Vojvodina Poljoprivreda Saopštenje

Manipulisanje zahtevima paora

Vlast i stranke na vlasti i Ministarstvo proljoprivrede se istinski trude da zamagle javnosti pravi razlog za protest paora protiv izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Vojvođanski paori traže da se ukine PRAVO PRVENSTVA ZAKUPA 30% najboljeg državnog poljoprivrednog zemljišta u svakoj opštini u Srbiji, na 30 godina, ispod žita, tajnim ugovorima, koje premijer uvodi u zakon zarad krupnog kapitala, Tenisa i drugih takvih kompanija, njegovih “prijatelja”. Namera premijera je da paore pretvori u najamnu radnu snagu u velikim korporacijama, njegovim prijateljima.

old-tractor-1236648-1279x852
Vizija za domaćeg paora? Foto: freeimages.com/Timo Balk

Sporni član Zakona o poljoprivrednom zemljištu, PRAVO PRVENSTVA ZAKUPA, pisao je Ivica Kojić, šef kabineta Aleksandra Vučića, bivši šef kabineta Mlađana Dinkića, bivši državni sekretar u ministarstvu kod Mlađana Dinkića, bivši vozač Mlađana Dinkića i bivši vratar u NBS za vreme Mlađana Dinkića. On predviđa da veliki investitori, na osnovu pravilnika koje će pisati kabinet premijera sakriven iza Ministarstva poljoprivrede i ministarke koju niko ništa i ne pita, mogu od premijera da dobiju do 30% najbolje zemlje u svim opštinama u Srbiji, na osnovu investicionog plana koji će ponovo odobravati kabinet premijera na osnovu direktnih dilova sa raznim “Tenisima”. Iskustvo nas uči da se iza svih tajnih ugovora krije korupcija.

Ministarka i ceo premijerov hor papagaja nevešto pokušava da zamagli suštinu, pa izmišlja kako postoje velike površine neobrađenog državnog zemljišta, pokušava da posvađa stočare i ratare, da prikaže kako tobože paori ne znaju šta hoće, da su razjedinjeni. Pa u celu priču ubacuju i kako se zemlja neće ovim zakonom prodavati strancima, kako je kriva prethodna vlast što je 2008.g. potpisala SSP sa EU po kome stranci mogu da kupuju zemlju već od 2017.g. Tačno je da je prethodna vlast potpisala katastrofalno loš SSP sa EU i dala ono što ni jedna druga zemlja nije dala, ali to nije predmet ovog zakona.

Predmet je ZAKUP 30% najbolje državnog zemljišta u Vojvodini koje premijer hoće da neposrednom pogodbom da velikim korporacijama, ispod žita, tajnim ugovorima. Sve ostalo je magla.

Šta bi trebalo uraditi? Povući ove nakaradne izmene zakona u korist stranih investitora i na štetu naših paora i napisati novi. Vratiti se na pravilo još iz doba Obrenovića: zemlju treba da poseduje onaj ko je obrađuje.

Treba prvo izvršiti restituciju, uključujući i zadružnu zemlju, a zatim ostatak državne zemlje prodati našim paorima. Ne zaposlenim u javnim preduzećima i špekulantima, već paorima i njihovim gazdinstvima. Onima koji žive od zemlje. Ne dati u zakup, već prodati na rok od 20 godina, u jednakim ratama, bez učešća. Ograničiti posed (ne privatni, već ovaj od države) kao u Danskoj i Holandiji. Pored toga, treba ponovo podići sistem kooperativa, zadruga. Budžet Ministarstva poljoprivrede je dovoljan da se u svakoj ruralnoj opštini u Srbiji napravi zadruga sa kapitalom od 2 miliona evra. Svake godine. Fokus poljoprivredne proizvodnje treba da budu porodična gazdinstva, ne velike korporacije. Paori treba da budu vlasnici, ne najamna radna snaga.

Ako pitate premijera, njegovu vladu i ministarku, naši paori izgleda ne umeju ni svinje da gaje. Nego nam trebaju strani investitori da nam i to pokažu.

Ako Aleksandar Vučić, SNS, Ivica Dačić, SPS i svi ostali iz vladajuće koalicije, odluče da izglasaju ovaj duboko štetan zakon, niko ih u tome ne može sprečiti. Ali će platiti cenu na prolećnim izborima. Pokret “Dosta je bilo” će ovaj katastrofalno štetan zakon povući na prvoj skupštinskoj sednici.

Povezani tekstovi:

[display-posts tag=”Zemlja” wrapper=”ul” include_date=”true”]
Oznake

Saša Radulović

Rođen 1965. godine. Odrastao u Sarajevu gde završio osnovnu i srednju školu i Elektrotehnički fakultet 1989. godine, smer automatika i elektronika. Nakon diplomiranja dobio je posao u Simensu u Nemačkoj gde je radio na nuklearnim elektranama. Karijeru je 1993. nastavio u Kanadi i SAD gde je bio je aktivni učesnik buma Silicijumske doline. U Srbiju se vratio 2005. godine.

Sa Vericom Barać i Miroslavom Milenović borio se protiv korupcije i radio na slučajevima 24 pljačkaške privatizacije. Bio je finansijski ekspert tužilaštva za stečaj i berzu, držao treninge za tužioce i policijske inspektore za privredni kriminal. Pet meseci bio je ministar privrede u Vladi Srbije i za to vreme sprečio pljačku braćeVučić, Siniše Malog, Mlađana Dinkića, koji su nastavili tamo gde je Tadićeva vlast stala.

Uverio se da je Aleksandar Vučić centar korupcije, izašao iz Vlade i sa saradnicima osnovao pokret “Dosta je bilo” čiji je cilj da pobedi i uvede sistem, pravnu državu jakih institucija i slobodnih medija, zaustavi partijsko zapošljavanje, uvede transparentnost i čiste račune.

Saša Radulović je dokazano najveći borac protiv režima Aleksandra Vučića i partokratije koja ubija Srbiju. Ako Aleksandar Vučić nekoga ne sme da pogleda u oči, onda je to Saša Radulović. Sprečio ga je u pljački tada, sprečiće ga u pljački i sada.

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Stop! Taj isto Mladjan Dinkic je kooperativu svoje vremeno nazvao relikvijom komunizma i samoupravljanja, nemojte te cinjenice preskakati. Inace ta relikvija komunizma i samoupravljanja je jos aktivna u zemljama koje nikada nisu bile socijalisticke, pa tako kooperativa postoji:
    1.) Nemacka
    2.) Francuska
    3.) Austrija
    4.) Belgija
    5.) Holandija
    6.) Danska
    7.) Italija

    Za razliku od Srbije sve te zemlje koje podsticu i hrane tu relikviju komunizma su poljoprivredni izvoznici, nema neobradjene zemlje. Smatram da DJB treba da zuzme stav i da poljoprivrednicima objasni blagodeti zadrugarstva kako bi se otrgli od Dinkicevih fantazija koje nastavlja Vucic.

  • Tajkunizacija je odavo uzela maha. Na proteste dolaze ljudi koji se u ime krupnog kapitala predstavljaju kao paori i bezzemljaši. Verovatno su prinuđeni na to, jer im od uspeha tih protesta zavise radna mesta. Tekst je odlično objasnio suštinu ovog prevarantskog Zakona, a praksa će, ako bude usvojen, objasniti svu njegovu pogubnost. Kvita ispod žita biće naplaćena od nas građana, a kvitar će nam i dalje prodavati maglu, ali nadam se do sledećih izbora.

  • Iza ovih protesta stoji Udruženje 100 plus. To su tajkuni, uglavnom poreklom iz Crne Gore koji imaju više od 100 hektara najlepše zemlje u Vojvodini, skriveni iza siromaštva vojvođanskih nadničara, žele da odglume pravo i pravdu. Pozadina akutnih dešavanja i interesa je veoma lepo objašnjena u tekstu.
    Pokretu “Dosta je bilo” neće biti potrebni ni traktori, ni pištaljke i šerpe, a kamoli kamenice i molotovljevi kokteli. Svako od nas bi trebalo dobro da zašilji olovku, a onda lagano bez panike, da se uputi prema svom biračkom mestu. Biće ovo nevidljiva revolucija!

  • Ako ovakav zakon ne može da ujedini u Srbiji sve što svojom glavom misli, onda Srbija definitivno nema budućnost i postaje zavisna kolonija. Sada su na redu poljoprivrednici. Pre njih su izmenama Zakona o radu oštetili radnike. Zakonima o stranom ulaganju, Zakonom o osiguranju i dr. su oštetili sve privrednike i građane. Ranijim Zakonom o Javnim beležnicima su takođe oštetili građane, advokate itd. Katastrofalnim Zakonima ova vlast, kao i one pre nje, uništava sve i svakoga radi sopstvenih interesa. Koliko još da čekamo, koliko će se loših zakona doneti. Ko je sledeći.
    Dosta više.

    • Žarko, vidiš li da se ovde radi o uništavanju i zatiranju jednog naroda. Naši vlstodršci a poslušnici velikih latinskih sila, upravo rade na tome, da se zatremo i ”džabe ne arčimo vazduh”.