Industrija Istočna Srbija Saopštenje

Železara ostvarila gubitak od 134 miliona € u 2014.godini

Na osnovu zvaničnih finansijskih izveštaja, objavljenih na sajtu APR-a, Železara Smederevo je u 2014.godini ostvarila neto gubitak od 134 miliona evra. Za ovo su država, odnosno prosvetari, penzioneri i svi ostali poreski obveznici častili menadžment Železare subvencijom, odnosno poklonom, od 36 miliona evra.

Premijer je prošle sedmice prosveti obećao jednokratnu pomoć od 6.000 dinara. U prosveti radi 130.000 ljudi, tako da ta “pomoć” iznosi 6,5 miliona evra. To je 20 puta manje od gubitka Petrohemije, odnosno preko 1.000 evra, 120.000 dinara, po prosvetaru.

 

usss-steelworks

 

Do sada smo objavili sledeće podatke o poslovanju u 2014.godini:

  • Srbijagas napravio neto gubitak od 382 miliona evra, a zajedno sa svojih 5 zavisnih preduzeća konsolidovani neto gubitak od 393 miliona evra
  • Železnice Srbije napravile neto gubitak od 208 miliona evra,
  • EPS, sa svih svojih 14 zavisnih preduzeća, napravio konsolidovani neto gubitak od 114 miliona evra
  • Petrohemija iz Pančeva napravila neto gubitak od 94 miliona evra
  • JAT – Er Srbija u 2014.godini, sa sve novim menadžmentom i Sinišom Malim kao glavnim poslovnim arhitektom, ostvarila gubitak od 68 miliona evra.

Samo ovih pet firmi je u 2014.godini, pod upravom vlade i premijera i njegovih savetnika i direktora Dušana Bajatovića, Aleksandra Obradovića, Dragoljuba Simonovića,  Bojana Bojkovića, Velimira Unkovića i Daneta Kordića, napravilo gubitak od preko 1 milijardu evra. Za ovaj “uspeh” građani Srbije su ih častili subvencijom od 241 milion evra.

U 2013. godini ova preduzeća su napravila gubitak od 801 miliona evra, za koji su ih građani Srbije častili subvencijom od 150 miliona evra.

Saša Radulović je kao ministar privrede krajem 2013. godine pokrenuo uvođenje reda. Krenuo je od ličnih karata, popisa imovine i obaveza, kupaca i dobavljača, analize tržišta, poslovnih i investicionih planova, kako bi sprečio da se ovo katastrofalno poslovanje ponovi u 2014. godini. Nesposobni direktori je trebalo da dobiju otkaz. Aleksandar Vučić je zaustavio uvođenje reda i zaštitio svoje partijske parazite. Saša Radulović je zbog toga i podneo ostavku u januaru 2014.godine.
Premijer je oteo od penzionera 210 miliona evra, povećao je cenu struje za 12%, povećao PDV, porez na imovinu, akcize i sve to nazvao reformom. Sa druge strane, na ovih šest preduzeća premijer je slupao preko milijardu evra. Na subvencije 241 milion evra. Premijer je na vlasti već gotovo 3 ipo godine. Zašto nije uveo red? Zašto je zaustavio Sašu Radulovića koji je počeo da uvodi red? Ceh svoje neodgovornosti i nesposobnosti premijer je svalio na građane i privredu.

Prilozi:

[PDF] Železara – Bilans stanja 2014
[PDF] Železara – Bilans uspeha 2014

Povezani tekstovi:

[display-posts tag=”JP, 2014, FI” wrapper=”ul” include_date=”true”]

 

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar