Ekonomija Saopštenje Socijalna zaštita

Premijerovo predizborno “povećanje” plata i penzija

Premijer je juče obavestio javnost da je pobedio u nepravednoj borbi protiv strašnog MMF-a i da se izborio za povećanje penzija i plata. Dok tim istim građanima i penzionerima preko veće cene struje i pretplate za RTS uzima 217 miliona evra, Aleksandar Vučić pokušava da svoju nesposobnost pred izbore zamaskira “povećanjima”, a u stvari vraćanjem dela otetih plata i penzija od 145 miliona evra. U jedan džep stavlja, iz drugog džepa uzima još više.

V_oteo32

Prosečna penzija u Srbiji danas iznosi 23.200 dinara za 1,734 miliona penzionera. Prosečno povećanje penzije će izinositi 290 dinara mesečno. Nekome ko je pre godinu dana imao penziju od 35.000 dinara, premijer je protivustavno oteo 2.200 dinara, tako da mu je penzija smanjena na 32.800 dinara. Sada će dobiti “povećanje” od 328 dinara i penzija će mu iznositi 33.128 dinara. Ovo povećanje će koštati budžet oko 6 milijardi dinara godišnje, odnosno oko 50 miliona evra.

Prosečna plata u javnom sektoru je pre godinu dana iznosila 48.000 dinara. Odlukom vlade i premijera, zaposleni u javnom sektoru su se tada odrekli 10% ove plate, odnosno 4.800 dinara u korist vlade i njene politike “reformi”, tako da im danas ostaje u proseku 43.200 dinara mesečno. Prosvetari će ovim premijerovim “povećanjem” dobiti povišicu od 4%, odnosno 1.728 dinara, zdravstveni radnici 3% ili 1.296 dinara, a zaposleni u policiji i vojsci 2% ili celih 864 dinara. Ovo povećanje će koštati budžet oko 11 milijardi dinara godišnje, odnosno oko 95 miliona evra.

Ukupni trošak povećanja plata i penzija za budžet će iznositi oko 17 milijardi dinara, odnosno oko 145 miliona evra.

Sa druge strane, premijer je u avgustu ove godine povećao cenu struje za 12%. Domaćinstva u proseku od avgusta mesečno plaćaju 400 dinara više. Veću cenu struje, građani i privreda će godišnje plaćati vizše oko 21,5 milijarde dinara, odnosno oko 180 miliona evra. Na ovo ide i nova pretplata za RTS u iznosu od 150 dinara po domaćinstvu, što će građane Srbije koštati oko 4,5 milijardi dinara godišnje, odnosno oko 37 miliona evra.

Na ovaj način će premijer od privrede i građana, tih istih penzionera i prosvetnih radnika prikupiti oko 26 milijardi dinara, odnosno oko 217 miliona evra. “Dao” 145 miliona evra, uzeo 215 miliona evra. Njemu i njegovoj nesposobnoj vladi ostaje razlika od 72 miliona evra. Ono što premijer i vlada daju u jedan džep, iz drugog izvade još više.

Na šta će premijer i Vlada potrošiti ovu razliku? Na svoj partijski parazitski sistem, na svoje nesposobne kadrove koji vode naša javna preduzeća. Srbijagas, Železnice, Železara, EPS, Petohemija i Er Srbija su u 2014.godini napravile gubitak veći od milijardu evra. Uz to su od tog istog premijera i vlade dobili subvenciju od 241 milion evra.

Premijer je na vlasti već 3,5 godine. Za to vreme je: povećao PDV sa 18% na 20%, a onda i donju stopu sa 8% na 10%; povećao porez na imovinu; povećao sve akcize; protivustavno smanjio penzije za 22%, odnosno za 25%; smanjio plate u javnom sektoru za 10% i uveo akcizu na struju od 7,5% i povećao cenu struje za 4,5%, ukupno 12%. I pored svega ovoga, premijer je uvećao javni dug za 8,5 milijardi evra i on sada iznosi oko 24 milijade evra. Kada je došao na vlast sredinom 2012.godine, javni dug je iznosio 15,5 milijardi evra.

Saša Radulović je kao ministar privrede krajem 2013. godine pokrenuo uvođenje reda. Krenuo je od ličnih karata, popisa imovine i obaveza, kupaca i dobavljača, analize tržišta, poslovnih i investicionih planova, kako bi sprečio da se ovo katastrofalno poslovanje ponovi u 2014. godini. Nesposobni direktori je trebalo da dobiju otkaz. Aleksandar Vučić je zaustavio uvođenje reda i zaštitio svoje partijske parazite. Saša Radulović je zbog toga i podneo ostavku u januaru 2014.godine.

Smanjenje penzija nije reforma. Uvođenje reda u javni sektor jeste. Ceh nesposobnosti premijera i njegovih partijskih kadrova plaćaju svi građani Srbije.

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Predložene mere vlade više liče na nekakvu šalu, mastan vic ili nešto slično nego na racionalne mere ekonomske politike preduzete radi oživljavanja umrtvljene i uboge privrede Srbije

  • gospodine raduloviću niste mi odgovorili na moju poruku koju sam vam juče poslao šta bi sa potpisima oko otimanja penzija od strane premijera vučića dali ste podigli tužbu ustavnom sudu srbije i dali je ustavni sud odgovorio i dali ste preduzeli neštopo pitanju penzija u međunarodnom sudu u strazburu.

  • Svaki komentar je suvišan ali ja ću ipak da konstatuje ,kako ja vidim svu ovu zavzlamu od reformi.. Naš premijer svaki dan ,pred kamerama, hvali sam sebe za uspešne refprme. Sinoć je na dnevniku rekao da je razočaran što narod ne prihvata njegove reforme i da je oko 90% NARODA nezadovoljno. Onda je za očekivati da kralj Ibi prestane da se hvali. “O NARODE MOJ!” “NAROD ME NE SLUŠA” “. MORAĆU DA PROMENIM NAROD”, Sebe je dovoljno promenio ,da ni sam sebi ne veruje.,da li je on onja stari Vučić koji je napadao sve neistomišljenike,, ili je ovaj novi koji je majstor za obećanje i laganje .. Meni ništa nije jasno. Kad će ti izbori???

    • Uzeti dobru ratu kredita i otplacivati godinu dana, 40 POSTO PENZIONERA , ima taj problem i niko ne komentarise ,vrati mi ono sto si uzeo pa onda povecaj penzije ,pravi planove ovo je sramno i jadno