Reagovanje

Fiktivne fakture nisu troškovi kampanje

Stranka Dosta je bilo je gotovo mesec dana pokušavala da objasni Ani Pejić iz pokreta Otete bebe da ne može da šalje fiktivne fakture knjigovodstvenih agencija i sličnih pravnih lica koje bez ikakvog osnova glase na DJB za troškove koje DJB nije imao i da to predstavlja krivično delo i pokušaj izvlačenja novca iz budžeta Republike Srbije. Novac koji koalicija dobija iz budžeta za kampanju ne služi da se podeli među učesnicima kampanje, već za pokriće stvarno nastalih troškova. Takođe smo pokušali da objasnimo da u kampanji koalicije DJB-SDS postoje zajednički troškovi i da tek nakon izmirenja zajendičkih troškova kampanje, pojedinačne članice mogu da izmiruju stvarno nastale troškove svojih organizacija. Na žalost, uz svu najbolju volju, nismo uspeli. DJB podržava ispravnu borbu majki za svoju decu, ali to ne podrazumeva da smo spremni da prihvatamo fiktivne fakture i pravdamo troškove koji nisu nastali kako bi pokret dobio neki novac. Deo novca koji bi bio isplaćen pokretu Otete bebe da su nam dostavili bilo kakvu validnu dokumentaciju o stvarno nastalim troškovima će biti vraćen u budžet.

U prilogu ostavljamo poslednji email poslan 8.februara, koji je bio poslednji pokušaj da joj se obasni da ne može tako kako je zamislila.

Poštovana,

Sve fiktine fakture koje bez ikakvog osnova glase na stranku Dosta je bilo i koje ste nam poslali preko ovog emaila su vraćene registrovanom poštom pravnim licima koja su navodno izdala fakture da ih storniraju.

Budžet Republike Srbije plaća samo stvarno nastale troškove za potrebe izborne kampanje. Izdavanje fiktivnih faktura da bi se opravdalo uzimanje novca iz budžeta za predizbornu kampanju je krivično delo.

Poslednji put vam molimo vas da nam pošaljete fakturu vašeg udruženja (ne trećih lica sa kojima nismo imali nikakve poslovne odnose) prema stranci Dosta je bilo sa vašim stvarno nastalim troškovima za potrebe predizborne kampanje. Taj iznos može biti maksimalno 1 milion dinara. U slučaju kontrole Državne revizorske institucije, moraćete da pravdate te troškove i tu fakturu.

Uputili ste pretnje ovlašćenom licu koalicije DJB-SDS da ćete izaći u javnost ukoliko stranka DJB ne plati fiktivne fakture koje su protivzakonito izdate na naše ime. Nadamo se da ćete odustati od ovih ucena i shvatiti da je pokušaj da naplatite fiktivne fakture krivično delo. Ukoliko ne, DJB će objaviti sve vaše fiktivne fakture i podenti sve odgovarajuće prijave protiv odgovornih lica u tim pravnim licima nadležnim organima, a objavićemo javnosti i šta ste hteli da uradite.

Što se zajedničkih troškova kampanje tiče, njih čine troškovi bilborda, oglašavanja preko društvenih mreža, troškovi konvencija i prikupljanja potpisa. Na svakom bilbordu, u svakom video klipu koji smo oglašavali preko interneta se nalazi logo i ime pokreta Otete bebe. U mnogim se nalaze i vaši članovi. Govorili ste na svim konvencijama koalicije, što se snimalo, objavljivalo i promovisalo na mrežama.

Ukoliko nam do sutra ne dostavite fakturu vašeg udruženja sa stvarno nastalim troškovim u kampanji (troškovi prevoza, marketinških usluga, usluga oglašavanja, štampanja, troškove za hranu i piće za rad vaših članova na terenu za potrebe kampanje ili potrebe prikupljanja potpisa i drugim trošovima koji su dozvoljeni u skladu sa zakonom i uputstvima Agencije za borbu protiv korupcije), mi ćemo smatrati da pokret Otete bebe nije imao troškove u kampanji, nećemo ih prijavljivati Agenciji, a višak nepotrošenih sredstava kampanje vratiti u budžet Republike Srbije.

O autoru

Dosta je bilo - Suverenisti

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar