Ауторски текст Војводина Пољопривреда

Трчи лига, а није је брига!

Куд трчите, комшије Лигаши?!

Кад се ономад потписивао Споразум о стабилизацији и придруживању, учествовали сте у власти и њије вас било брига што он предвиђа продају земље странцима од 2017.године. Када је премијер пре нешто више од годину дана противуставно продао земљу у Бачкој Арапима, а наши су паори нудили да за исту земљу плате пуно вишу цену, није вас било брига. Када се први нацрт овог катастрофалног Закона о пољопривредном земљишту појавио и паорска удружења почела су свој мали рат против зла које им закон доноси, ни тад вас није било брига и паори су се борили сами. Када је покрет „Доста је било – Саша радуловић“ у августу покренуо потписивање петиције против, између осталог, и овог поступка Владе, месецима сте ћутали и даље вас није било брига.

 

DeltaAgrarFoto: Miodrag Popović

 

Сад иду избори и ваља вам нешто на брзину „скарабуџити“ да бисте вратили поверење које сте код паора и осталих грађана у Војводини изгубили. Понети вишемесечном кампањом покрета „Доста је било – Саша Радуловић“, већ повећаном позорношћу јавности коју су изградили сами паори, одлучили сте да у реку људи убаците свој чамац и на циљ стигнете у групи победника, безобзирно себи качећи медаље неке тобоже заслуге. Само да тај чамац не постане тројански коњ. Обзиром на вашу, до сада врло доследно показану незаинтересованост за проблеме са државном земљом у Војводини, уопште вам не верујемо.

Чанак је годинама на власти и пуно тога се у тим годинама променило на горе. Аутономија Војводине је била његова главна тема, а Војводина је за све те године само слабила и централизација државе са епицентром у Београду сад је већ достигла свој максимим.

Доста је било партијског паразитског система у којем се на брзину глуми опозиција кад је то потребно, а одмах затим стварају коалиције, јер је тако лакше. Или сте опозиција, или сте коалиција! Народ више није наиван и паори вас неће.

Прозрели смо вашу намеру, драги Лигаши, да одглумите опозицију и овог пута. Али, овај пут је за вас ћорсокак. Даље нема. Отели сте нама петицију, отимате паорима протест. Доста је било!

Паори су у протест кренули сами и замолили све политичке опције, па и наш покрет, да се држимо по страни. Ми то поштујемо, а ви не поштујете паоре.

Истина је следећа:
Прву петицију против давања и продаје пољопривредног земљишта у Војводини страним компанијама организовао је покрет „Доста је било“ у лето 2014. године када смо бранили бачку земљу.
Прва трибина на којој се реаговало на Нацрт закона о пољопривредном земљишту била је у организацији покрета „Доста је било“ и одржана је у Кикинди дана 24.јуна, када смо реаговали на заинтересованост немачког Тениса за земљу у овој општини.
Прву петицију против овог катастрофалног нацрта закона је организовао је покрет „Доста је било – саша Радуловић“ још у августу. Вишемесечне преговоре са министарством пољопривреде водили су паорски лидери, а без вас.
Први протест договорили су паори сами у суботу 21. новембра, наравно без вас.
Ви сте се пробудили пре пар недеља и атакујете на освајање медаље победника. Извините, али за то је требало да оптрчите читав круг.

Захтевамо да државна земља остане нашим паорима уз могућност да је закупљују или купују и тако шире своје поседе. Домаћа пољопривредна газдинства треба да буду носилац аграрног развоја у Србији. Желимо да креирамо привредни амбијент који ће бити стимулативан за домаће и мале и имамо сет реформи које ће нас до тога довести.

 

Светлана Козић, координаторка покрета „Доста је било – Саша Радуловић“ за Северно-банатски округ

 

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • zanima me sta se mozes uraditi povodom mogucnosti prodaje zemlje strancima vec od 2017.godina a nismo ni u EU a Madjarska je cini mi se cak odlozila mozda i na 12 godina nisam siguran prodaju zemlje strancima iako su u EU,a i Poljska mislim da ima slican zakon

  • Svaka čast na tekstu. Stvari su sve jasnije. Tačno se vidi ko za koga radi. Na platnom spisku vođe su maltene i svi tzv. opozicionari. Svi su namireni. Ovaj pokret mora da istraje i da se više ne prave trule koalicije. Stvari moraju izaći na videlo. Sve mora biti jasno i transparentno. Dosta je više bilo muljanja i skrivanja istine.