Привреда Саопштењe

УПОЗОРАВАМО: Власт хоће да озакони склапање тајних уговора

Покрет “Доста је било – Саша Радуловић“ упозорава јавност на скандалозан и противуставан Нацрт закона о улагањима, којим се, практично, суспендују делови правног система Србије у корист  договора власти са одабраним инвеститорима.

Овај својеврсни “лекс специјалис” суспендује, између осталих и  Закон о доступности информација од јавног значаја, чиме  се отвара велики простор за корупцију кроз тајне уговоре.

tajni ugovori

У члану 25. овог Нацрта  наведено је да се „против решења којим се одбија слободан приступ информацијама од јавног значаја из инвестиционог програма или посебног инвестиционог уговора не може изјавити жалба, а у смислу закона који уређује слободан приступ информацијама од јавног значаја“. У ставу 2. овог члана наводи се да се може покренути „управни спор, у складу са законом, о чему суд по службеној дужности обавештава надлежни државни орган за остваривање права на приступ информацијама од јавног значаја“.

Другим речима, до садржине уговора са инвеститорима грађани Србије неће моћи да дођу ни уз помоћ повереника за информације од јавног значаја, већ ће морати да воде управни спор да би сазнали какав споразум је власт склопила у њихово име.

Имајући у виду потпуно урушено и од власти зависно правосуђе, тиме се практично у потпуности суспендује Закон о доступности информација од јавног значаја.

Овај закон је трн у оку свим владама од како је донешен и представља, уз поверника Родољуба Шабића, тренутно једину брану против бахате, несметане и тајношћу обавијене корупције на свим нивоима, почев од Владе Републике Србије.

Покрет “Доста је било – Саша Радуловић” захтева да се овај неуставан Нацрт закона повуче из процедуре.

 

Повезано саопштење:

Скандалозан нацрт закона о улагањима


 

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Mora nesto radikalnije da se preduzme, ne samo da se ljutitio zahteva povlacenje nacrta iz procedure. Pokret bi trebalo da oganizuje neku tribinu, protest, sta ti ja znam, da se podigne svest stanovnista sta se sprema.

  • Javljam se iz Priboja.I ovde je radnike Fap-a zadesila ista sudbina kao i vecinu u Srbiji.Zbog nesposobnosti drzave i uprave Fap-a kao i laznih obecanja premijera ovo preduzece je pred stecajem,ljudi ne idu na posao,ne dobijaju plate i rasprodaje se imovina firme po bagatelnoj ceni i to ljudima sumnjivih biografija.Vucic je ovde jednostavno i bez razloga LAGAO ljude,obecavajuci im strateskog partnera itd. iako to od njega niko nije trazio.Radnici su samo trazili ISTINU pa makar ona bila i bolna,tj. gasenje firme.Ali on je morao kao i uvek lazno da obeca ne bi li nakupio jos neki glas.A zanimljivo Nesa S. je u ,,utisku nedelje” napljuvao gos. Radulovica da je nesposoban a kako ce oni ,,sposobni” da rese problem Fap-a.I naravno kao i uvek…Ovde se suska da bi Vucic mogao da kupi investitora tj. da se firma ugasi,osnuje nova a da ,,investitor” dobije neverovatnih 20000e(dobro ste procitali 20 hiljada evra) po zaposlenom.Znate li nesto o tome?

  • Na današnjem okupljanju u Knez Mihajlovoj ulici edukovati građane za početak mirnih uličnih protesta,a kao inicijelnu kapislu iskoristiti najavljeni protest u nedelju ispred Geozavoda.Mislim da smo stožeri opozicije i da se kod građana kristališe stav o najkvalitetnijoj političkoj opciji,koja barata argumentima i ne upušta se u isprazna i bezpredmetna politička prepucavanja,što samo još više razvodnjava i onako loš položaj opozicije iznedren medijskim mrakom u Srbiji!!!