Економија Саопштењe

Порески спин Политике

Дневни лист Политика се прикључио премијеру и Стивену Сигалу у покушају да грађанима Србије прикаже како економија Србије одлично напредује. Премијер то ради приказујући да је раст економије од 0,75% у односу на претходну поплавну годину “чудо”, Стивен Сигал напамет, а Политика пореским спиновањем на насловној страни. Отишли су толико далеко да су, иако сами кажу да су тачне информације о паду пореских прихода у октобру месецу у односу на октобар претходне годинe, чак и октобар 2012. године, написали да Саша Радуловић није праву и те тачне податке назвали спином.

politika_spin1

У тексту Политике се каже да су порески приходи на крају 2014. године били за 124 милијарде динара већи од пореских прихода на крају 2012.године. То је прва неистина. Порески приходи на крају 2014. године су номинално износили 770 милијарди динара и били су номинално (без рачунања инфлације) не за 124, већ за 84 милијарде динара већи од пореских прихода на крају 2012. године када су износили 686 милијарди динара. Кад се узме у обзир инфлација, која је у 2013. години износила у просеку 7,8%, а у 2014. години 2,9%, реални порески приходи су на крају 2014. године били тек маргинално већи. Ово све упркос чињеници да су пореске стопе у том периоду повећане за 10% (повећање ПДВ-а са 18% на 20%), 20% (повећање ПДВ-а са 8% на 10%), 33% (порез на добит са 10% на 15%), 100% (порез на имовину у неким случајевима и више) и акцизе повећане у разним износима.

Кад се све ово узме у обзир, минимално повећање пореских прихода у периоду који је Политика одабрала да спинује, уз огроман раст пореских стопа, указује да основица на коју се плаћа порез пада, односно да је привреда практично угушена. Показује да нема више одакле да се наплати порез, па се огромно повећање пореских стопа не рефлектује на пореске приходе.

Зашто је у анализи Покрета “Доста је било” узет октобар месец? Зато што је то један од најиздашнијих месеци у години (увек међу прва три), и зато што је значајно подбацио у односу на очекивања, зато што долази после слабог септембра који је такође подбацио и зато што долази после ефеката поплава из претходне године, па коначно можемо да сабирамо бабе и бабе, и жабе и жабе.

Порески приходи у октобру 2014. године номинално су износили 67 милијарди динара, док су пре годину дана номинално износили  70 милијарди динара. Инфлација је износила 1,4%, тако да су резултати још гори него што смо приказали. Узимајући у обзир инфлацију, порески приходи у октобру су износили око 66 милијарди. Такође, од акцизе на струју у октобру је прикупљено више од милијарду динара, а те акцизе није било пре годину дана. То значи да су поредиви порески приходи у окторбу износили око 65 милијарди динара. Заиста забрињавајући пад у односу на октобар претходне, поплавне године.

Чињеница да прекомеран раст пореских стопа у слабој привреди не доноси раст пореских прихода није питање идеологије. То је питање економије и Лаферове криве. То би и професор Милојко Арсић и Политика и премијер морали знати. Стивен Сигал не мора.

Прилог:
Линк до чланка на веб сајту “Политике”

Ознаке

Саша Радуловић

Рођен 1965. године. Одрастао у Сарајеву где завршио основну и средњу школу и Електротехнички факултет 1989. године, смер аутоматика и електроника. Након дипломирања добио је посао у Сименсу у Немачкој где је радио на нуклеарним електранама. Каријеру је 1993. наставио у Канади и САД где је био је активни учесник бума Силицијумске долине. У Србију се вратио 2005. године.

Са Верицом Бараћ и Мирославом Миленовић борио се против корупције и радио на случајевима 24 пљачкашке приватизације. Био је финансијски експерт тужилаштва за стечај и берзу, држао тренинге за тужиоце и полицијске инспекторе за привредни криминал. Пет месеци био је министар привреде у Влади Србије и за то време спречио пљачку браћеВучић, Синише Малог, Млађана Динкића, који су наставили тамо где је Тадићева власт стала.

Уверио се да је Александар Вучић центар корупције, изашао из Владе и са сарадницима основао покрет “Доста је било” чији је циљ да победи и уведе систем, правну државу јаких институција и слободних медија, заустави партијско запошљавање, уведе транспарентност и чисте рачуне.

Саша Радуловић је доказано највећи борац против режима Александра Вучића и партократије која убија Србију. Ако Александар Вучић некога не сме да погледа у очи, онда је то Саша Радуловић. Спречио га је у пљачки тада, спречиће га у пљачки и сада.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Мислим да је потребна мала исправка у последњем пасусу: “Чињеница да прекомеран раст пореских СТОПА у слабој привреди…”

 • Ekonomista nisam, hemičar sam, ali mi je na početku još bilo jasno da smanjenje plata i penzija znači kratkotrajni prividni boljitak od nekih 2-3 meseca, dok se sistem ne dovede na novi ekvilibrijum,
  Ispravite me ako grešim u logici:
  Prosečan primalac plate ili penzije, celokupna svoja primanja ostavi u Srbiji. Eventualno odnese par stotina evra da ostavi u Grčkoj.
  Ako mu smanjite, on će opet sve da potroši ovde, samo će manje para da se okreće.

  I ako pitate mene, hemičara, jedini je način da smanjite potrošnju koja je besmislena ili usmerena na već prebogate (ne one koji imaju hiljadu evra, nego desetine). Čemu pranje para kroz bespotrebne projekte, čemu bacanje para na politički marketing, čemu trošenje na sve bespotrebne agencije.

  Ali ne vredi ništa, jer sistem je demokratski, a onih koji su u šemi je sada već toliko da mislim da nema mehanizma da se sklone

 • Направили су дил са Вучићем. Он њих чува од Родића (не дам Новости и Политику), а они му се одуже тако што учествују у “срамоти како нам добро иде”. Тужно је до које мјере је уништено новинарство у Србији.

 • Очекујем од Политике да на истом месту, дакле насловној страни објави објашњење да то није био спин него поређење баба и баба & жаба и жаба

 • Potrosnja pada zbog smanjenja penzija i plata, zbog toga sto nas je svake godine sve manje ti to za oko 60-70.000 hiljada/ sto prirodnim putem sto odlaskom mladih/ . Zabranjeno zaposljavanje u drzavnim organima i JP, privatnici nemogu zaposljavati jer se smanjuje potrosnja i slaba kupovna moc cak i otpustaju radnike.U poljoprivredi nema se od cega ziveti, zeMlju ce prodati strancima i tajkunima. Cela jedna generacija morace u inostranstvo da trazi posao. /to ce dodatno da smanji potrosnju/. NEBRINU ONI ZA OVE STO ODLAZE TO NISU NJIHOVI GLASACI.

 • Не би се базирао на Политику, на Политику као новине, него на наопаку политику владе. Ако имамо 100 динара и од тих 100 динара узимамо колико коме треба, доћи ћемо до тога да сви они који нису учествовали у заради тих 100 динара имају више права неко они који су га створили. И шта бива, круни се то и узима све више а 100 динара увек исти! Проблем су ти 100 динара, зашто то није ове године 110, догодине 12о, па 130 и тако ко зна докле, тек тада се може узимати више. Дотле је оно, народски речено, сече уши крпи дупе! Пара нема док се не створи нова вредност и тек онда се може очекивати бољитак. Ови сада су ТОТАЛНО неспособни да створе нову вредност. Њихов највећи домет је како ОПЉАЧКАТИ ово мало што је остало. Нико до сада није одговарао за пљачку, па нећемо ни ми!

 • Niska stopa inflacije meni izgleda kao pozitivna stvar za nasu ekonomiju. Pozitvno je to sto kritikujete vladu. Ali zasto ne nekad i pohvaliti vlast, valjda treba spomenuti i ono sto je dobro, dati objektivan sud.