Београд Саопштењe

Скандалозно штетан уговор за “Београд на води”

Уговор за прoјекат “Београд на води” са арапским “инвеститорима” је дубоко штетан по интересе грађана Србије и Београда. Држава Србија улаже преко милијарду евра за 32 одсто власништва, “Арапи” 22 хиљаде евра за 68 одсто.

Овај уговор је гори од уговора за ЈАТ са “Етихадом” и уговора о продаји бачке земље са фирмом “Aл Равафед”. Сво досадашње искуство нас учи да иза свих овако штетних уговора увек стоји корупција. Не постоји ни један инвеститор у свету који не би платио стотине милиона евра да добије овакав уговор.

BeogradNaVodi

 

Из објављених детаља види се да држава Србија улаже сто хектара најбољег грађевинског земљишта вредног више од милијарду евра. Обавезује се, при том, да  овај простор, на коме може да се изгради 2,2 милиона квадрата пословног и стамбеног простора, ослободи свих обавеза,да га о свом трошку расели, еколошки санира и  инфраструктурно опреми.

Држава Србија се овим штетним уговором одриче и накнаде за закуп грађевинског земљишта као и накнаде за каснију конверзију земљишта у власништво над њим. Из Уговора се јасно види да је градоначелник Синиша Мали обмањивао јавност изјавом да се земљиште не продаје. Како изгради који објекат, инвеститор постаје власник парцеле земљишта на којој је објекат изграђен и то без икакаве накнаде.

„Инвеститор“ за којег се најављивало да ће уложити три и по милијарде евра, уплатио је оснивачки капитал од 22.000 евра. Он ће пројектовање, маркетинг и продају радити преко своји повезаних фирми, за шта служи и почетно “улагање” од 20 милиона евра. “Инвеститор” ће сам себи платити те трошкове и провизију за продају. Уговор говори и о потенцијалном улагању додатних 130 милиона евра које ће стићи не зна се кад и не зна се да ли. Уз све ово “инвеститору” је омогућено да на земљиште стави хипотеку и подигне кредит.

Покрет “Доста је било – Саша Радуловић” дубоко се противи овом штетном Уговору. Савски амфитеатар треба јавним конкурсом урбанистички уредити у интересу грађана Београда, затим  препарцелисати и на отвореном тендеру земљите понудити свим заинтересованим инвеститорима.

У државну касу би се на овај начин слило најмање милијарду евра, плус накнада за уређење грађевинског земљишта која би износила стотине милиона евра. То би покренуло грађевинску индустрију у Србији одмах. Овако, Уговор је на 30 година, градиће се само две куле, у државну касу неће ући ни динар, а од профита, ако га буде и ако га “арапски” “инвеститор” не извуче преко својих повезаних лица, држава ће добити 32 одсто.

Покрет “Доста је било – Саша Радуловић” позива Александа Вучића да раскине овај Уговор. Упозоравамо премијера да ће сада, када сви знамо како Уговор изгледа, уколико га не раскине, бити кривично одговоран за злоупотребу службеног положаја.

 

ПРИЛОЗИ:

Уговор о заједничком улагању (превод на српски)

Уговор о заједничком улагању – Први амандман (енглески)

ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ:

Продаја државног земљишта у Бачкој противуставна и штетна

Уговори са Етихадом и Ал Равафедом за ЈАТ и бачку земљу су штетни по Србију. Тачка.


 

Доста је било

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Treba napomenuti da država garantuje neograničeno celom svojom imovinom u ovom ugovoru, ugovornoj strani koja je d.o.o, dakle odlaskom u stečaj rešava sve probleme, jer UAE kao država nema nikakve veze sa ovim ugovorom!

  • 6.2.1 Друштво подноси дирекцији, уз примерак достављен РС, уредан захтев за закључење Закупа Одабраног земљишта за давање у закуп БЕЗ НАКНАДЕ на основу члана 10. Уредбе.
   6.3.1 Право закупа Друштва на основу Уговора о закупу конвертује се у право својине БЕЗ ДОДАТНОГ ПЛАЋАЊА, накнаде за конверзију или слично.
   6.3.2 Конверзија у право својине се врши по катастарској парцели. Друштво има право конверзије права закупа у право својине у тренутку кад употребна дозвола за једну или више грађевина изграђених на катастарској парцели постане правоснажна. […]

  • 6.3 Konverzija u pravo svojine
   6.3.1 Pravo zakupa Drustva na osnovu Ugovora o zakupu konvertuje se u pravo svojine bez dodatnog placanja, naknade za konverziju i slicno.
   6.3.2 Konverzija u pravo svojine vrsi se po katastarskoj parceli. Drustvo ima pravo na konverziju prava zakupa u pravo svojine u tranutku kada upotrebna dozvola za jednu ili vise gradjevina izgradjenih na katastarskoj parceli postane pravosnazna. Pre ili odmah po zavrsetku svake gradjevine za koju je izdata upotrebna dozvola, Drustvo ima pravo na parcelizaciju dela katastarske parcele na kojoj je predmetna gradjevina izgradjena u zasebnu katastarsku parcelu koju ne deli na sa jednom drugom planiranom ili zavrsenom nepokretnosti.
   6.3.3 Posto stekne pravo svojine na katastarskoj parceli u skladu sa klauzulom 6.3.2, Drustvo ima pravo na prenos prava svojine na katastarskoj parceli trecim licima, u skladu sa odobrenim Poslovnim planom.

   To bi trebalo da je to.

 • Скандалозно јефтино земљиште је само једна од штетних страна овог уговора. Поред тога, држава Србија се одрекла дела свог суверенитета обавезујући се да неће изменити законе тако да не одговарају “Стратешком партнеру”, да ће мењати регулациони план у складу са жељама “Стратешког партнера” и да судске одлуке неће моћи да утичу на овај пројекат. Стратешки партнер је стављен у привилегован положај у односу на остале грађевинске предузимаче у Србији, јер има искључиво право да наредних 30 година гради или не гради на најбољем грађевинском земљишту у Србији, и о томе потпуно самостално одлучује. Стратешки партнер ничим није у обавези да изгради оно што је на макети нити оно што је на Регулационом плану коју су наши урбанисти морали да направе према тој макети мимо свих процедура и правила струке, изостављајући из процеса и саме Београђане. На крају, Стратешки партнер може у било ком моменту и да одустане и да прода свој удео неком. Ово је штетно да штетније није могло бити.

 • Na osnovu Ugovora Beograd na vodu Država Srbija je po tački 19.2.-stav g bila u obavezi da pre stupanja punovažnosti ovog Ugovora da Izjavu
  i garacije Strateškom partneru da: nije pokrenuta nijedna radnja niti je pokrenut otpočet ili u toku itd…što je neko iz Vlade i uradio i dao takvu izjavu
  (nažalost ja ne mogu da je prnađem iako u srpskom prevodu piše da je to prilog 14) i time dao lažnu izjavu jer najmanje postoji Inijicativa za ocenu
  ustavnosti Zakona o potvrđivanju sporazuma između Srbije i UAE a isti Sporazum predstavlja osnovu ovog ugovora čime je praktično to lice najmanje učinilo kruvično delo falsifikovanja službene isprave tj član 357 Krivičnog zakonika.Smatram da DJB u prvom trenutku najmanje što može da učini je da podnese krivičnu prijavu.

  • А одредба 4.2.1. ц да ниједан поступак пред државним органом, укључујући судски, не забрањује извршење послова предвиђених уговором. Што значи да су им дали потпуни имунитет од сви поступака који могу да се воде поводом овог уговора у Србији.

 • Pa šta ovde ima više da se priča. Podelili smo se ponovo na one koji stvarno i s razlgom misle da je ovo štetan ugovor po građane Srbije a posebno Beograda i na one druge koji misle da nam sa Vučićem stiže blagostanje. Mi kao da ne možemo bez ozbiljnih podela koje su eto ponovo u režiji politićara Ma svako ko malo misli svojom glavom vidi o čemu se ovde radi i da je ovo krajnje drsko i bezobrazno.
  Izgleda da će uskoro morati ponovo sa pištaljkama na ulicu

 • Mala dopuna mog komentara. Zorana Mihajlović je praktično osoba koja je svojim potpisom na ovom
  Ugovoru dala izjavu o garanciji člana 19.2. to jest tvrdnje u tom članu da nije pokrenut ni jedan postupak
  kood suda a time obmanjuje i samog Strateškog partnera pa smatram da se pored krivične prijave
  obavesti Strateški partner ali i ambasada UAE da ih Vlada Srbije obmanjuje.

 • Da li planirate organizovanje nekog protesta, po mogućnosti udruženog sa drugim građanskim inicijativama (“Ne davimo Beograd” i sl.)?
  Mislim da od ovog objavljivanja po web sajtovima i društvenim mrežama nema previše koristi, bar prema dosadašnjim pokazateljima. Pri svemu tome, ne mislim da je “Beograd na vodi” jedini problem u ovoj zemlji, ali je svakako jedan od značajnijih i vidljivijih, pa samim tim možda može biti dobar povod sa opšte proteste, poput onih sa kraja devedesetih.

 • Kakvo ridikulozno drustvance se docepalo vlasti ! Kakva alava i neuka ekipica rastaka ono malo (ali vredno) sto je volsebnim sticajem umaklo predhodnicima !
  Svakodnevno, iz sata u sat, oni sarmiraju svojom banalnoscu, arogancijom, beskrupuloznoscu… da dna nema, svedoce njihove izjave, njihove kicerica akcije, njihova toboznja briga, njihovi satro planovi, njihova “majke mi” obecanja … Neuhvatljiva je kolicina stupidnosti koja krasi timski duh ove vladajuce nomenklature idiotizovane svojim pateticnim predvodnikom…
  Toliko su se osokolili da nesputano (i javno – bez blama) plasiraju svoje masne lazi… Dokle vise !? Dosta je bilo !

 • boze koji umni ljuddi,sve ekspert do eksperta na celu sa bivsim ministrom koji je pukao od muke sto nije uspeo ono sto je zamislio,takav je tip,nego ga je popusio sve za medalju,ne serite molim vas.

  • Trebalo bi da znate, da kada nešto izgovorite ili napišete, najviše govorite o sebi. Upravo ste nam saopštili da ste nevaspitani i nekulturni, a i nepismeni. Zašto bi nekoga interesovalo šta takva osoba misli o Saši Raduloviću?