Beograd Pravosuđe Saopštenje

Vračarski “DIPOS”

Da se vlast Demokratske stranke ne razlikuje od vlasti Srpske napredne stranke najbolje pokazuje primer gradske opštine Vračar gde su demokrate na vlasti poslednjih 20 godina i gde se još uvek poslednjim atomima snage upiru da je zadrže.

Možda je najbolji primer za to poslovanje JP Poslovni prostor Vračar, gde se na isti način kao i vlast u aferi “Dipos”, krije od javnosti ko su zakupci ekskluzivnog poslovnog prostora, po kojim kriterijumima je on izdat, po kojim cenama, kako se njime gazduje i da li se redovno naplaćuje korišćenje opštinske imovine.

Vračarski “Dipos”, kojim gazduje Demokratska stranka, imalo je početkom 2014. godine nenaplaćenih potraživanja u iznosu od 690 miliona dinara ili nešto manje od 6 miliona evra. Prema podacima Državne revizorske institucije, do 2012. godine  zastarela su potraživanja u iznosu od 51 milion dinara, ili oko 430.000 evra, jer JP Poslovni prostor Vračar nije pokrenuo sudske postupke u zakonskom roku od tri godine. Razlog što postupci nisu pokrenuti bio je, navodno, nedostatak sredstava za sudske takse. Ovo je, u intervjuu za portal „To je naš novac“ otkrio bivši predsednik opštine Vračar Bane Kuzmanović, koji je u međuvremenu podneo ostavku na preporuku Agencije za borbu protiv korupcije, zbog sukoba interesa, jer je novcem Opštine finansirao Fondaciju kojom rukovodi njegova majka.

Poslovanje JP Poslovni prostor Vračar, odvija se pod potpunim velom tajne.

Rukovodeći se Izveštajem Državne revizorske institucije, pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović“, obratio se JP Poslovni prostor Vračar sa zahtevom za pristup informacijama od javnog značaja u kojem je tražio: spisak zakupaca poslovnog prostora, veličinu prostora, ugovorenu cenu zakupa, dugovanja zakupaca, informacije o tome da li su zakupci utuženi, i druge informacije  koje bi objasnile potraživanja od skoro 6 miliona evra i zastarela potraživanja od 430.000 evra.

Ti podaci su  nam  uskraćeni uz obrazloženje da se tobože štite lične informacije o zakupcima i pozivanjem na Zakon o zaštiti podataka o ličnosti. Pozivanje na zaštitu podataka o ličnosti je nezakonito, jer niko nije tražio lične podatke, nego spisak zakupaca državne imovine. Zanimljivo je da je istom nezakonitom modelu skrivanja podataka pribeglo republičko preduzeće „Dipos“, koje gazduje vilama i ekskluzivnim poslovnim prostorom, ali i Vlada Srbije kada je odbila da otkrije poslovne biografije 160 direktora i državnih službenika koje je postavila na najodgovornije položaje u državi.

SNS i DS uspešno razmenjuju iskustva i primenjuju iste mehanizme koruptivnog gazdovanja državnom imovinom.

Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović“ podneo je žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja sa zahtevom da nam se omogući pristup podacima o strukturi poslovnog prostora koji se izdaje, zakupcima, visini zakupnine i osnovi po kome su vračarske nekretnine date u zakup. Osnova dobre uprave je transparentnost. Da bi se opština vodila u interesu stanovnika mora prvo da se uvede red, da se zna vrednost imovine i na koji način se koristi, kolika sredstva se ubiraju i na šta se troše. Računi moraju da se objavljuju javno svakog meseca, a podaci o nekretninama moraju biti transparentni i dostupni svima.

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“, odbor Vračar

U prilogu odgovori JP Poslovni prostor Vračar na zahtev pokreta „Dosta je bilo – Saša Radulović“ o zakupcima, poslovanju i donacijama

[PDF] Odgovor JP Poslovni prostor
[PDF] Odgovor JP Poslovni prostor o donacijama
[PDF] Odgovor JP Poslovni prostor o sudskim sporovima
[PDF] Odgovor JP Poslovni prostor sa spiskom zaposlenih

Oznake

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Da, da, posto je navedena stranka ovih dana pocela da se predstavlja “vidite mi smo bili bolji” ili ti od dva zla izaberi manje. Zasto bi uopste moralo biti zlo ??????

  • Hvala što ste ovo pomenuli. Evo konkretnog primera: Direktor(ka) tog JP-a postavljen posle 2000te (lično poznanastvo) je ubrzo posle postavljenja ušao u dobro razrađen posao, otvorio 2-3 fantomske firme na ime zajedničkog prijatelja, preko kojih je iznajmio za sebe nekoliko lokala iz svoje opštine, koje opet verovatno izdao nekim drugim firmama, od jedne od tih (svojih) firmi je kupio veliki stan u Krunskoj ul. Od pre nekoliko godina nemam više informacija o njegovom (njenim) delatnostima. Samo sam čuo da je otišao(la) u prevremenu penziju sa tako bogatom otpremninom da je “pao” još jedan stan. Mesto je oslobođeno, navodno, za neku rođaku Borisa Tadića, tada na vlasti.

  • Mome komsiji prokisnjava krov a oni mu nude zamenu postanskih sanducica i muljaju sa nabavkama nepotrebne opreme, namestaja, informacionih sistema i prodaje magle sa pojedincima koji ih dobijaju uzastopno 10 godina sa kojima se i stari i novi (sns i ds) sega megadens direktorcici usemili, neki su bili ds neki su sada ds i obrnuto sns – preletaci jednom reci, cega se god dotaknu to i propadne, a kum i dalje nosi gazdi 2 milionceta, jedini koji im se suprotstavio je smenjeni direktor komunalnog koji je i jedini imao drzavni fakultet, pa su ga najurili fora zbog onog osiguranja sto su mu namestili, i to je ucinio covek koga zovu apartman- dno dna, sta drugo reci.

  • A ko je od “zutih” ocekivao nesto cisto uradjeno i jos za drustvo korisno !?
    E zato su na izborima i prosli kako su prosli, a ne eventualne nove izbore
    ne treba ni da izlaze – da se ne blamiraju vise.

  • jedini slični SNS-u o ovom slučaju ste vi. paušalne ocene, kvalifikacije, izmene u tekstu jer niste sposobni u vašoj velikoj istrazi da pronađete sajt javnog preduzeća. jako neozbiljno

    • Ne može suštinski nebitna rečenica, da prekrije i sakrije korupciju žutih. Ispravljeno jeste, greška jeste, nismo bili pronašli web, izvinili smo se.

      Kada cete vi da se izvinete za reketiranje?

      Vračarski Dipos enigma teska 6 miliona evra. Ne može to da zataška nebitna greška u tekstu.

      Kome su žuti “oprostili” dugove?

      Koliko košta da ti žuti omoguće da uđes u proceduru i zakupiš lokal na Vračaru?

    • Al brate,to o čemu što sada pričaš (korupcija) nigde ne postoji u tekstu. Niti ste našli nesto što nije kafanska priča, što bi dalo malo validniju indikaciju da se takve stvari masovno dešavaju. Onaj intervju Baneta Kuzmanovića dokazuje šta? Da rade sa nekim idiotima u gradu I da pokušavaju da izvuku najbolje iz loše situacije? To što DS nazvate žutima, samo potvrđuje moju kvalifikaciju iz prethodnog komentara.
      I nemoj mene da svrstavaš u člana stranke jer to nisam