Енергетика Саопштењe

Руководство ЕПС-а своју неспособност крије иза поплава

Реаговање на текст „Да није било поплава, ЕПС би био у плусу“ објављеног 04.11.2015. године у листу „Данас“

На основу неименованих извора из ЕПС-а, лист „Данас“ је непрофесионално обмануо читаоце тврдњом да су за милионске губитке овог предузећа криве прошлогодишње поплаве. За губитак од 114 милиона евра у 2014. години криво је неспособно, партијско руководство јавног предузећа, састављено од чак 650 директора, што је број који је изнео генерални директор Александар Обрадовић, у марту прошле године.

 

eps-zastave-n1Foto: N1

По Обрадовићевим речима, ЕПС има 14 директора који се баве само маркетингом и производњом магле каква је и констатација да су за милионске губитке „криве поплаве“, односно виша сила, против које „успешни“ директори и њихове естрадне саветнице за медије, наравно, не могу ништа.

Покрет „Доста је било – Саша Радуловић“ се не бави дезинформацијама, маркетингом и лажима, нарочито не на основу неименованих извора. Наше саопштење о катастрофалним пословним резултатима и ЕПС-а заснована су на финансијском извештају, које је ЕПС поднео АПР-у.

У напоменама, уз консолидовани извештај које је потписао директор Александар Обрадовић, на страници 34 стоји:

“Краткорочна потраживања, по којима нису примљене надокнаде у дужем временском периоду, призната су као расход од умањења вредности у износу 22,857 милијарди динара” и она су означена као “Расходи по основу обезвређења – потраживања од електричне енергије”. Такође и 2,585 милијарди динара за репрограмирање потраживања за електричну енергију и 1,911 милијарди динара осталих потраживања. На страници 34 стоји: “Губици по основу отписа краткорочних потраживања и репрограмираних потраживања од купаца” износе 3,174 милијарди динара. Ово заједно износи преко 30 милијарди динара.

Нико не спори да је ЕПС имао и губитке услед поплава. Али главни разлог губитка је ненаплаћена, а испоручена електрична енергија.

ЕПС је 2014. године направио консолидовану пословну добит од 176 милиона евра, али су губитци од ненаплаћене струје износили готово 300 милиона евра. У преводу, ЕПС произведе, али не наплати, односно неки плаћају, а  неки не. И поред тога, Влада Србије је у августу месецу повећала цену струје за 4,5% и увела акцизу на струју од 7,5%, тако да грађани и привреда од августа плаћају 12% већу цену струје. На тај начин ће Влада и ЕПС од привреде и породица у Србији који уредно плаћају струју, прибавити око 180 милиона евра како би платили барем део рачуна од 300 милиона евра колико нас све коштају они који не плаћају струју.

Позивамо новинаре и уреднике листа „Данас“ да сами провере у свима доступним документима на АПР-у да ли су их њихови неименовани извори из ЕПС-а слагали и да објаве нашу реакцију зарад тачног информисања јавности.

 

Повезани текстови:

[display-posts tag=”ЕПС” wrapper=”div” include_date=”true”]
Ознаке

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Budimo realni, muljanja sa nabavkama nepotrebne opreme, namestaja, informacionih sistema i prodaje magle sa pojedincima koji ih dobijaju uzastopno 10 godina sa kojima se novi segamegadens direktorcici usemili je brend sns-a. Ocigledno je potrebno zameniti management i srednji sloj elektro inzenjerima koji znaju sta je to strujni merni transformator do granicnih pojava i procesa mislim (od teorije melingerovim dijagramom do kratso spajanjem sekindarnih namota) ili imas etf ili “idi begaj knjizicu pod ruku pa na biro” a prvi zadatak posle izbora bi trebalo da bude statistika desetogodisnjih nabavki ko je dobijajo i ko muljao. Inace, mome komsiji prokisnjava krov a oni mu nude zamenu postanskih sanducica, sve takvi, gotovo sam siguran kao i u EPS-u segamegadens direktorcici.

  • EPS je u obavezi na nadoknadi stetu potrosacima za postavljanje bandera i trafostanica i kablova na privatnim parcelama bez saglasnosti vlasnika i bez gradjevinske dozvole takodje koriste privatne kuce za merno mesto u obavezi su svake 12 godine da bazdare sat ako nisu radili potrosaci imaju pravo da im ospore racune