠIRE DOKTORI NAUKA DABIJAJU, JEDNOSTRANI I NAMENSKI MENADŽMENTA RTB BOR, OTKAZ UGOVORA O RADU!?

    Izgradnja nove topionice, kao najveća investicija na brdovitom Balkanu i šire i najekološki projekat, je trebala da bude završena do 1. novembra 2013. godine, a ona još nije dovedena do kraja. Cena gradnje na početku je bila 80 miliona evra, pa narasla na 130, da bi konačna cuifra iznosila iznad 300 miliona evra. Sosa sa mentorima i poslušnicima govori da je ovo supermoderna najjeftina i najkraće građena topionica bakra. Nova topionica nije još, u potpunosti, završena, a zvanično je završena 23. decembra 2014. godine, potpaljena na rođendan Vučića, a proizvodnja će krenuti, ako stvarno krene, na rođendan Tome Nikolića. Proizvodnja koncentrata iz domaćih rudnika nije dovoljna za rad topionice po količini, niti po kvalitetu. Potrebna godišnja količina koncentrata bakra za rad topionice je 400 hiljade tona sa sadržajem bakra 21%. Trenutno se proizvodi, u domaćim rudnicima, koncentrat bakra do 15% Cu i sa mnogo vlage. Drugim rečima topionica bi topila kamenje, a troškovi eksponencijalno rastu li rastu. Osim promašene tehnologije topionice, izgleda da i tehnologija flotiranja je i te kako promašena, a Sosa je pričao da je Kriveljska flotacija najmodernija u svetu. Troškovi gradnje topionice i modernizacija rudnika, flotacije i nabavka rudarske mehanizacije prešli su cifru od 500 miliona evra, a ukupna dugovanja RTB Bor su iznad milijardu evra. Kapital RTB Bor je reda veličine 400 miliona evra. Sadašnja proizvodnja bakra u RTB Bor je niža od pre i za vreme Drugog svetskog rata. Epilog rezultata rada RTB Bor je stečaj, ali tu je država, ne da spasi Kombinat, nego svoje “loše kadrovske structure”. Sosina kadrovska politika se svodi na ponižnost, poslušnost, poltronstvo, šlihtanje i još mnogo toga. I on se ponaša, prema predpostavljenim i mentorima, kao što zahteva od “potčinjene mu sluge”. Slobodnomisleće i školovane i iskusne kadrove Sosa je sklonio ili otpustio, a naprimao je Kurtu i Murtu i Murtu preko Kurte, angažovao je poslušne i sposobnoposlušne, za sve i svašta, penzionere, kao što je i on. Baš me zanima kako će se privatizovati RTB Bor sa ovakvim gubicima, lošeg funkcionisanja i loše proizvodnje, ukoliko ne zalegne Vlada, to jest narod!

  • Kao u Nemačkoj tridesetih godina prošlog veka. Zagarantovan put u propast društva kroz negovanje destrukcije kao metoda usmeravanja društvenih tokova.

  • Zalosno…topi se koncentrat fantomskih firmi…znamo cije …da li je neko pricao o masovnom trovanju gradjana olovom i arsenom!?
    Pravda za sve gradjane koji su silom prilika ostali bez posla…pravda za sve kojima je uskracena sloboda misljenja …
    DOSTA JE BILO !!!
    Zapitajte se gospodo u Vladi i gospodo menadzmenta RTB-a … ,kako Vam zive gradjani sramota

  • verovao sam u ovu vlast sve dok nisam dosao u taj bor da radim,,i ostao kratak za tri mesecne plate .iako smo izgradili tu fabriku drzava nam ipak nije isplatila radove ,pa kako da im vise verujem