Mediji Saopštenje

Represija nad slobodom govora

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ zahteva da se iz pritvora hitno pusti Andrej Fajgelj, bivši direktor Kulturnog centra Novog Sada, uhapšen jer je na svom fejsbuk profilu objavio video snimak u kom je građane pozvao na “ustanak” protiv aktuelne vlasti.

Iako ne podržavamo i oštro se suprotstavljamo političkim stavovima Fajgelja, a posebno nasilnim metodama koje zagovara i govoru mržnje, smatramo da je država hapšenjem prekršila princip slobode govora i demonstrirala represiju neprimerenu demokratskom društvu. Bilo je mnogo gorih slučajeva na koje nije reagovala. Pogotovo je neprimereno Fajgeljevo hapšenje pod optužbom za rušenje pravnog poretka.

SpeechFreedomFoto: orangewebsite.com

Slučaj Fajgelj je nemoguće posmatrati izdvojeno iz konteksta u kome se događa. On je uhapšen samo dan nakon što je urednik jednog sramnog Vučićevog tabloida nekažnjeno zloupotrebio nacionalnu i regionalnu frekvenciju dve televizije da bi širio paniku o nekakvom „državnom udaru“ koji se navodno sprema protiv Vučića. To je krivično delo na koje policija nije reagovala. Kontekst je i da su tokom poplava hapšeni građani zbog „širenja panike“ na svojim fejsbuk profilima, dok je lično premijer to mnogo više radio sa vanrednih sednica Vlade i u diretknim tv prenosima. Kontekst je i da napadači na najistaknutije i ugledne borce protiv korupcije Miroslavu Milenović i Ivana Ninića šetaju bezbedno, zaštićeni policijom i tužilaštvom, a ekspresno se hapsi pojedinac zbog kritike vlasti.

Oštro osuđujemo represiju koju policija i tužilaštvo primenjuju nad građanima štiteći kriminalno, bahato i nepristojno ponašanje jedne male grupe ljude okupljene oko Aleksandra Vučića.

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar