Индустрија Источна Србија Саопштењe

Железара Смедерево на суду због тајних уговора

Прекршајни суд у Београду, званично је, на основу захтева покрета „Доста је било – Саша Радуловић“, покренуо прекршајни поступак против овлашћене службенице у Министарству привреде, због скривања документације и уговора о избору и ангажовању страног менаџмента у „Железари Смедерево“.

У прекршајном поступку је изашло на видело да Министарство и пословодство Железаре крију од јавности следећа документа: Уговор о пружању услуга управљања и саветовања, Пословни план, Листу саветника. Регистровану заложну изјаву, податке да пружаоци услуге не стичу контролу над имовином Железаре, као и податке везане за уговоре о краткорочном кредиту закључене између Републике Србије и Железаре, али и Уговор о залози закључен између Републике Србије, Фонда за развој и Железаре (Закључак Владе Републике Србије број: 420-3838/2015, од 2.4.2015.).

Zelezara

Алиби за коруптивно понашање и сакривање уговора нађен је у противзаконитом закључку Комисије за заштиту конкуренције од 2. јуна 2015. године, да „заштићени подаци немају својства информације од јавног значаја“. Овим закључком је Комисија повредила основни дух Закона о информацијама од јавног значаја. Покрет “Доста је било-Саша Радуловић” је због скривања битних уговора о раду Железаре изјавио жалбу Поверенику за информације од јавног значаја.

Поокрет је поднео прекршајним судовима до сада најмање 30 захтева за покретање прекршајних поступака против највиших државних службеника  функционера због скривања важних докумената и кршења Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја. Запрећена новчана казна за одговорно лице које крши Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја креће се од 5.000 до 50.000 динара.

Праксу тајних договора, уговора и непотребног бацања новца на стране менаџере увео је Млађан Динкић, а усавршио Александар Вучић. Покрет “Доста је било – Саша Радуловић” захтева транспарентно пословање јер је то једини начин да се у Србији искорени корупција.

Прилог:

Закључак Комисије за заштиту конкуренције од 2. јуна 2015.


 

Доста је било

Доста је било

8
Оставите коментар

avatar
2500
4 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Stefan KaradzicДоста је билоGoldinaLazar Isaković Recent comment authors
најновији најстарији
Lazar Isaković
Гост
Lazar Isaković

Potpuno se slažem i podržavam aktivnosti i način na koji pokušavate dovesti funkcionisanje naše države na ispravan i pošten put. Samo napred !!!

Želeći vam uspeh u radu, srdačno vas pozdravljam

Lazar Isaković, Novi Sad

Goldina
Гост
Goldina

Neka je bar negde krenulo.Mislim na drzavne ustanove,ovog puta na prekrsajni sud.Zelim vam uspeh u svemu sto radite.

Stefan Karadzic
Гост
Stefan Karadzic

Ovde se pominju i pokret (Sasa Radulovic) i udruzenje (Restart). Da li tuzbu uvek podnosi udruzenje i koje su jos aktivnosti udruzenja, a koje pokreta? Mnogi se zbune, pa se moze u nekim emisijama i clancima moze videti pogresno ime za pokret – „Dosta je bilo – Restart“. Mogli bi da napisete jedan tekst o razlikama izmedju udruzenja i pokreta.

Доста је било
Aдмин
Доста је било

Pokret je osnovan u skladu sa izbornim zakonodavstvom i izlazi na izbore. Udruženje građana se bavi programom i ne izlazi na izbore.

Stefan Karadzic
Гост
Stefan Karadzic

I takodje ako bi mogli da napisete ko su osnivaci (i pokreta i udruzenja), datum osnivanja pokreta (za udruzenje se zna da je 27.1.2014) i ko ima koje funkcije i u pokretu i u udruzenju.

Доста је било
Aдмин
Доста је било

Pokret je osnovan u isto vreme i osnivači su isti: Saša Radulović, Dušan Pavlović i Aleksandar Stevanović.

Stefan Karadzic
Гост
Stefan Karadzic

Sasa je u emisijama pominjao da je pokret osnovan februara 2014., a i na ovom linku pise da je jedan od osnivaca pokreta Tatjana Macura i takodje stoji februar mesec.

https://www.linkedin.com/pub/tatjana-macura/47/56b/810

Stefan Karadzic
Гост
Stefan Karadzic

Sta je na kraju tacno, da li je pokret osnovan februara i da jedan od osnivaca bila i Tatjana Macura?