Војводина Пољопривреда Саопштењe

Манипулисање захтевима паора

Власт и странке на власти и Министарство прољопривреде се истински труде да замагле јавности прави разлог за протест паора против измена Закона о пољопривредном земљишту. Војвођански паори траже да се укине ПРАВО ПРВЕНСТВА ЗАКУПА 30% најбољег државног пољопривредног земљишта у свакој општини у Србији, на 30 година, испод жита, тајним уговорима, које премијер уводи у закон зарад крупног капитала, Тениса и других таквих компанија, његових “пријатеља”. Намера премијера је да паоре претвори у најамну радну снагу у великим корпорацијама, његовим пријатељима.

old-tractor-1236648-1279x852
Визија за домаћег паора? Фото: freeimages.com/Timo Balk

Спорни члан Закона о пољопривредном земљишту, ПРАВО ПРВЕНСТВА ЗАКУПА, писао је Ивица Којић, шеф кабинета Александра Вучића, бивши шеф кабинета Млађана Динкића, бивши државни секретар у министарству код Млађана Динкића, бивши возач Млађана Динкића и бивши вратар у НБС за време Млађана Динкића. Он предвиђа да велики инвеститори, на основу правилника које ће писати кабинет премијера сакривен иза Министарства пољопривреде и министарке коју нико ништа и не пита, могу од премијера да добију до 30% најбоље земље у свим општинама у Србији, на основу инвестиционог плана који ће поново одобравати кабинет премијера на основу директних дилова са разним “Тенисима”. Искуство нас учи да се иза свих тајних уговора крије корупција.

Министарка и цео премијеров хор папагаја невешто покушава да замагли суштину, па измишља како постоје велике површине необрађеног државног земљишта, покушава да посвађа сточаре и ратаре, да прикаже како тобоже паори не знају шта хоће, да су разједињени. Па у целу причу убацују и како се земља неће овим законом продавати странцима, како је крива претходна власт што је 2008.г. потписала ССП са ЕУ по коме странци могу да купују земљу већ од 2017.г. Тачно је да је претходна власт потписала катастрофално лош ССП са ЕУ и дала оно што ни једна друга земља није дала, али то није предмет овог закона.

Предмет је ЗАКУП 30% најбоље државног земљишта у Војводини које премијер хоће да непосредном погодбом да великим корпорацијама, испод жита, тајним уговорима. Све остало је магла.

Шта би требало урадити? Повући ове накарадне измене закона у корист страних инвеститора и на штету наших паора и написати нови. Вратити се на правило још из доба Обреновића: земљу треба да поседује онај ко је обрађује.

Треба прво извршити реституцију, укључујући и задружну земљу, а затим остатак државне земље продати нашим паорима. Не запосленим у јавним предузећима и шпекулантима, већ паорима и њиховим газдинствима. Онима који живе од земље. Не дати у закуп, већ продати на рок од 20 година, у једнаким ратама, без учешћа. Ограничити посед (не приватни, већ овај од државе) као у Данској и Холандији. Поред тога, треба поново подићи систем кооператива, задруга. Буџет Министарства пољопривреде је довољан да се у свакој руралној општини у Србији направи задруга са капиталом од 2 милиона евра. Сваке године. Фокус пољопривредне производње треба да буду породична газдинства, не велике корпорације. Паори треба да буду власници, не најамна радна снага.

Ако питате премијера, његову владу и министарку, наши паори изгледа не умеју ни свиње да гаје. Него нам требају страни инвеститори да нам и то покажу.

Ако Александар Вучић, СНС, Ивица Дачић, СПС и сви остали из владајуће коалиције, одлуче да изгласају овај дубоко штетан закон, нико их у томе не може спречити. Али ће платити цену на пролећним изборима. Покрет “Доста је било” ће овај катастрофално штетан закон повући на првој скупштинској седници.

Повезани текстови:

[display-posts tag=”Земља” wrapper=”ul” include_date=”true”]
Ознаке

Саша Радуловић

Рођен 1965. године. Одрастао у Сарајеву где завршио основну и средњу школу и Електротехнички факултет 1989. године, смер аутоматика и електроника. Након дипломирања добио је посао у Сименсу у Немачкој где је радио на нуклеарним електранама. Каријеру је 1993. наставио у Канади и САД где је био је активни учесник бума Силицијумске долине. У Србију се вратио 2005. године.

Са Верицом Бараћ и Мирославом Миленовић борио се против корупције и радио на случајевима 24 пљачкашке приватизације. Био је финансијски експерт тужилаштва за стечај и берзу, држао тренинге за тужиоце и полицијске инспекторе за привредни криминал. Пет месеци био је министар привреде у Влади Србије и за то време спречио пљачку браћеВучић, Синише Малог, Млађана Динкића, који су наставили тамо где је Тадићева власт стала.

Уверио се да је Александар Вучић центар корупције, изашао из Владе и са сарадницима основао покрет “Доста је било” чији је циљ да победи и уведе систем, правну државу јаких институција и слободних медија, заустави партијско запошљавање, уведе транспарентност и чисте рачуне.

Саша Радуловић је доказано највећи борац против режима Александра Вучића и партократије која убија Србију. Ако Александар Вучић некога не сме да погледа у очи, онда је то Саша Радуловић. Спречио га је у пљачки тада, спречиће га у пљачки и сада.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Stop! Taj isto Mladjan Dinkic je kooperativu svoje vremeno nazvao relikvijom komunizma i samoupravljanja, nemojte te cinjenice preskakati. Inace ta relikvija komunizma i samoupravljanja je jos aktivna u zemljama koje nikada nisu bile socijalisticke, pa tako kooperativa postoji:
  1.) Nemacka
  2.) Francuska
  3.) Austrija
  4.) Belgija
  5.) Holandija
  6.) Danska
  7.) Italija

  Za razliku od Srbije sve te zemlje koje podsticu i hrane tu relikviju komunizma su poljoprivredni izvoznici, nema neobradjene zemlje. Smatram da DJB treba da zuzme stav i da poljoprivrednicima objasni blagodeti zadrugarstva kako bi se otrgli od Dinkicevih fantazija koje nastavlja Vucic.

 • Tajkunizacija je odavo uzela maha. Na proteste dolaze ljudi koji se u ime krupnog kapitala predstavljaju kao paori i bezzemljaši. Verovatno su prinuđeni na to, jer im od uspeha tih protesta zavise radna mesta. Tekst je odlično objasnio suštinu ovog prevarantskog Zakona, a praksa će, ako bude usvojen, objasniti svu njegovu pogubnost. Kvita ispod žita biće naplaćena od nas građana, a kvitar će nam i dalje prodavati maglu, ali nadam se do sledećih izbora.

 • Iza ovih protesta stoji Udruženje 100 plus. To su tajkuni, uglavnom poreklom iz Crne Gore koji imaju više od 100 hektara najlepše zemlje u Vojvodini, skriveni iza siromaštva vojvođanskih nadničara, žele da odglume pravo i pravdu. Pozadina akutnih dešavanja i interesa je veoma lepo objašnjena u tekstu.
  Pokretu “Dosta je bilo” neće biti potrebni ni traktori, ni pištaljke i šerpe, a kamoli kamenice i molotovljevi kokteli. Svako od nas bi trebalo dobro da zašilji olovku, a onda lagano bez panike, da se uputi prema svom biračkom mestu. Biće ovo nevidljiva revolucija!

 • Ako ovakav zakon ne može da ujedini u Srbiji sve što svojom glavom misli, onda Srbija definitivno nema budućnost i postaje zavisna kolonija. Sada su na redu poljoprivrednici. Pre njih su izmenama Zakona o radu oštetili radnike. Zakonima o stranom ulaganju, Zakonom o osiguranju i dr. su oštetili sve privrednike i građane. Ranijim Zakonom o Javnim beležnicima su takođe oštetili građane, advokate itd. Katastrofalnim Zakonima ova vlast, kao i one pre nje, uništava sve i svakoga radi sopstvenih interesa. Koliko još da čekamo, koliko će se loših zakona doneti. Ko je sledeći.
  Dosta više.

  • Жарко, видиш ли да се овде ради о уништавању и затирању једног народа. Наши влстодршци а послушници великих латинских сила, управо раде на томе, да се затремо и ”џабе не арчимо ваздух”.