Privreda Saopštenje

UPOZORAVAMO: Vlast hoće da ozakoni sklapanje tajnih ugovora

Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović“ upozorava javnost na skandalozan i protivustavan Nacrt zakona o ulaganjima, kojim se, praktično, suspenduju delovi pravnog sistema Srbije u korist  dogovora vlasti sa odabranim investitorima.

Ovaj svojevrsni “leks specijalis” suspenduje, između ostalih i  Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja, čime  se otvara veliki prostor za korupciju kroz tajne ugovore.

tajni ugovori

U članu 25. ovog Nacrta  navedeno je da se „protiv rešenja kojim se odbija slobodan pristup informacijama od javnog značaja iz investicionog programa ili posebnog investicionog ugovora ne može izjaviti žalba, a u smislu zakona koji uređuje slobodan pristup informacijama od javnog značaja“. U stavu 2. ovog člana navodi se da se može pokrenuti „upravni spor, u skladu sa zakonom, o čemu sud po službenoj dužnosti obaveštava nadležni državni organ za ostvarivanje prava na pristup informacijama od javnog značaja“.

Drugim rečima, do sadržine ugovora sa investitorima građani Srbije neće moći da dođu ni uz pomoć poverenika za informacije od javnog značaja, već će morati da vode upravni spor da bi saznali kakav sporazum je vlast sklopila u njihovo ime.

Imajući u vidu potpuno urušeno i od vlasti zavisno pravosuđe, time se praktično u potpunosti suspenduje Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja.

Ovaj zakon je trn u oku svim vladama od kako je donešen i predstavlja, uz povernika Rodoljuba Šabića, trenutno jedinu branu protiv bahate, nesmetane i tajnošću obavijene korupcije na svim nivoima, počev od Vlade Republike Srbije.

Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović” zahteva da se ovaj neustavan Nacrt zakona povuče iz procedure.

 

Povezano saopštenje:

Skandalozan nacrt zakona o ulaganjima


 

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Mora nesto radikalnije da se preduzme, ne samo da se ljutitio zahteva povlacenje nacrta iz procedure. Pokret bi trebalo da oganizuje neku tribinu, protest, sta ti ja znam, da se podigne svest stanovnista sta se sprema.

  • Javljam se iz Priboja.I ovde je radnike Fap-a zadesila ista sudbina kao i vecinu u Srbiji.Zbog nesposobnosti drzave i uprave Fap-a kao i laznih obecanja premijera ovo preduzece je pred stecajem,ljudi ne idu na posao,ne dobijaju plate i rasprodaje se imovina firme po bagatelnoj ceni i to ljudima sumnjivih biografija.Vucic je ovde jednostavno i bez razloga LAGAO ljude,obecavajuci im strateskog partnera itd. iako to od njega niko nije trazio.Radnici su samo trazili ISTINU pa makar ona bila i bolna,tj. gasenje firme.Ali on je morao kao i uvek lazno da obeca ne bi li nakupio jos neki glas.A zanimljivo Nesa S. je u ,,utisku nedelje” napljuvao gos. Radulovica da je nesposoban a kako ce oni ,,sposobni” da rese problem Fap-a.I naravno kao i uvek…Ovde se suska da bi Vucic mogao da kupi investitora tj. da se firma ugasi,osnuje nova a da ,,investitor” dobije neverovatnih 20000e(dobro ste procitali 20 hiljada evra) po zaposlenom.Znate li nesto o tome?

  • Na današnjem okupljanju u Knez Mihajlovoj ulici edukovati građane za početak mirnih uličnih protesta,a kao inicijelnu kapislu iskoristiti najavljeni protest u nedelju ispred Geozavoda.Mislim da smo stožeri opozicije i da se kod građana kristališe stav o najkvalitetnijoj političkoj opciji,koja barata argumentima i ne upušta se u isprazna i bezpredmetna politička prepucavanja,što samo još više razvodnjava i onako loš položaj opozicije iznedren medijskim mrakom u Srbiji!!!