Saobraćaj Saopštenje

Ne slušajte Vučića, čitajte dokumente. Er Srbija dobila subvenciju od 71 milion evra od države

Premijer Aleksandar Vučić i gradonačelnik Siniša Mali svesno obmanjuju javnost. Er Srbija jeste u 2014.godini dobila državnu pomoć od 71 milion evra i time pokušala da sakrije da je napravila poslovni gubitak od čak 75 miliona evra. Ovo je najgori poslovni rezultat JAT-a u njegovoj istoriji.

 

VucicLaze

 

U zvaničnim finansijskim izveštajima Er Srbije za 2014.godinu koji se nalaze na sajtu APR-a jasno stoji da je u 2014.godini Er Srbija dobila subvenciju u iznosu od 8.384.641.000 dinara, odnosno oko 71 milion evra, koristeći srednji kurs evra u 2014. godini od 117 dinara. Ovaj podatak se može naći na prvoj stranici Bilansa uspeha Er Srbije za 2014.godinu pod stavkom:
“III. PRIHODI OD PREMIJA, SUBVENCIJA, DOTACIJA, DONACIJA I SL.”

 

ErSrbijaSubvencije
U napomenama uz Finansijski izveštaj, na strani 19, u tački 6. Stoji dodatna potvrda:
„Društvo je priznalo prihode od državne pomoći u skladu sa svojim računovodstvenim politikama u iznosu od RSD 8.384.641 hiljada.“

 

ErSrbijaNapomena

Ova subvencija države od 71 milion evra je sabrana sa normalnim poslovnim prihodima Er Srbije od prodaje karata i čarter letova da bi se prikazalo navodno dobro poslovanje Er Srbije.

Er Srbija je u 2014.godini ostvarila poslovne prihode od preko 21 milijardu dinara što je za 6,5 milijardi dinara više nego 2013.godine. Ali je u isto vreme ostvarila i poslovne rashode od preko 30 milijardi dinara, što je za 10 milijardi više nego 2013.godine. U prevodu, Er Srbija je povećala broj putnika, ali je i povećala gubitak po putniku, odnosno što više leti, Er Srbija pravi veći gubitak.

Er Srbija je u 2014.godini napravila poslovni gubitak od 8,8 milijardi dinara, a 2013.godine gubitak od 5,6 milijardi dinara. Poređenja radi, stari menadžment JAT-a je 2012.godine napravio poslovni gubitak od 3,5 milijardi dinara.

Vučić, Siniša Mali i Etihad su preuzeli upravljanje JAT-om sredinom 2013.godine. Od tada “novi” JAT pravi istorijske gubitke. U prvoj polovini 2013. godine, JAT je imao poslovni gubitak od oko 10 miliona evra. Novi Etihadov menadžment je u drugoj polovini godine napravio poslovni gubitak od oko 39 miliona evra i dobio subvenciju od oko 3 miliona evra, tako da je JAT u 2013. godini imao ukupan poslovni gubitak od 36 miliona evra.

Možete neke ljude lagati sve vreme. Možete i sve ljude lagati neko vreme. Ali ne možete sve ljude lagati sve vreme.

Prilozi:

[PDF] Er Srbija – Bilans stanja 2014
[PDF] Er Srbija – Bilans uspeha 2014
[PDF] Er Srbija – Napomene uz F.I. 2014

Povezani tekstovi:

[display-posts tag=“JAT“ wrapper=“ul“ include_date=“true“]
Dosta je bilo

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

 • ovako kako ste „nacrtali“ i bjasnili izvestaj i slep bi video da je vodja SLAGAO a da nije ni trepnuo! Dole vlada!!! Ona narodna lepo kaze, ko lazze taj i krade! ovi lazu pa sve sami misle da je to istina, mogu samo da zamislim sta su sve pokrali i sta jos uvek kradu.

 • Postovalac sam gospodina Sase Radulovica i pokreta Dosta je bilo, ali me cisto interesuje sledece (ako je moguce da se razjasni):
  1) Da li su mozda navedeni troskovi bili za obnavljanje flote?
  2) Drzava je preuzela vracanje dugova JAT-a na sebe, da li je to uracunato u ovaj finansijski izvestaj (pa odatle ovoliko ulaganje) ili je to zasebno?
  3) Kolika su bila ulaganja Etihada?

  Kao neko ko zaista cesto leti AirSerbia-om, moram priznati da je usluga na mnogo visem nivou nego sto je to bio slucaj sa JAT-om, a avioni su vrlo puni (gotovo uvek preko 90%), pa mi je nelogicno otkud ovoliki gubitak (osim ako se ne racuna zbog vracanja prethodnih dugovanja).

  • Ovde pise „Prihodi“, ne znam kako se obnavljanje flote moze racunati u prihode. Prihod je ono sto su zaradili, obnova i sredjivanje su rashodi.

  • 1) Da, jedan deo troskova je usled obnavljanja flote (iznajmljivanja i sredjivanja nove flote)
   2) Donacije se odnose ISKLJUCIVO na preuzimanje dugova kako pise u napomenama- racunvodstvenim politikama + objavljenim ugovorima.
   3) 40,000,000 $ u kapital za 49% vlasnistva.

   Novi avini znace i novi piloti, veci broj zaposlenih, dodatne obuke, nove IT tehnologije koje u kombinaciji sa smanjenom cenom karte smanjuju profit. Kada se poveca baza putnika i linija, cena pocinje polako da raste i nastaje profit…

 • Prava steta sto ovaj pokret nema medijski prostor da iskaze svoje misljenje! Jer bi u tom slucaju ubedljivo pobedili na sledecim izborima. Ili bi bili odlucujuci faktor u formranju nove vlade (kao MOST u Hrvatskoj). Bilo sta od toga je pozitivan korak napred za nasu zemlju, jer ce da ogoli ovo ruglo od uprave koju sada imamo, sto se vidi i ovde!

 • Ovo treba pokazati svim simpatizerima sns koji slepo veruju Aleksandru Vucicu. Ja sam vec odavno besan zbog njegovih gnusnih lazi i tog odvratnog-lazljivog-samohvalisuceg stava. jedva cekam izbore jer to je sve sto ja mogu da uradim, da dam glas za Dosta je bilo!

 • Budimo realni muljanja sa nabavkama nepotrebne opreme namestaja informacionih sisrema i prodaje magle sa pojedincima koji ih dobijaju uzastopno 10 godina sa kojima se novi segamegadens direktorcici usemili su danasnja svakodnevnica, nije mi jasno sta se ocekivalo od gazde kome kum nosi 2 milionceta i kome desna ruka ima nadimak apartman.

 • Hvala na uvidu u dokumenta, a sto se tice izjave premijera, sta ste ocekivali od poltrona i demagoga koji se grcevito bori za moc i vlast, i opstanak na premijerskom mestu.

 • Mogu samo da kazem i sada, sto stalno napominjem, da je za nove izbore vazno da se izadje u sto vecem broju. SNS je 2014. dobio samo 25% od ukupnog birackog tela. Licno mislim da taj procenat vise nikad ne mogu da dostignu. Nadam se da ce veci deo od onih belih listica iz 2012. preci u DJB.

  I jos nesto. Predlazem malu ispravku: ako je gubitak 39 miliona, a drzavna subvencija 3 miliona i usla je u poslovni prihod, onda je gubitak 42 miliona a ne 36 miliona. Zar ne?

 • Mozete vi ovde da se raspravljate ko je u pravu i konstantno godinama prebacujete krivicu jedni na druge.
  Umesto toga voleo bih da neki od politicara za promenu kaze sta bi on konkretno uradio za bolji zivot u Srbiji. Prebacivanje kako trenutni ili bivsi vodi ili je vodio – vec je vidjena stvar.
  Dajte nam razlog da glasamo za vas. Nemojte da nam dajete razlog zasto da ne glasamo za Vucica.

  Dok se vi tako prepucavate medjusobno, masa mladih ode nepovratno iz zemlje.
  Konkretno od mojih 10 prijatelja 7 je ili otislo ili planira da ode. A od mojih 10 prijatelja, 9 ima visoko obrazovanje.
  Tuga..

  Pozdrav.

 • Slazem se da je javnost obmanuta i da je pokisano da se sakrije gubitak, ali niko ne spominje koliko kostaji skolovanja pilota i kabinskog osoblja, koliko kosta uvodjenje wi-fi-a. Koliko kosta iznajmljivanje aviona, koliko kosta odrzavanje istih. Da bi izgledalo ovako kao sto izgleda mora i da se plati. Posto je bilo neophodno uloziti u sve navedeno onda je nemoguce ocekivati da kompanija u prvih par godina posluje pozitivno i pored punih aviona. Mogli smo da ostanemo na starim avionima i dogodine bi stavili kljuc u bravu. Ovako imamo „nove“ avione, novi imidz i puno ljudi koji su dobili sjajnu priliku za zaposlenje i napredovanje. Ne pravdam obmanu ali bi trebalo sve da se stavi na papir!

 • Prvo su ulozili 900.000 $ para poreskih obveznika u aviogenex-ov avion,a onda ga prikovali zazemlju da propada i da slucajno ne bude konkurencija AS.E zemljo srbijo !!!