Industrija Istočna Srbija Saopštenje

Železara Smederevo na sudu zbog tajnih ugovora

Prekršajni sud u Beogradu, zvanično je, na osnovu zahteva pokreta „Dosta je bilo – Saša Radulović“, pokrenuo prekršajni postupak protiv ovlašćene službenice u Ministarstvu privrede, zbog skrivanja dokumentacije i ugovora o izboru i angažovanju stranog menadžmenta u „Železari Smederevo“.

U prekršajnom postupku je izašlo na videlo da Ministarstvo i poslovodstvo Železare kriju od javnosti sledeća dokumenta: Ugovor o pružanju usluga upravljanja i savetovanja, Poslovni plan, Listu savetnika. Registrovanu založnu izjavu, podatke da pružaoci usluge ne stiču kontrolu nad imovinom Železare, kao i podatke vezane za ugovore o kratkoročnom kreditu zaključene između Republike Srbije i Železare, ali i Ugovor o zalozi zaključen između Republike Srbije, Fonda za razvoj i Železare (Zaključak Vlade Republike Srbije broj: 420-3838/2015, od 2.4.2015.).

Zelezara

Alibi za koruptivno ponašanje i sakrivanje ugovora nađen je u protivzakonitom zaključku Komisije za zaštitu konkurencije od 2. juna 2015. godine, da „zaštićeni podaci nemaju svojstva informacije od javnog značaja“. Ovim zaključkom je Komisija povredila osnovni duh Zakona o informacijama od javnog značaja. Pokret “Dosta je bilo-Saša Radulović” je zbog skrivanja bitnih ugovora o radu Železare izjavio žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja.

Pookret je podneo prekršajnim sudovima do sada najmanje 30 zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka protiv najviših državnih službenika  funkcionera zbog skrivanja važnih dokumenata i kršenja Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Zaprećena novčana kazna za odgovorno lice koje krši Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja kreće se od 5.000 do 50.000 dinara.

Praksu tajnih dogovora, ugovora i nepotrebnog bacanja novca na strane menadžere uveo je Mlađan Dinkić, a usavršio Aleksandar Vučić. Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović” zahteva transparentno poslovanje jer je to jedini način da se u Srbiji iskoreni korupcija.

Prilog:

Zaključak Komisije za zaštitu konkurencije od 2. juna 2015.


 

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Potpuno se slažem i podržavam aktivnosti i način na koji pokušavate dovesti funkcionisanje naše države na ispravan i pošten put. Samo napred !!!

    Želeći vam uspeh u radu, srdačno vas pozdravljam

    Lazar Isaković, Novi Sad

  • Ovde se pominju i pokret (Sasa Radulovic) i udruzenje (Restart). Da li tuzbu uvek podnosi udruzenje i koje su jos aktivnosti udruzenja, a koje pokreta? Mnogi se zbune, pa se moze u nekim emisijama i clancima moze videti pogresno ime za pokret – “Dosta je bilo – Restart”. Mogli bi da napisete jedan tekst o razlikama izmedju udruzenja i pokreta.

  • I takodje ako bi mogli da napisete ko su osnivaci (i pokreta i udruzenja), datum osnivanja pokreta (za udruzenje se zna da je 27.1.2014) i ko ima koje funkcije i u pokretu i u udruzenju.