Правосуђе Саопштењe Социјална заштита

Срамна одлука Уставног суда да подржи пљачку пензионера

Уставни суд је донео срамотну одлуку да подржи пљачку готово 700.000 пензионера коју су на предлог Александра Вучића својим гласом озаконили посланици СНС-а, СПС-а, ПУПС-а, Јединствене Србије, СДПС-а и Нове Србије у Скупштини Републике Србије. Опљачкани пензионери ће на жалост морати од суда у Стразбуру да траже заштиту својих права од Владе Републике Србије, Скупштине Републике Србије, а сада и свог Уставног Суда. Ово је још један тужан пример да живимо у НАШОЈ земљи, али ЊИХОВОЈ држави.

Покрет “Доста је било – Саша Радуловић” је 30.01.2015. године поднео Уставном суду иницијативу да прогласи смањење пензија противуставним. Наведена су два главна аргумента: угрожено је уставом гарантовано право на имовину (пензије нису социјална давања, пензије су имовина, стечена права) и извршена дискриминација једног дела пензионера. Уставни суд се на жалост није бавио правом, већ је у свом саопштењу поновио политичку и квазиекономску реторику Александра Вучића, чиме је јасно показао да је и ова институција система потпуно у канџама партократије и њеног паразитског система.

penzije

Квазиекономска логика Александар Вучића, а сада на жалост и Уставног суда, без иједног доказа или образложења или рачунице, каже да је исплата пензија била угрожена, па је Влада, прего леђа једног дела пензионера, морала да спашава Фонд ПИО од колапса овим дубоко неморалним и противуставним законом. У тексту уставне иницијативе смо навели:

Истовремено уз доношење оспореног закона Народна скупштина РС је на предлог Владе РС усвојила Закон о изменама и допунама закона о буџету Републике Србије за 2014. годину.[1] Тим су повећани расходи за субвенције за 110 милиона евра; буџет Владе и њених канцеларија повећан је за 16 милиона евра; расход за робу и услуге повећан је за 15 милиона евра; трошкови казни и пенала по налогу судова износе 80 милиона евра; набавка зграда и грађевинских објеката 152 милиона евра; набавка разних машина и опреме 84 милиона евра; набавка земљишта 37 милиона евра; национални инвестициони план 35 милиона евра; отплата камата по гаранцијама јавним предузећима монополистима 75 милиона евра; разне дотације невладиним организацијама 70 милиона евра, итд. По усвајању оспореног закона, као и ребаланса буџета за 2014. годину, Влада Републике Србије је усвојила решење о употреби средстава текуће буџетске резерве чиме је одобрено ванредно повећање трошкова кабинета премијера Александра Вучића за додатних 7,8 милиона динара.[2] Разлог повећања су додатни трошкови за плате, услуге по уговору и службена путовања премијера и чланова његовог кабинета. Потом је 25.12.2014. године Народна скупштина РС на предлог Владе РС усвојила Закон о преузимању обавеза привредног друштва Air Serbia AD Београд према правним и физичким лицима по основу извршених услуга и испоручених роба и претварању тих обавеза у јавни дуг Републике Србије.[3] Тиме је дуг Air Serbia AD од 19,3 милијарде динара или око 160 милиона евра пребачен на терет јавног дуга Републике Србије.

Ово су пензионери платили из свог џепа, а не спашавање Фонда ПИО. Платили су расипање Александра Вучића. Укупна уштеда од смањења пензија износи око 150 милиона евра. На субвенције Влада Републике Србије годишње баца у бунар 800 милиона евра.

Покрет “Доста је било – Саша Радуловић” ће у име пензионера покренути поступак пред међународним судом за људска права у Стразбуру. Постала је на жалост редовна пракса да међународни суд за људска права боље штити права наших грађана од нашег Уставног суда чији је посао управо то: да штити уставом загарантована права наших грађана од бахате власти. Покрет ће прибавити и записник са седнице Уставног суда како бисмо утврдили који судија се обрукао на тој седници, а који је осветлао образ.

Када Покрет дође на власт, укинућемо овај дубоко неморалан и противуставан закон и вратити пензионерима отете пензије. Нажалост, то ће поново морати да се уради кроз обвезнице Републике Србије, као и за отету штедњу грађана с почетка 90-тих година.

ПРИЛОЗИ:

Текст Уставне иницијативе покрета “Доста је било”

Саопштење Уставног суда


 

Ознаке
Доста је било

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Ovo je užas šta se radi u ovoj državi. Sud umesto da da ocenu ustavnostinavedenog zakona, bavi se pojitikom. Ja ne vidim ni jedan dobar razlog da je pomenuti zakon u skladu sa ustavom. I dalje se u ovoj jadnoj državi podržavaju lopovi i prevaranti. Šta je na nama činiti kad je u pitanju pokretanje postupka pred međunarodnim sudom, kao oštećene strane?

 • Dovoljno je pogledati biografije tzv. `sudija` tzv `ustavnog suda`. Postojanje ovakvog entiteta, zajedno sa `vladom` vucic aleksandra je crnje i gore za Srbiju od 4 jahaca Apokalipse. Tatari, avari, huni, hitler i pavelic su p…….. dim u odnosu na ovako temeljno unustavanje kakve takve Srbije koju su nam preci ipak ostavili.

 • Bez lamenta molim.
  Kao prvo, razumeo sam da zvanična odluka još nije objavljena. A u vezi saopštenja neke crtice.

  1. Pitanje narušavanja prava svojine.
  Namerno izostavljanje trećeg dela stava 2, člana 58. Ustava, suštinski ruši ceo stav i član. Ili ne? Kakav je stav pravnika po tom pitanju? I kakva su iskustva u ranijim podnescima Ustavnom sudu po tom pitanju? Odnos između dela koji kaže da se pravo može ograničiti Zakonom, dela koji se odnosi na javni interes i dela o naknadi ne manjoj o tržišne.
  Da li je Pokret dobro definisao podnesak, uzimajući te odnose u obzir? Da li pravnici mogu da napišu koju rečenicu u vezi toga?

  2. Pitanje diskriminacije.
  U saopštenju se i ne navode pravni osvrti na taj deo podneska. Šta to znači za sam podnesak? Da li pravnici mogu i ovaj deo da prokomentarišu.

  Hvala.

 • Samovolja vlasti i ponizavanje penzionera uvek kada su spomenuti. Prvo pljacka, onda ponizenje sa pricom o povecanju penzija 1-2%, (bolje da to ne urade-to bio vrhunac cinizma), onda odluka US koja je “telemprotovana” sa vrha vlasti, ljudi bez empatije, postenja i iskrenosti. Kako god rekli, sta god izmisle ne moze se opovrci cinjenica da su penzioneri pokradeni. I Krkobabici bolje da cute – nista pametno ne znaju da kazu osim da se sve vreme izrazito vidi njihova pohlepa za vlascu.

 • Postovani, NEUSTAVNO je menjati penzione zakone za buduce penzionere, a da se ostalima penzija ne izracuna retroaktivno po istim tim zakonima!
  1. Ja, za razliku od mojeg dede cu raditi 10 godina vise,
  2. Uplatiti procentualno 30% vise para u penzioni fond,
  3. Imati penziju 40% manju od njega, ako uopste dozivim penziju?!

  Ovde se postavlja pitanje, zasto mi mladi uopste radimo na belo, ako je ovo gore istina.

  Neko kaze, “Ja sa mojom penzijom hranim moju decu koja imaju 40 godina i moje unucice?!”. Ta penzija gospodo je za vas, a ne za vasu decu koja nisu ustanju da nadju posao ili ne zele da rade za 25 hiljada… Dokle ce penzioneri svoju penziju trositi na svju decu i unuke. Penzije treba izracunati svima ponovo po novim zakonima, i svi zadovoljni.

  Najgori primer su penzioneri kojima se racunala penzija od proseka poslednjih X plata (kad su najvise zaradjivali)…

  • Ok nije neustavno po nasem “modernom” ustavu, kao ni smanjenje penzija po “ustavnom sudu”… (da imamo normalan ustav i zakone, koji stite od diskriminacije, ovo bi bio cist primer diskriminacije mladjih od 19XX godista u odnosu na starije u jednom veoma bitnom pitanju).

   A sto se tice svih stranaka u srbiji, pokazite da ste drugaciji!

   Dajte Crno na Belo (u tekstualnom obliku) sta zapravo treba da se menja, konkretni primeri ili tekst polazne osnove za nove zakone.

   Ako to nemate, “Dosta je bilo” je samo jos jedna kap u moru politicke gabule koja arci Srbiju.

   I budite sigurni, moje kolege i ja sa mojom porodicom necemo biti ovde da ugasimo svetlo, jer niko vise nije dostojan naseg glasa…

   Sramota me je, ali priznacu, kad bi u zakonu o izborima pisalo da “mora” da se glasa ili ***(neka kazna), otvoreno bi rekao da cu glasati za SNS, jer ishod njihove politike znam, propast…

 • Inicijativa za ocenu ustavnosti zakona o smanjenju penzija koju je pokrenuo i predao pokret Dosta je bilo, je hvale vredna i to penzioneri nece zaboraviti. Posle ove sramne odluke Ustavnog suda, moracemo da nastavimo sami, bar tako pise na sajtu kancelarije Saveta Evrope u Beogradu. Uz detaljno uputstvo, formular za predstavku i napomenu da je obracanje tom sudu besplatno i na srpskom jeziku, izricito se navodi da samo osteceni pojedinci mogu da se obrate Sudu ili njihovi ovlasceni predstavnici. To znaci da Pokret ne moze u ime penzionera da pokrene tuzbu, ali i dalje moze mnogo da pomogne obavestavanjem, objavljivanjem formulara i uslova za tuzbu, savetima i medijskim saopstenjima. Sve najbolje Pokretu!

 • Ако држава Србија не поштује своје пензионере и ако Уставни суд РС не штити интересе ових својих грађана, онда нам преостаје да правду тражимо у Стразбуру. Обраћање европском суду није уперено против Србије, већ против бахате власти. Изградњи Србије ми пензионери дали смо пун допринос кроз деценије рада, а сада смо дошли у ситуацију да власт штити Србију од њених пензионера. То не бива!
  Треба ће нам свакако помоћ у процедури обраћања Међународном суду, па нам се ту нађите при руци.

 • Molim Vas da preuzmete formulare Saveta Evrope na vas sajt za tuzbu,da popunite ogledni primerak i da date sve ostale savete koji nam mogu pomoći u slučaju tuzbe. Pored toga molim vas da nas obevestite da li imamo pravo da tražimo naknadu zbog stresa zbog umanjenja penzije. Svakog meseca sam razmišljala čega sve treba da se odreknem i da li ću mesec završiti na nuli ili u minusu, te dali će plenitelji (još jedna podla novotarija) imati razlog da i mene uzme na zub.