Ауторски текст Војводина Привреда

Дупле таксе

Да бисте у општини Тител извадили извод из Матичне књиге морате да платите две таксе, републичку административну таксу и општинску таксу. Наплаћивањем општинске таксе за списе и радње у вези са матичним књигама наша општина озбиљно крши закон. У Закону о финанасирању локалних самоуправа члан 9. став 2. стоји следеће:

Јединица локалне самоуправе не може увести локалну административну таксу за списе и радње из надлежности органа за које је законом којим се уређују републичке административне таксе прописано плаћање републичких административних такси.

 

TaxFoto: scpolicycouncil.org

Законом о републичким административним таксама прописана је такса за списе и радње у вези са матичним књигама, то значи да локална самоуправа не сме наплаћивати додатну таксу. Као и у многим другиим случајевима, наша власт крши закон на штету својих грађана.

И државна ревизорска институција је приликом ревизије рада наше општине за 2012. годину, констатовала да је закон прекршен:

“Општина Тител је остварила приход по основу административних такси супротно члану 9. Закона о финансирању локалне самоуправе.”

Након извештаја ДРИ било је јасно да је у питању озбиљно кршење наведеног закона од стране локалних власти, међутим, власт и након овог извештаја општинску таксу није укинула. Општина Тител је најнеразвијенија општина Јужнобачког округа и сваки додатни намет значајно погоршава животни стандард грађана.

Покрет “Доста је било – Саша Радуловић” сматра да се власт мора вршити по закону, транспарентно и у интересу грађана. Тителске власти свој посао обављају супротно закону, нетранспарентно, занемарујући интересе својих грађана. Устав и републички закони, између осталог, служе да нас заштите од самовоље локалних власти. Пошто то често не функционише како би требало, препуштени смо послушним одборницима који чувају своје функције и функције својих партијских другова, уместо да чувају оне који су их бирали.

 

DSCF3540

 

 

Покрет “Доста је било – Саша Радуловић”
Општински одбор Тител

 

Ознаке

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Srecom izbori su u maju 2016 pa cemo sns kadrovsku muckalicu da najurimo. Imate moj glas centar Beograda Skadarlija. Uzgred treba proveritti kako je sns finansirao izgradnju parkica kod Bajlonijeve pijace i kojim sredstvima, obzirom da je stanje zgrada katastrofalno padaju fasade i prokisnjavaju krovovi a sns kadrovska muckalica i segamega direktorcici se drze cvrsto i uzimaju kroz komunalije 500 dinara o tome se i pisalo kako ih castimo 500 dinara i u novinama, protivili se mnogi ljudi jer je velika prevara kao uostalom i sns i ds skupa.

  • Pa ovo je vec postao mazohizam!!! Ne mogu da shvatim da u 21om veku pored svih dostupnim nam pomagalima i sredstvima komunikacije i dalje zivimo na lazima iz srednjeg veka. Dokle vise!!!! Hocu li doziveti da dodje dan i pojavi se naslov NEMA VISE SAMOVOLJE LOKALNIH PROBISVETA!!!