Vojvodina Državna uprava Saopštenje

Odbornici u Novom Sadu uzeli 15,7 miliona za navodne sastanke tokom leta

Odbornici Skupštine Novog Sada, osim Zorana Nikolića koji predstavlja pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“, uzeli su iz gradske kase više od 15,7 miliona dinara tokom jula i avgusta ove godine, tako što su prijavili održavanje sastanaka odborničkih grupa.

Tokom ta dva letnja meseca novosadska Skupština je zasedala samo jednom, a odborničke grupe su prijavile da su bile „vredne“ i održavale sastanke gotovo svakog radnog dana, poneki čak i subotom. Ove milione su odbornici, koji inače redovno dobijaju platu i odbornički dodatak od ukupno oko 100.000 dinara, izvukli iz kase za lične i stranačke potrebe.

novisad_skupstina
Foto: N1 info

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ smatra da je veliki deo ovih sednica izmišljen samo da bi se izvukao novac iz gradske kase. Odbornici, izgleda, najviše zarađuju kad ne rade ama baš ništa, pa čak ni uobičajeni posao proste glasačke mašine. Naplaćivanje sednica odborničkih grupa je jedan od uobičajenih načina na koji partokratija troši novac građana, to je način na koji se finansiraju partijski paraziti. Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ zahteva ukidanje ovakvog sistema krađe i nagrađivanja nerada.

Na osnovu podataka koje je pokret dobio od službi Skupštine Novog Sada vidi se da je tokom dva letnja meseca najviše para izvukla odbornička grupa SNS koja je „sastančeći“ zaradila 2.273.280,46 dinara. Zatim sledi Liga socijaldemokrata Vojvodine sa 1.530.092 dinara, SRS sa 761.758,45, DS sa 920.259,98, DSS 408.024,64, Ivica Dačić SPS-PUPS-JS sa 495.458,54, Ivica Dačić NDP sa 808.270,04, „Svi za Novi Sad“ sa 1.092.923, Treća Srbija sa 378.880,03 i Srpska liga sa 291.446,17 dinara. Na sve ovo im je isplaćen i odbornički dodatak od 6.194.608, 44 dinara.

Precizna ukupna suma isplaćena političarima iz budžeta samo za sastanke odborničkih grupa, za dva letnja meseca iznosi 15.776.147,00 dinara.

Najplaćeniji su bili socijalisti iz odborničke grupe Ivica Dačić – SPS – PUPS- JS koji su po glavi inkasirali po 165 hiljada dinara, zatim radikali koji su „zaradili“ po 152 hiljade, DSS po 136 hiljada, ligaši svaki po 127.507 dinara, članovi „Treće Srbije po 126 hiljade, članovi „Svi za Novi Sad“ po 121 hiljadu,
Ivica Dačić – NDP po 115.467, Pajtićeve demokrate po 102 hiljade, SNS po 98.838 dinara, a članovi Srpske lige po 97 hiljada dinara.

Zanimljivo je da su, u vreme dok Skupština nije radila, odbornici DSS zasedali u prostorijama stranke svake subote u avgustu i to uredno prijavili i naplatili. Demokrate i socijalisti su takođe „radili“ ponekad subotom.

Odbornici su naplatili i učešće u radu stalnih skupštinskih tela tokom dva letnja meseca i „zaradili“ još 332.531,95 dinara, dok je članovima koji nisu odbornici isplaćeno 424.012,60 dinara. Ukupno je iz budžeta isplaćeno još 756.544,55 dinara za posao za koji svi oni primaju redovne plate.

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ zatražiće i od svih drugih gradskih skupština podatke o budžetskim isplatama odbornicima da bi smo utvrdili sve mehanizme kojima partijski parazit isisava novac građana Srbije.

U prilogu su dokumenta koja smo dobili u odgovoru na pitanja upućena Skupštini Novog Sada:

Oznake

Saša Radulović

Rođen 1965. godine. Odrastao u Sarajevu gde završio osnovnu i srednju školu i Elektrotehnički fakultet 1989. godine, smer automatika i elektronika. Nakon diplomiranja dobio je posao u Simensu u Nemačkoj gde je radio na nuklearnim elektranama. Karijeru je 1993. nastavio u Kanadi i SAD gde je bio je aktivni učesnik buma Silicijumske doline. U Srbiju se vratio 2005. godine.

Sa Vericom Barać i Miroslavom Milenović borio se protiv korupcije i radio na slučajevima 24 pljačkaške privatizacije. Bio je finansijski ekspert tužilaštva za stečaj i berzu, držao treninge za tužioce i policijske inspektore za privredni kriminal. Pet meseci bio je ministar privrede u Vladi Srbije i za to vreme sprečio pljačku braćeVučić, Siniše Malog, Mlađana Dinkića, koji su nastavili tamo gde je Tadićeva vlast stala.

Uverio se da je Aleksandar Vučić centar korupcije, izašao iz Vlade i sa saradnicima osnovao pokret “Dosta je bilo” čiji je cilj da pobedi i uvede sistem, pravnu državu jakih institucija i slobodnih medija, zaustavi partijsko zapošljavanje, uvede transparentnost i čiste račune.

Saša Radulović je dokazano najveći borac protiv režima Aleksandra Vučića i partokratije koja ubija Srbiju. Ako Aleksandar Vučić nekoga ne sme da pogleda u oči, onda je to Saša Radulović. Sprečio ga je u pljački tada, sprečiće ga u pljački i sada.

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Pogledao sam priložene dokumente. I ja sam odbornik u jednom gradu u Vojvodini, pa sam bio potpuno šokiran činjenicom da Novi Sad isplaćuje naknadu za prisustvo sastancima odborničkih grupa, što je isključivo stranačka stvar i nema nikakve veze sa javnim interesom. Na tim sastancima se odbornici uglavnom upoznaju sa dnevnim redom skupštinskog zasedanja. Radi preciznosti, u tekstu treba naglasiti da se radi o naknadama za sastanke odborničkih grupa, radnih tela, saveta i komisija. Zasedanja raznih komisija, saveta i radnih tela se plaćaju i to je u skladu sa zakonom. Ova činjenica ne menja suštinu teksta, da se radi o namirivanju partijskih parazita. Inače, članstvo u komisijama, savetima i radnim telima je odavno način da se zaobiđe zakon i podignu zarade zaposlenima u lokalnim samopravama.

  • Uzgred, ja primam odbornički dodatak od 14.000 din i to je naknada koja se u mom gradu (jednom od najvećih u Vojvodini) dobija za prisustvo sednicama skupštine, i sve ostale aktivnosti odbornika, dok se u NS pored odborničkog dodatka od neverovatnih 79.000 din isplaćuje i posebna naknada za prisustvo sednicama skupštine i sednicama odborničkih grupa koje se održavaju u prostorijama stranaka (što su inače obaveze odbornika)!!! Tako neki odbornici u NS primaju potpuno fantastične sume od 300.000 dinara mesečno! To je neviđena bahatost i rasipništvo.

  • Zašto o ovome nije reagovao Ombudsman gradski, pokrajinski ili republički. Problem je dušu dao za njihovo angažovanje. Pljačka građana preko budžeta Grada Novog Sada, osmišljena od strane odbornika, postoji, verovatno, odavno i naravno da nikom od njih ne pada na pamet da to promeni. Zašto bi oni bili pošteni kada je verovatno isto tako i na republičkom nivou. Zašto su se oni “borili” da postanu priznati članovi u svojim partijama te na taj način da postanu i odbornici u Skupštini grada, ako će to angažovanje rezultirati nekim, za njihov pojam, bezveznim realnim zaradama i obaveznom sprovođenju ideoloških principa svoje stranke. Naravno da to nikom od njih ne pada na pamet. Glavni moto ulaska u partiju ili prelaska u neku drugu partiju je, u glavnom (99,9%), ostvarivanje boljih ličnih primanja (sa svih strana), značajno olakšana mogućnost zapošljavanja, sebe, svoje porodice i svojih bitnih prijatelja i naravno neograničena korupcija. Želeo bih da “Pokret dosta je bilo” nikada ne postane ovakav, jer narod skoro više nikome ne veruje da je pošten i čestit.

  • […] „Tokom ta dva letnja meseca novosadska Skupština je zasedala samo jednom, a odborničke grupe su prijavile da su bile „vredne“ i održavale sastanke gotovo svakog radnog dana, poneki čak i subotom. Ove milione su odbornici, koji inače redovno dobijaju platu i odbornički dodatak od ukupno oko 100.000 dinara, izvukli iz kase za lične i stranačke potrebe.“ – rekao je Zoran Nikolić odbornik u Skupštini grada. […]