Poljoprivreda Saopštenje

Zakon o poljoprivrednom zemljištu je paravan za korupciju – Povucite ga!

Pokret „Dosta je bilo-Saša Radulović“ zatražio je zvaničnim dopisom od Ministarstva poljoprivrede da hitno iz procedure povuče Izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu i počne pisanje novog zakona, na novim temeljima.

Očigledno je da je jedini razlog za izmenu zakona želja premijera Aleksandra Vučića da trećinu najbolje državne zemlje u Vojvodini da krupnom kapitalu u zakup na 30 godina, u netransparentnom postupku, tajnim ugovorima, koji su uvek u Srbiji bili paravan za korupciju.

ne damo zemlju ispod zita

Uvođenje novog instrumenta „prava prvenstva zakupa“ je duboko štetno po državu Srbiju i interese njenih građana.

Temelj poljoprivrede u Srbiji trebalo bi da postanu individualna, porodična poljoprivredna gazdinstva. Umesto davanja u zakup krupnom kapitalu, državnu zemlju treba prodati paorima, porodičnim gazdinstvima koja zaista i obrađuju zemlju. To mora da se ozakoni.

Gazdinstva bi imala obavezu da uplate deset odsto tržišne cene zemljišta, a ostatak bi otplaćivala na period od 20 godina. Zemlju ne bi mogli da daju u zakup ili da na drugi način spekulišu sa zemljom.

Zemlja treba da bude u vlasništvu onoga koji je obrađuje.

Potrebno je ponovo uspostavi sistem zadruga, zakonom urediti sistem za njihovo osnivanje, normalno funkcionisanje i nadzor. Država treba da pomogne početnim kapitalom. Svaka ruralna opština u Srbiji bi morala da dobije zadrugu koju bi država kapitalizovala sa, u proseku, 2 miliona evra. Taj kapital bi bio korišćen za finansiranje poljoprivredne sezone, stvaranje kapaciteta za direktan plasman robe, bez prekupaca i nakupaca, nabavku goriva, semena, sadnica, izgradnju ili kupovinu silosa i hladnjača.

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ podneo je Ministarstvu poljoprivrede konkretne predloge izmena pojedinih zakonskih rešenja. Pogledajte u prilogu.

 


Ovo je “Poslednji voz: TVOJA zemlja ili NJIHOVA država”
Peticija ONLINE Ćir
Potpiši peticiju protiv davanja vojvođanske zemlje krupnom kapitalu i Vučićevim “prijateljima”.

 

Prilog:

[PDF] Dopis Ministarstvu poljoprivrede – Predlog izmena zakonskih rešenja

 

Povezani tekstovi:

[display-posts tag=”Poljoprivreda” wrapper=”ul” include_date=”true”]
Oznake

Saša Radulović

Rođen 1965. godine. Odrastao u Sarajevu gde završio osnovnu i srednju školu i Elektrotehnički fakultet 1989. godine, smer automatika i elektronika. Nakon diplomiranja dobio je posao u Simensu u Nemačkoj gde je radio na nuklearnim elektranama. Karijeru je 1993. nastavio u Kanadi i SAD gde je bio je aktivni učesnik buma Silicijumske doline. U Srbiju se vratio 2005. godine.

Sa Vericom Barać i Miroslavom Milenović borio se protiv korupcije i radio na slučajevima 24 pljačkaške privatizacije. Bio je finansijski ekspert tužilaštva za stečaj i berzu, držao treninge za tužioce i policijske inspektore za privredni kriminal. Pet meseci bio je ministar privrede u Vladi Srbije i za to vreme sprečio pljačku braćeVučić, Siniše Malog, Mlađana Dinkića, koji su nastavili tamo gde je Tadićeva vlast stala.

Uverio se da je Aleksandar Vučić centar korupcije, izašao iz Vlade i sa saradnicima osnovao pokret “Dosta je bilo” čiji je cilj da pobedi i uvede sistem, pravnu državu jakih institucija i slobodnih medija, zaustavi partijsko zapošljavanje, uvede transparentnost i čiste račune.

Saša Radulović je dokazano najveći borac protiv režima Aleksandra Vučića i partokratije koja ubija Srbiju. Ako Aleksandar Vučić nekoga ne sme da pogleda u oči, onda je to Saša Radulović. Sprečio ga je u pljački tada, sprečiće ga u pljački i sada.

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar