Autorski tekst Beograd

Najmnogoljudnija opština Srbije – preskupi bilbord Aleksandra Šapića

Dolaskom na čelo opštine Novi Beograd u junu 2012. godine Aleksandar Šapić je za samo šest meseci svog mandata osmislio jednu od najuspešnijih političkih marketinških kampanja u nas. Zahvaljujući ličnoj popularnosti uspešnog sportiste privukao je veliki broj sledbenika za svoj projekat “besplatnih” programa za Novobeograđane. Od sportskih treninga i umetničkih radionica za decu, preko izleta za penzionere, do spa tretmana za dame i koncerata za svekoliko građanstvo.

Veliki broj ovih programa odvijao se na bazenima i u dvoranama Javnog preduzeća “Sportski centar Novi Beograd”, počev od 2013. godine do danas. Posebno popularna bila je, naravno, besplatna škola plivanja za decu, sve dok nije naprasno ukinuta. Pozovete li Servisni centar opštine Novi Beograd (gde će vam se ljubazna službenica javiti sa: “Kabinet Aleksandra Šapića, izvolite”) osim što ćete saznati da besplatne škole plivanja od 1. septembra 2015. godine više nema, na zahtev ćete dobiti i telefon njegovog privatnog “Kluba plivačkih sportova Novi Beograd”.

Nakon što je dve i po godine opštinskim novcem finansirao besplatnu školu plivanja na bazenima Javnog preduzeća “Sportski centar Novi Beograd”, predsednik opštine odlučio je da istu ukine i kao alternativu ponudi komercijalnu školu privatnog kluba. Osnivač i predsednik ovog kluba, kako se to na internet prezentaciji može pročitati, jeste “naš proslavljeni vaterpolo as Aleksandar Šapić”.

SapicevaSkola

Uobičajenu praksu privatnih sportskih klubova da nekoliko prvih termina kao reklamu ponude besplatno potencijalnim korisnicima, dr Šapić je doveo do savršenstva čak dvoipogodišnjom marketing kampanjom. Da su upravo korisnici dosadašnjih besplatnih programa ciljna grupa njegovog privatnog kluba govori nam i činjenica da su se prvi oglašavali na internet adresi novobeogradskiklub.rs, a drugi na novibeogradklub.rs.

Škola plivanja JP “SC Novi Beograd” takođe je ukinuta, pošto je novoosnovani Šapićev klub zauzeo sve preostale termine na zatvorenom bazenu. Postavlja se pitanje zbog čega bi se JP “Sportski centar Novi Beograd” uopšte odricao većeg prihoda od organizacije škole u sopstvenoj režiji, radi manjeg prihoda koji mu donosi iznajmljivanje termina? Postavlja se i pitanje sudbine radnika koji su, kao stalno zaposleni, radili na poslovima organizacije i sprovođenja škole plivanja ovog javnog preduzeća.

Ono je, inače, već dovedeno u nezavidan položaj upravo zbog besplatnih programa opštine Novi Beograd. U Planu poslovanja preduzeća za 2015. godinu, kada se nabrajaju razlozi zbog kojih je plan za prethodnu, 2014. godinu podbacio, između ostalog se kaže: “Tokom 2014. godine su u organizaciji Gradske opštine Novi Beograd sprovedeni besplatni programi koji su takođe uticali na poslovni rezultat preduzeća”. Upitani zvaničnim dopisom da pobliže objasne ovu tvrdnju, iz JP “SC Novi Beograd” su nam rekli: “Konstataciju iz Programa poslovanja preduzeća za 2015. godinu (strana 9) da su besplatni programi uticali na poslovanje Preduzeća nismo posebno objašnjavali jer se podrazumeva da takvi programi ne ostvaruju prihod.”

Iz Izveštaja o poslovanju za 2013. godinu možemo saznati da je i prethodna godina bila teška za ovo javno preduzeće. Na dan 31.12.2013. godine (nakon samo godinu dana sprovođenja besplatnih programa) Gradska opština Novi Beograd ovom javnom preduzeću duguje 1.399.160,27 dinara, dok im povezana opštinska ustanova “Novobeogradska kulturna mreža” duguje 652.784,00 dinara. Od 25 dužnika, GO Novi Beograd je na trećem, a Novobeogradska kulturna mreža na osmom mestu.

Samo šest meseci kasnije, do juna 2014. godine, dug GO Novi Beograd porastao je na 1.752.278,80 dinara. U tom trenutku, JP “SC Novi Beograd” i GO “Novi Beograd” potpisuju Sporazum o izmirenju duga preko 21 mesečne rate, počev od 10. avgusta 2014. godine.

Ukoliko se GO Novi Beograd pridržava uslova iz ovog Sporazuma, dug napravljen u prvih godinu i po dana sprovođenja “besplatnih” programa biće izmiren pre isteka redovnog mandata trenutnog predsednika opštine. Postavlja se pitanje, pak, da li su obaveze prema JP “SC Novi Beograd” koje su nastale nakon leta 2014. godine i obaveze za ostale besplatne programe izmirivane na vreme,  kao i da li su ugovorne obaveze prema ostalim partnerima za izvođenje “besplatnih” programa plaćene ili ne. Ako nisu, sledeći predsednik GO Novi Beograd moraće da se bavi iznalaženjem načina da izmiri dugove Šapićevog rasipničkog, promoterskog mandata.

Novobeogradski tim pokreta “Dosta je bilo – Saša Radulović” uputio je JP “SC Novi Beograd” zahtev za pristup informacijama o finansijskom poslovanju tokom nekoliko proteklih godina da bismo stekli pravi uvid u rast dugovanja Gradske opštine Novi Beograd i povezanih ustanova u odnosu na ovo javno preduzeće, kao i veličinu gubitka preduzeća zbog primoranosti da poslovanje podredi “besplatnim” programima.

Istovremeno, zahtev smo uputili i GO Novi Beograd tražeći informacije koje bi nam pomogle da u potpunosti sagledamo stanje u kome će Aleksandar Šapić građanima Novog Beograda ostaviti opštinski budžet nakon predstojećeg isteka svog četvorogodišnjeg mandata.

Konačno, “našeg proslavljenog vaterpolo asa” prijavili smo i Agenciji za borbu protiv korupcije zbog očiglednog sukoba interesa u koji je ušao iskoristivši funkciju predsednika opštine da prvo o trošku Novobeograđana izreklamira, a potom od njih još dodatno počne preko privatnog kluba i da naplaćuje školu plivanja koja se već više od tri godine vezuje za njegovo ime, ugušivši konkurenciju i ostvarivši ličnu korist.

Branka Stamenković, koordinator pokreta “Dosta je bilo – Saša Radulović” za opštinu Novi Beograd

 

Prilozi:

Prijava Agenciji za borbu protiv korupcije

Program poslovanja preduzeća JP “Sportski centar Novi Beograd” za 2015. godinu

Odgovor JP “Sportski centar Novi Beograd” na naš zahtev

Izveštaj o poslovanju JP “Sportski centar Novi Beograd” za 2013. godinu

Sporazum o izmirenju duga

Zahtev za pristup informacijama o finansijskom poslovanju JP “Sportski centar Novi Beograd”

Zahtev za pristup informacijama o finansijskim obavezama GO “Novi Beograd”

 

Povezani tekstovi:

Šapić razradio lični marketing o trošku opštinskog budžeta


 

Branka Stamenković

Pokretač građanske inicijative “Majka hrabrost” za poboljšanje uslova u srpskim porodilištima, za šta je dobila četiri nagrade.

Kao stipendista britanskog Sofija centra za proučavanje kosmologije u kulturi stekla je zvanje diplomiranog kulturologa na Velškom univerzitetu Triniti Sent Dejvid u Velikoj Britaniji.

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Nemogu da verujem. Pa jel on nije zaradio novac baveci se sportom profesionalno i slavom kupio stan, kola, vikendicu itd? To znaci da nije bio dovoljno pametan. Pa kako je onda ovo sa skolom mogao da smisli? Neko ga je savetovao, podgurivao. Druge nema. A ko pa ona stranka koja ga je dovela na funmciju. Reket klasika 30-50% itd…

  • Još jedan primer kako ova vlast državno dobro koristi kao da im je dedovina! A pošto je nisu ni sticali, bahato i rasipnički!