Autorski tekst Vojvodina Privreda

Duple takse

Da biste u opštini Titel izvadili izvod iz Matične knjige morate da platite dve takse, republičku administrativnu taksu i opštinsku taksu. Naplaćivanjem opštinske takse za spise i radnje u vezi sa matičnim knjigama naša opština ozbiljno krši zakon. U Zakonu o finanasiranju lokalnih samouprava član 9. stav 2. stoji sledeće:

Jedinica lokalne samouprave ne može uvesti lokalnu administrativnu taksu za spise i radnje iz nadležnosti organa za koje je zakonom kojim se uređuju republičke administrativne takse propisano plaćanje republičkih administrativnih taksi.

 

TaxFoto: scpolicycouncil.org

Zakonom o republičkim administrativnim taksama propisana je taksa za spise i radnje u vezi sa matičnim knjigama, to znači da lokalna samouprava ne sme naplaćivati dodatnu taksu. Kao i u mnogim drugiim slučajevima, naša vlast krši zakon na štetu svojih građana.

I državna revizorska institucija je prilikom revizije rada naše opštine za 2012. godinu, konstatovala da je zakon prekršen:

“Opština Titel je ostvarila prihod po osnovu administrativnih taksi suprotno članu 9. Zakona o finansiranju lokalne samouprave.”

Nakon izveštaja DRI bilo je jasno da je u pitanju ozbiljno kršenje navedenog zakona od strane lokalnih vlasti, međutim, vlast i nakon ovog izveštaja opštinsku taksu nije ukinula. Opština Titel je najnerazvijenija opština Južnobačkog okruga i svaki dodatni namet značajno pogoršava životni standard građana.

Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović” smatra da se vlast mora vršiti po zakonu, transparentno i u interesu građana. Titelske vlasti svoj posao obavljaju suprotno zakonu, netransparentno, zanemarujući interese svojih građana. Ustav i republički zakoni, između ostalog, služe da nas zaštite od samovolje lokalnih vlasti. Pošto to često ne funkcioniše kako bi trebalo, prepušteni smo poslušnim odbornicima koji čuvaju svoje funkcije i funkcije svojih partijskih drugova, umesto da čuvaju one koji su ih birali.

 

DSCF3540

 

 

Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović”
Opštinski odbor Titel

 

Oznake

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Srecom izbori su u maju 2016 pa cemo sns kadrovsku muckalicu da najurimo. Imate moj glas centar Beograda Skadarlija. Uzgred treba proveritti kako je sns finansirao izgradnju parkica kod Bajlonijeve pijace i kojim sredstvima, obzirom da je stanje zgrada katastrofalno padaju fasade i prokisnjavaju krovovi a sns kadrovska muckalica i segamega direktorcici se drze cvrsto i uzimaju kroz komunalije 500 dinara o tome se i pisalo kako ih castimo 500 dinara i u novinama, protivili se mnogi ljudi jer je velika prevara kao uostalom i sns i ds skupa.

  • Pa ovo je vec postao mazohizam!!! Ne mogu da shvatim da u 21om veku pored svih dostupnim nam pomagalima i sredstvima komunikacije i dalje zivimo na lazima iz srednjeg veka. Dokle vise!!!! Hocu li doziveti da dodje dan i pojavi se naslov NEMA VISE SAMOVOLJE LOKALNIH PROBISVETA!!!