Autorski tekst Poljoprivreda

Sramno ponašanje ministarke poljoprivrede

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je da je Nacrt Zakona o poljoprivrednom zemljištu rađen uz konsultacije sa udruženjima poljoprivrednika i da ona ne zna razlog njihog protesta. Prosto je neverovatno sa kakvom drskošću i bezobzirnošću ministarka iznosi laži i poluistine.

shame
Foto: freeimages.com/Céline Mackowiak

Istina je da je lično učestvovala na dve javne rasprave povodom Nacrta zakona i to u Nišu i Novom Sadu. Ali je i istina da na tim skupovima, od strane predstavnika vlasti, mogućnost da govore nisu dobijali svi oni koji su najavljivali kritiku predloženih rešenja. Naročito je nije dobio Pokret Dosta je bilo.

Javna rasprava je vođena brzinski, namerno tokom letnjih ferija i samo pro forme da se zadovolje propisane procedure, a ničije mišljenje se nije uvažavalo, niti je bilo šta u tekstu Nacrta suštinski izmenjeno. Istina je i da su aktivisti pokreta Dosta je bilo na javnu raspravu u Novom Sadu došli sa transparentima sa natpisom “NE DAMO ZEMLJU” koje su podelili i prisutnim paorima. Zatim su bili svedoci da su prisutni paori izviždali ministarku i njoj je već tad trebalo da bude jasno da je Nacrt neprihvatljiv i da je gnev paora neizbežan.
Ministarka se nije pojavila na:

  1. Skupu koji je organizovao Savez inženjera i tehničara Srbije, već je tamo poslala saradnicu ovlašćenu samo da sasluša primedbe,
  2. Poljoprivrednom forumu “Hrana za Evropu” u Subotici, koji je organizovan od strane Ekonomskog instituta i Društva agrarnih ekonomista Srbije
  3. Skupu Udruženja poljoprivrednika Subotice

Primedbe na predložen tekst Zakona o poljoprivrednom zemljištu sa nekoliko diskusija kojima je prisustvovao predao je Ministarstvu profesor Ševarlić. Pokret Dosta je bilo – Saša Radulović je takođe dostavio primedbe na istu adresu. Ipak, tekst Nacrta je ostao isti.

Dakle, više nego sramne su izjave predstavnika ove vlasti da se na tekstu zakona radilo uz konsultacije sa paorima ili zainteresovanom stručnom javnošću. Smisao cele ove ujurdume je da SNS-SPS vlast ponovo okoristi. Sve ostalo je već rasprodato i razgrabljeno, sada su na redu prirodni resursi. A svi mi ćemo postati jeftina najamna radna snaga strancima, u sopstvenoj državi. Najbolje obradivo poljoprivredno zemljište u Vojvodini (jedno od najplodnijih u Evropi) se faktički poklanja strancima na 30 god.!!

Pokret Dosta je bilo-Saša Radulović, želi da se vodi drugačija agrarna politika. Državnu zemlju najpre treba da restitucijom vratimo onima od kojih je oduzeta, a ono što preostane ima da se proda svima onima koji će je i obrađivati, našim sitnim i srednji paorima (dugoročnim povoljnim kreditima).

Sve to se mora uraditi mnogo pre marta 2017. godine jer tada stranci, na osnovu potpisanog i obavezujućeg Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, stiču pravo na kupovinu i državne poljoprivredne zemlje i tada nema nazad.

Podržimo Pokret Dosta je bilo-Saša Radulović na predstojećim izborima, jer se mi javno obavezujemo da ćemo na prvoj sednici Narodne skupštine Srbije ukinuti ovaj sramni Zakon i sačuvati našu zemlju.

ZEMLJU NISMO NASLEDILI OD PREDAKA VEĆ SMO JE POZAJMILI OD POTOMAKA. Domaćini zemlju ne prodaju.

Mr Arsen Kurjački
Koordinator pokreta „Dosta je bilo“ za Južno Bački okrug
U Srbobranu, 27.11.2015. godine

Oznake

DJB Vojvodina

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • S obzirom da sam učestvovao na javnoj raspravi u Novom Sadu, treba reći i to da je ministarka tada rekla da je zaposednuto oko 120 000 hektara državnog zemljišta od strane nepoznatih korisnika i da bi ovaj zakon to trebalo da spreči, tako što će se zemljište dati u zakup. Na pitanje jednog od učesnika, zašto se ne podnesu krivične i ostale prijave protiv onih koji su zaposeli državnu imovinu, ona je odgovorila da imaju svega 12 inspektora i da ne mogu sve da postignu.
    Pre par dana objavljena je vest da će Ministarstvo poljoprivrede zaposliti u odeljenju za agrarna plaćanja još 103 službenika, navodno zbog evropskih integracija.
    Ministarka je iz SPS-a, što znači Dačićev kadar, a gde je on, tu je i sve ostalo: koferče, tajkuni, kriminalci, polupijane izjave, opšte ludilo koje prenosi na svoje pristalice.
    Ovaj zakon, će najverovatnije biti povučen, ali ne zato što je loš, nego upravo zato da bi gorenavedeni uzurpatori koji su već posejali letinu, stigli i da je uberu i tako naprave državi još veću štetu a sebi još veći profit!
    Dosta je bilo!

  • Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju potpisan je 2007-2008. Zašto mora da bude obavezujući za Srbiju? Ni Evropska unija ne poštuje prema Srbiji mnogo što-šta. Evropa 2008 i sada nije ista. Globalna politika se menja i nastaje multipolarni svet. Ako je nacionalni interes Srbije da ne prodaje zemlju strancima, a jeste, onda treba taj zakon promeniti. To prodavanje zemlje strancima to je zasluga naših neoliberalnih ekonomista i političara koji podržavaju nesuverenost Srbije. Kada se proda zemlja stranim velikim kompanijama i ako stanovnici Srbije ne budu imali hrane ili ona bude skupa, svaki otpor stanovništva posledicama prodaje zemlje će biti okvalifikovano kao uzurpacija privatnog vlasništva i napad na pravo ubiranja profita tih velikih korporacija. Tada će se pozvati plaćenička vojska da brani ubiranje profita u Srbiji. A MUP i naša vojska neće smeti da reaguju. Tako se gubi suverenost. To je osnovna zamisao i težnja neoliberala. Profit je iznad suvereniteta.

  • Poštenije bi bilo da kažu: “Paori, ne radite kako treba pa zato (pro)dajemo zemlju strancima, čitaj Arapima, to su majstori, ma, velemajstori u obrađivanju zemlje! A vi, geaci, da naučite kako se radi, čitava Arabija je pod žitom, kukuruzom, paprikama, krastavcima….Povešćemo sve bundžije jednom prilikom u Arabiju, da se na licu mesta uvere kakvi su oni seljoberi, pardon, seljaci! Posle toga će i kod nas da procveta i da poteče med i mleko, otvoriće vam Vučko i ostali specijalci (sve moj do mojega) za sve i svašta, oči i da se nagledate lepote!” Svašta nam poturaju za “savremeno” ali ako ovo prođe onda da se pokrijemo ušima i da ćutimo dok je sveta i veka! Većih budala na vlasti NIKADA nije bilo i malodušnijih ljudi koji to sve trpe.

  • Nisam paor. Penzionerka sam, ali sam svim srcem uz paore, jer ovo nije samo njihova stvar. U pitanju je zemlja naših budućih pokolenja.
    Neću da budu robovi tamo nekih…nije bitno uopšte kojih. Bogosavljevićevu sam gledala, i kad se žena upljuva krešteći, bilo mi je jasno da
    je lažov, i to beskrupulozni. Uostalom, da nije takva, da je kojim slučajem poštena, ne bi ni bila tamo na mestu gde jeste. Ogorčena sam
    zbog toga. Ja bih, ali ne znam kako da pomognem. Kada bi RTS bio javni servis svih građana Srbije, koji imaju pravo da znaju sve, stvari bi
    verovatno došle na pravo mesto. Ovako, većina građanstva ove zemlje nema pojma o istini. Zaluđuje ih i RTS, kojem se veruje, a koji ne iznosi ništa da bi se videlo pravo stanje stvari. To je katastrofa.