Реаговање

Фиктивне фактуре нису трошкови кампање

Странка Доста је било је готово месец дана покушавала да објасни Ани Пејић из покрета Отете бебе да не може да шаље фиктивне фактуре књиговодствених агенција и сличних правних лица које без икаквог основа гласе на ДЈБ за трошкове које ДЈБ није имао и да то представља кривично дело и покушај извлачења новца из буџета Републике Србије. Новац који коалиција добија из буџета за кампању не служи да се подели међу учесницима кампање, већ за покриће стварно насталих трошкова. Такође смо покушали да објаснимо да у кампањи коалиције ДЈБ-СДС постоје заједнички трошкови и да тек након измирења зајендичких трошкова кампање, појединачне чланице могу да измирују стварно настале трошкове својих организација. На жалост, уз сву најбољу вољу, нисмо успели. ДЈБ подржава исправну борбу мајки за своју децу, али то не подразумева да смо спремни да прихватамо фиктивне фактуре и правдамо трошкове који нису настали како би покрет добио неки новац. Део новца који би био исплаћен покрету Отете бебе да су нам доставили било какву валидну документацију о стварно насталим трошковима ће бити враћен у буџет.

У прилогу остављамо последњи емаил послан 8.фебруара, који је био последњи покушај да јој се обасни да не може тако како је замислила.

Поштована,

Све фиктине фактуре које без икаквог основа гласе на странку Доста је било и које сте нам послали преко овог емаила су враћене регистрованом поштом правним лицима која су наводно издала фактуре да их сторнирају.

Буџет Републике Србије плаћа само стварно настале трошкове за потребе изборне кампање. Издавање фиктивних фактура да би се оправдало узимање новца из буџета за предизборну кампању је кривично дело.

Последњи пут вам молимо вас да нам пошаљете фактуру вашег удружења (не трећих лица са којима нисмо имали никакве пословне односе) према странци Доста је било са вашим стварно насталим трошковима за потребе предизборне кампање. Тај износ може бити максимално 1 милион динара. У случају контроле Државне ревизорске институције, мораћете да правдате те трошкове и ту фактуру.

Упутили сте претње овлашћеном лицу коалиције ДЈБ-СДС да ћете изаћи у јавност уколико странка ДЈБ не плати фиктивне фактуре које су противзаконито издате на наше име. Надамо се да ћете одустати од ових уцена и схватити да је покушај да наплатите фиктивне фактуре кривично дело. Уколико не, ДЈБ ће објавити све ваше фиктивне фактуре и поденти све одговарајуће пријаве против одговорних лица у тим правним лицима надлежним органима, а објавићемо јавности и шта сте хтели да урадите.

Што се заједничких трошкова кампање тиче, њих чине трошкови билборда, оглашавања преко друштвених мрежа, трошкови конвенција и прикупљања потписа. На сваком билборду, у сваком видео клипу који смо оглашавали преко интернета се налази лого и име покрета Отете бебе. У многим се налазе и ваши чланови. Говорили сте на свим конвенцијама коалиције, што се снимало, објављивало и промовисало на мрежама.

Уколико нам до сутра не доставите фактуру вашег удружења са стварно насталим трошковим у кампањи (трошкови превоза, маркетиншких услуга, услуга оглашавања, штампања, трошкове за храну и пиће за рад ваших чланова на терену за потребе кампање или потребе прикупљања потписа и другим трошовима који су дозвољени у складу са законом и упутствима Агенције за борбу против корупције), ми ћемо сматрати да покрет Отете бебе није имао трошкове у кампањи, нећемо их пријављивати Агенцији, а вишак непотрошених средстава кампање вратити у буџет Републике Србије.

О аутору

Доста је било - Суверенисти

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар