Reagovanje

Naprednjaci korumpirali i antikorupcijske institucije

Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki uhvaćena je u odbrani korupcije. Presuda Upravnog suda u Nišu o nezakonito dodeljenom poslu vrednom 26 miliona evra, za prvu fazu izgradnje železničke stanice Prokop, dokazala je da državni antikorupcijski, kontrolni mehanizmi ne funkcionišu. U nečasnom poslu komisiji je nesebično pomagao i Odbor za finansije Skupštine Srbije, čiji je predsednik funkcioner SNS Veroljub Arsić.

Upravni sud u Nišu je 12. juna poništio koruptivno rešenje Republičke komisije kojim je omogućeno sklapanje nezakonitog ugovora o poslu u kome je isto lice i pripremalo projekat i konkursnu dokumentaciju za izbor izvođača radova i učestvovalo u raspisivanju javne nabavke i konkurisalo za posao i na kraju ga i dobilo. Zahvaljujući ovome osnovna vrednost radova povećana je za čitavih 5,9 miliona evra.

prokop-beobuild-rs
Foto: Beobuild.rs

Republička komisija, čiji je posao da zaustavi i onemogući korupciju u koju su umešani predstavnici vlasti, više od godinu dana branila je smešnim, uvredljivim argumentima očiglednu korupciju, a kršenje Zakona o javnim nabavkama pravdala time da Vlada Srbije nije usvojila plan za borbu protiv korupcije u javnim nabavkama. Prevara je otkrivena zahvaljujući upornosti građanskog nadzornika – nevladine organizacije Toplički centar za demokratiju I ljudska prava.

Upravni sud nije imao mnogo posla da utvrdi da nikakav akcioni plan ne može da odloži sprovođenje zakona, ali je pokazao, za današnje vreme, veliku hrabrost da autonomno presuđuje, bez obzira na političke pritiske.

Aleksandar Vučić je i dalje protivustavno na čelu koordinacionog tela za borbu protiv korupcije. Umesto da se procesuiraju 1024 sporne privatizacije, Vučić zakonom poklanja građevinsko zemljište tim istim privatizatorima i u isto vreme sprovodi masovan stečaj Srbije. Korupcija je veća nego ikada u istoriji Srbije.
Pokret “Dosta je bilo-Saša Radulović” zahteva da se utvrdi odgovornost članova Republičke komisije koji su se na ovaj način izrugivali zakonu. Pozivamo i na političku odgovornost predsednika i članova skupštinskog Odbora za finansije, koji su na sve načine, čak i fizičkim izbacivanjem sa sastanka građanskog nadzornika, zataškavali prevaru u koju je umešana i visoka politika. Očekujemo od policije i tužilaštva da reaguju.

U prilogu
[PDF] Rešenje Upravnog suda u Nišu

Povezani tekstovi:
http://dostajebilo.rs/vucic-protivustavno-na-celu-koordinacionog-tela-za-borbu-protiv-korupcije/

Oznake
Dosta je bilo

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

 • Iskreno mislim da mi nemamo nikakvih šansi za opstanak. Od žutih do ovih braon podvučenim možemo očekivati samo još gore i crnje. Ovo može rešiti samo sreljački vod, tako to rade Kinezi. Da podsetim AV je bio predsednik komisije za istragu u vezi kriminalnih radnji u distribuciji električnom energijom… rezultate još uvek čekamo a ima tome više od 17 godina. Stvarno, “Dosta je bilo” ili da se lagano pakujemo!

  • Tesko je izaci iz ovoga bez pomoci iz vana. Zauzeli su sve kljucne pozicije u sudstvu, tuzilastvu, policiji i medijima, svojim partijskim clanovima. AV glavni covek u borbi protiv korupcije? Iato kao da su amerikanci u vreme prohibicije dali Al Kaponeu da vodi najvazniju istragu protiv kriminala.
   Mislim da treba koristiti svaku mogucnost ukazivanja stanja u Srbiji EK i EU i svim onima koji su zaduzeni za otvaranje poglavlja. Sustina citave ove price gore se zasniva na cinjenici, da nemamo nezavisno sudstvo i tuzilastvo kao i medije. Kada bi to imali, gore opisani slucajevi bi bili skoro nemoguci, ili barem svedeni na minimum.
   Treba upozoriti gradjane na rad Vlade Srbije po tim pitanjima. A ono je nistavo! Koliko se vec godina otvaraju poglavlja za pregovore? Koliko jos vremena ce proci, dok nam neko ne kaze – ne moze to tako? Proci ce mnogo, za Srbiju predugo.
   Poenta price o poglavljima je ta, da EU i EK nece otvarati poglavlja, dok se ne zapocne sa implementacijom koja se ticu poglavlja 35 odnosno Kosova. To Vlada veoma dobro zna, zato pod utiskom patriotiskih i nacionalnih poriva, uz pomoc svojih tabloida stvara utisak, da se bori za Kosovo i zbog toga jos se ne otvaraju ostala poglavlja. Poglavlje 32 se na taj nacin jos dugo nece otvoriti, nece ni poglavlja koja zahtevaju Pravnu drzavu niti za medijsku slobodu. To znaci budzet ce se i dalje moci *zakonito* prazniti, kriminal u Vladi ce *zakonskim* putem biti bezbedan i sve vise bogat.
   Nato treba upozoravati gradjane i po mogucnosti i Institucije EU zaduzene za poglavlja. Nazalost sve to oni i znaju, nisu slepi, ali cute, jer im je Kosovsko poglavlje najvaznije. Ne zato jer zele neciju zemlju, vec zbog toga, da ne postoje vise mogucnosti sukoba i ratova na ovom delu Balkana. Jer je rat otrov za ekonomije. Samo to njih interesuje. A to zna i Vucic i zato odugovlaci, jer dok god se ne otvaraju poglavlja, moci ce sa svojim pulenima, *legalno* da pustosi Budzet Srbije.