Пољопривреда Саопштењe

Закон о пољопривредном земљишту је параван за корупцију – Повуците га!

Покрет „Доста је било-Саша Радуловић“ затражио је званичним дописом од Министарства пољопривреде да хитно из процедуре повуче Измене и допуне Закона о пољопривредном земљишту и почне писање новог закона, на новим темељима.

Очигледно је да је једини разлог за измену закона жеља премијера Александра Вучића да трећину најбоље државне земље у Војводини да крупном капиталу у закуп на 30 година, у нетранспарентном поступку, тајним уговорима, који су увек у Србији били параван за корупцију.

ne damo zemlju ispod zita

Увођење новог инструмента „права првенства закупа“ је дубоко штетно по државу Србију и интересе њених грађана.

Темељ пољопривреде у Србији требало би да постану индивидуална, породична пољопривредна газдинства. Уместо давања у закуп крупном капиталу, државну земљу треба продати паорима, породичним газдинствима која заиста и обрађују земљу. То мора да се озакони.

Газдинства би имала обавезу да уплате десет одсто тржишне цене земљишта, а остатак би отплаћивала на период од 20 година. Земљу не би могли да дају у закуп или да на други начин спекулишу са земљом.

Земља треба да буде у власништву онога који је обрађује.

Потребно је поново успостави систем задруга, законом уредити систем за њихово оснивање, нормално функционисање и надзор. Држава треба да помогне почетним капиталом. Свака рурална општина у Србији би морала да добије задругу коју би држава капитализовала са, у просеку, 2 милиона евра. Тај капитал би био коришћен за финансирање пољопривредне сезоне, стварање капацитета за директан пласман робе, без прекупаца и накупаца, набавку горива, семена, садница, изградњу или куповину силоса и хладњача.

Покрет „Доста је било – Саша Радуловић“ поднео је Министарству пољопривреде конкретне предлоге измена појединих законских решења. Погледајте у прилогу.

 


Ово је “Последњи воз: ТВОЈА земља или ЊИХОВА држава”
Peticija ONLINE Ćir
Потпиши петицију против давања војвођанске земље крупном капиталу и Вучићевим “пријатељима”.

 

Прилог:

[PDF] Допис Министарству пољопривреде – Предлог измена законских решења

 

Повезани текстови:

[display-posts tag=”Пољопривреда” wrapper=”ul” include_date=”true”]
Ознаке

Саша Радуловић

Рођен 1965. године. Одрастао у Сарајеву где завршио основну и средњу школу и Електротехнички факултет 1989. године, смер аутоматика и електроника. Након дипломирања добио је посао у Сименсу у Немачкој где је радио на нуклеарним електранама. Каријеру је 1993. наставио у Канади и САД где је био је активни учесник бума Силицијумске долине. У Србију се вратио 2005. године.

Са Верицом Бараћ и Мирославом Миленовић борио се против корупције и радио на случајевима 24 пљачкашке приватизације. Био је финансијски експерт тужилаштва за стечај и берзу, држао тренинге за тужиоце и полицијске инспекторе за привредни криминал. Пет месеци био је министар привреде у Влади Србије и за то време спречио пљачку браћеВучић, Синише Малог, Млађана Динкића, који су наставили тамо где је Тадићева власт стала.

Уверио се да је Александар Вучић центар корупције, изашао из Владе и са сарадницима основао покрет “Доста је било” чији је циљ да победи и уведе систем, правну државу јаких институција и слободних медија, заустави партијско запошљавање, уведе транспарентност и чисте рачуне.

Саша Радуловић је доказано највећи борац против режима Александра Вучића и партократије која убија Србију. Ако Александар Вучић некога не сме да погледа у очи, онда је то Саша Радуловић. Спречио га је у пљачки тада, спречиће га у пљачки и сада.

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар