Pravosuđe Saopštenje Socijalna zaštita

Sramna odluka Ustavnog suda da podrži pljačku penzionera

Ustavni sud je doneo sramotnu odluku da podrži pljačku gotovo 700.000 penzionera koju su na predlog Aleksandra Vučića svojim glasom ozakonili poslanici SNS-a, SPS-a, PUPS-a, Jedinstvene Srbije, SDPS-a i Nove Srbije u Skupštini Republike Srbije. Opljačkani penzioneri će na žalost morati od suda u Strazburu da traže zaštitu svojih prava od Vlade Republike Srbije, Skupštine Republike Srbije, a sada i svog Ustavnog Suda. Ovo je još jedan tužan primer da živimo u NAŠOJ zemlji, ali NJIHOVOJ državi.

Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović” je 30.01.2015. godine podneo Ustavnom sudu inicijativu da proglasi smanjenje penzija protivustavnim. Navedena su dva glavna argumenta: ugroženo je ustavom garantovano pravo na imovinu (penzije nisu socijalna davanja, penzije su imovina, stečena prava) i izvršena diskriminacija jednog dela penzionera. Ustavni sud se na žalost nije bavio pravom, već je u svom saopštenju ponovio političku i kvaziekonomsku retoriku Aleksandra Vučića, čime je jasno pokazao da je i ova institucija sistema potpuno u kandžama partokratije i njenog parazitskog sistema.

penzije

Kvaziekonomska logika Aleksandar Vučića, a sada na žalost i Ustavnog suda, bez ijednog dokaza ili obrazloženja ili računice, kaže da je isplata penzija bila ugrožena, pa je Vlada, prego leđa jednog dela penzionera, morala da spašava Fond PIO od kolapsa ovim duboko nemoralnim i protivustavnim zakonom. U tekstu ustavne inicijative smo naveli:

Istovremeno uz donošenje osporenog zakona Narodna skupština RS je na predlog Vlade RS usvojila Zakon o izmenama i dopunama zakona o budžetu Republike Srbije za 2014. godinu.[1] Tim su povećani rashodi za subvencije za 110 miliona evra; budžet Vlade i njenih kancelarija povećan je za 16 miliona evra; rashod za robu i usluge povećan je za 15 miliona evra; troškovi kazni i penala po nalogu sudova iznose 80 miliona evra; nabavka zgrada i građevinskih objekata 152 miliona evra; nabavka raznih mašina i opreme 84 miliona evra; nabavka zemljišta 37 miliona evra; nacionalni investicioni plan 35 miliona evra; otplata kamata po garancijama javnim preduzećima monopolistima 75 miliona evra; razne dotacije nevladinim organizacijama 70 miliona evra, itd. Po usvajanju osporenog zakona, kao i rebalansa budžeta za 2014. godinu, Vlada Republike Srbije je usvojila rešenje o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve čime je odobreno vanredno povećanje troškova kabineta premijera Aleksandra Vučića za dodatnih 7,8 miliona dinara.[2] Razlog povećanja su dodatni troškovi za plate, usluge po ugovoru i službena putovanja premijera i članova njegovog kabineta. Potom je 25.12.2014. godine Narodna skupština RS na predlog Vlade RS usvojila Zakon o preuzimanju obaveza privrednog društva Air Serbia AD Beograd prema pravnim i fizičkim licima po osnovu izvršenih usluga i isporučenih roba i pretvaranju tih obaveza u javni dug Republike Srbije.[3] Time je dug Air Serbia AD od 19,3 milijarde dinara ili oko 160 miliona evra prebačen na teret javnog duga Republike Srbije.

Ovo su penzioneri platili iz svog džepa, a ne spašavanje Fonda PIO. Platili su rasipanje Aleksandra Vučića. Ukupna ušteda od smanjenja penzija iznosi oko 150 miliona evra. Na subvencije Vlada Republike Srbije godišnje baca u bunar 800 miliona evra.

Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović” će u ime penzionera pokrenuti postupak pred međunarodnim sudom za ljudska prava u Strazburu. Postala je na žalost redovna praksa da međunarodni sud za ljudska prava bolje štiti prava naših građana od našeg Ustavnog suda čiji je posao upravo to: da štiti ustavom zagarantovana prava naših građana od bahate vlasti. Pokret će pribaviti i zapisnik sa sednice Ustavnog suda kako bismo utvrdili koji sudija se obrukao na toj sednici, a koji je osvetlao obraz.

Kada Pokret dođe na vlast, ukinućemo ovaj duboko nemoralan i protivustavan zakon i vratiti penzionerima otete penzije. Nažalost, to će ponovo morati da se uradi kroz obveznice Republike Srbije, kao i za otetu štednju građana s početka 90-tih godina.

PRILOZI:

Tekst Ustavne inicijative pokreta “Dosta je bilo”

Saopštenje Ustavnog suda


 

Oznake

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Ovo je užas šta se radi u ovoj državi. Sud umesto da da ocenu ustavnostinavedenog zakona, bavi se pojitikom. Ja ne vidim ni jedan dobar razlog da je pomenuti zakon u skladu sa ustavom. I dalje se u ovoj jadnoj državi podržavaju lopovi i prevaranti. Šta je na nama činiti kad je u pitanju pokretanje postupka pred međunarodnim sudom, kao oštećene strane?

  • Tako to biva u drzavi gde su urusene institucije i gde je svu vlast prigrabio jedan covek. Nazalost presudu suda u Strazburu nece docekati nekoliko stotina hiljada opljackanih penzionera.

  • Dovoljno je pogledati biografije tzv. `sudija` tzv `ustavnog suda`. Postojanje ovakvog entiteta, zajedno sa `vladom` vucic aleksandra je crnje i gore za Srbiju od 4 jahaca Apokalipse. Tatari, avari, huni, hitler i pavelic su p…….. dim u odnosu na ovako temeljno unustavanje kakve takve Srbije koju su nam preci ipak ostavili.

  • Bez lamenta molim.
    Kao prvo, razumeo sam da zvanična odluka još nije objavljena. A u vezi saopštenja neke crtice.

    1. Pitanje narušavanja prava svojine.
    Namerno izostavljanje trećeg dela stava 2, člana 58. Ustava, suštinski ruši ceo stav i član. Ili ne? Kakav je stav pravnika po tom pitanju? I kakva su iskustva u ranijim podnescima Ustavnom sudu po tom pitanju? Odnos između dela koji kaže da se pravo može ograničiti Zakonom, dela koji se odnosi na javni interes i dela o naknadi ne manjoj o tržišne.
    Da li je Pokret dobro definisao podnesak, uzimajući te odnose u obzir? Da li pravnici mogu da napišu koju rečenicu u vezi toga?

    2. Pitanje diskriminacije.
    U saopštenju se i ne navode pravni osvrti na taj deo podneska. Šta to znači za sam podnesak? Da li pravnici mogu i ovaj deo da prokomentarišu.

    Hvala.

  • Samovolja vlasti i ponizavanje penzionera uvek kada su spomenuti. Prvo pljacka, onda ponizenje sa pricom o povecanju penzija 1-2%, (bolje da to ne urade-to bio vrhunac cinizma), onda odluka US koja je “telemprotovana” sa vrha vlasti, ljudi bez empatije, postenja i iskrenosti. Kako god rekli, sta god izmisle ne moze se opovrci cinjenica da su penzioneri pokradeni. I Krkobabici bolje da cute – nista pametno ne znaju da kazu osim da se sve vreme izrazito vidi njihova pohlepa za vlascu.

  • Postovani, NEUSTAVNO je menjati penzione zakone za buduce penzionere, a da se ostalima penzija ne izracuna retroaktivno po istim tim zakonima!
    1. Ja, za razliku od mojeg dede cu raditi 10 godina vise,
    2. Uplatiti procentualno 30% vise para u penzioni fond,
    3. Imati penziju 40% manju od njega, ako uopste dozivim penziju?!

    Ovde se postavlja pitanje, zasto mi mladi uopste radimo na belo, ako je ovo gore istina.

    Neko kaze, “Ja sa mojom penzijom hranim moju decu koja imaju 40 godina i moje unucice?!”. Ta penzija gospodo je za vas, a ne za vasu decu koja nisu ustanju da nadju posao ili ne zele da rade za 25 hiljada… Dokle ce penzioneri svoju penziju trositi na svju decu i unuke. Penzije treba izracunati svima ponovo po novim zakonima, i svi zadovoljni.

    Najgori primer su penzioneri kojima se racunala penzija od proseka poslednjih X plata (kad su najvise zaradjivali)…

    • Dragi Radniče, to nije neustavno. Mada je moralno problematično. Zbog toga se i zalažemo za potpunu reformu penzionog sistema u kome neće biti moguće da uplaćujete više, a da imate manju penziju.

    • Ok nije neustavno po nasem “modernom” ustavu, kao ni smanjenje penzija po “ustavnom sudu”… (da imamo normalan ustav i zakone, koji stite od diskriminacije, ovo bi bio cist primer diskriminacije mladjih od 19XX godista u odnosu na starije u jednom veoma bitnom pitanju).

      A sto se tice svih stranaka u srbiji, pokazite da ste drugaciji!

      Dajte Crno na Belo (u tekstualnom obliku) sta zapravo treba da se menja, konkretni primeri ili tekst polazne osnove za nove zakone.

      Ako to nemate, “Dosta je bilo” je samo jos jedna kap u moru politicke gabule koja arci Srbiju.

      I budite sigurni, moje kolege i ja sa mojom porodicom necemo biti ovde da ugasimo svetlo, jer niko vise nije dostojan naseg glasa…

      Sramota me je, ali priznacu, kad bi u zakonu o izborima pisalo da “mora” da se glasa ili ***(neka kazna), otvoreno bi rekao da cu glasati za SNS, jer ishod njihove politike znam, propast…

  • Inicijativa za ocenu ustavnosti zakona o smanjenju penzija koju je pokrenuo i predao pokret Dosta je bilo, je hvale vredna i to penzioneri nece zaboraviti. Posle ove sramne odluke Ustavnog suda, moracemo da nastavimo sami, bar tako pise na sajtu kancelarije Saveta Evrope u Beogradu. Uz detaljno uputstvo, formular za predstavku i napomenu da je obracanje tom sudu besplatno i na srpskom jeziku, izricito se navodi da samo osteceni pojedinci mogu da se obrate Sudu ili njihovi ovlasceni predstavnici. To znaci da Pokret ne moze u ime penzionera da pokrene tuzbu, ali i dalje moze mnogo da pomogne obavestavanjem, objavljivanjem formulara i uslova za tuzbu, savetima i medijskim saopstenjima. Sve najbolje Pokretu!

  • Ako država Srbija ne poštuje svoje penzionere i ako Ustavni sud RS ne štiti interese ovih svojih građana, onda nam preostaje da pravdu tražimo u Strazburu. Obraćanje evropskom sudu nije upereno protiv Srbije, već protiv bahate vlasti. Izgradnji Srbije mi penzioneri dali smo pun doprinos kroz decenije rada, a sada smo došli u situaciju da vlast štiti Srbiju od njenih penzionera. To ne biva!
    Treba će nam svakako pomoć u proceduri obraćanja Međunarodnom sudu, pa nam se tu nađite pri ruci.

  • Molim Vas da preuzmete formulare Saveta Evrope na vas sajt za tuzbu,da popunite ogledni primerak i da date sve ostale savete koji nam mogu pomoći u slučaju tuzbe. Pored toga molim vas da nas obevestite da li imamo pravo da tražimo naknadu zbog stresa zbog umanjenja penzije. Svakog meseca sam razmišljala čega sve treba da se odreknem i da li ću mesec završiti na nuli ili u minusu, te dali će plenitelji (još jedna podla novotarija) imati razlog da i mene uzme na zub.