Медији Саопштењe

Репресија над слободом говора

Покрет „Доста је било – Саша Радуловић“ захтева да се из притвора хитно пусти Андреј Фајгељ, бивши директор Културног центра Новог Сада, ухапшен јер је на свом фејсбук профилу објавио видео снимак у ком је грађане позвао на “устанак” против актуелне власти.

Иако не подржавамо и оштро се супротстављамо политичким ставовима Фајгеља, а посебно насилним методама које заговара и говору мржње, сматрамо да је држава хапшењем прекршила принцип слободе говора и демонстрирала репресију непримерену демократском друштву. Било је много горих случајева на које није реаговала. Поготово је непримерено Фајгељево хапшење под оптужбом за рушење правног поретка.

SpeechFreedomFoto: orangewebsite.com

Случај Фајгељ је немогуће посматрати издвојено из контекста у коме се догађа. Он је ухапшен само дан након што је уредник једног срамног Вучићевог таблоида некажњено злоупотребио националну и регионалну фреквенцију две телевизије да би ширио панику о некаквом „државном удару“ који се наводно спрема против Вучића. То је кривично дело на које полиција није реаговала. Контекст је и да су током поплава хапшени грађани због „ширења панике“ на својим фејсбук профилима, док је лично премијер то много више радио са ванредних седница Владе и у диреткним тв преносима. Контекст је и да нападачи на најистакнутије и угледне борце против корупције Мирославу Миленовић и Ивана Нинића шетају безбедно, заштићени полицијом и тужилаштвом, а експресно се хапси појединац због критике власти.

Оштро осуђујемо репресију коју полиција и тужилаштво примењују над грађанима штитећи криминално, бахато и непристојно понашање једне мале групе људе окупљене око Александра Вучића.

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар