Пољопривреда Саопштењe

Закон о пољопривредном земљишту је параван за корупцију – Повуците га!

Покрет „Доста је било-Саша Радуловић“ затражио је званичним дописом од Министарства пољопривреде да хитно из процедуре повуче Измене и допуне Закона о пољопривредном земљишту и почне писање новог закона, на новим темељима.

Очигледно је да је једини разлог за измену закона жеља премијера Александра Вучића да трећину најбоље државне земље у Војводини да крупном капиталу у закуп на 30 година, у нетранспарентном поступку, тајним уговорима, који су увек у Србији били параван за корупцију.

ne damo zemlju ispod zita

Увођење новог инструмента „права првенства закупа“ је дубоко штетно по државу Србију и интересе њених грађана.

Темељ пољопривреде у Србији требало би да постану индивидуална, породична пољопривредна газдинства. Уместо давања у закуп крупном капиталу, државну земљу треба продати паорима, породичним газдинствима која заиста и обрађују земљу. То мора да се озакони.

Газдинства би имала обавезу да уплате десет одсто тржишне цене земљишта, а остатак би отплаћивала на период од 20 година. Земљу не би могли да дају у закуп или да на други начин спекулишу са земљом.

Земља треба да буде у власништву онога који је обрађује.

Потребно је поново успостави систем задруга, законом уредити систем за њихово оснивање, нормално функционисање и надзор. Држава треба да помогне почетним капиталом. Свака рурална општина у Србији би морала да добије задругу коју би држава капитализовала са, у просеку, 2 милиона евра. Тај капитал би био коришћен за финансирање пољопривредне сезоне, стварање капацитета за директан пласман робе, без прекупаца и накупаца, набавку горива, семена, садница, изградњу или куповину силоса и хладњача.

Покрет „Доста је било – Саша Радуловић“ поднео је Министарству пољопривреде конкретне предлоге измена појединих законских решења. Погледајте у прилогу.

 


Ово је “Последњи воз: ТВОЈА земља или ЊИХОВА држава”
Peticija ONLINE Ćir
Потпиши петицију против давања војвођанске земље крупном капиталу и Вучићевим “пријатељима”.

 

Прилог:

[PDF] Допис Министарству пољопривреде – Предлог измена законских решења

 

Повезани текстови:

[display-posts tag=”Пољопривреда” wrapper=”ul” include_date=”true”]
Ознаке