Ekonomija Saopštenje

Poreski spin Politike

Dnevni list Politika se priključio premijeru i Stivenu Sigalu u pokušaju da građanima Srbije prikaže kako ekonomija Srbije odlično napreduje. Premijer to radi prikazujući da je rast ekonomije od 0,75% u odnosu na prethodnu poplavnu godinu “čudo”, Stiven Sigal napamet, a Politika poreskim spinovanjem na naslovnoj strani. Otišli su toliko daleko da su, iako sami kažu da su tačne informacije o padu poreskih prihoda u oktobru mesecu u odnosu na oktobar prethodne godine, čak i oktobar 2012. godine, napisali da Saša Radulović nije pravu i te tačne podatke nazvali spinom.

politika_spin1

U tekstu Politike se kaže da su poreski prihodi na kraju 2014. godine bili za 124 milijarde dinara veći od poreskih prihoda na kraju 2012.godine. To je prva neistina. Poreski prihodi na kraju 2014. godine su nominalno iznosili 770 milijardi dinara i bili su nominalno (bez računanja inflacije) ne za 124, već za 84 milijarde dinara veći od poreskih prihoda na kraju 2012. godine kada su iznosili 686 milijardi dinara. Kad se uzme u obzir inflacija, koja je u 2013. godini iznosila u proseku 7,8%, a u 2014. godini 2,9%, realni poreski prihodi su na kraju 2014. godine bili tek marginalno veći. Ovo sve uprkos činjenici da su poreske stope u tom periodu povećane za 10% (povećanje PDV-a sa 18% na 20%), 20% (povećanje PDV-a sa 8% na 10%), 33% (porez na dobit sa 10% na 15%), 100% (porez na imovinu u nekim slučajevima i više) i akcize povećane u raznim iznosima.

Kad se sve ovo uzme u obzir, minimalno povećanje poreskih prihoda u periodu koji je Politika odabrala da spinuje, uz ogroman rast poreskih stopa, ukazuje da osnovica na koju se plaća porez pada, odnosno da je privreda praktično ugušena. Pokazuje da nema više odakle da se naplati porez, pa se ogromno povećanje poreskih stopa ne reflektuje na poreske prihode.

Zašto je u analizi Pokreta “Dosta je bilo” uzet oktobar mesec? Zato što je to jedan od najizdašnijih meseci u godini (uvek među prva tri), i zato što je značajno podbacio u odnosu na očekivanja, zato što dolazi posle slabog septembra koji je takođe podbacio i zato što dolazi posle efekata poplava iz prethodne godine, pa konačno možemo da sabiramo babe i babe, i žabe i žabe.

Poreski prihodi u oktobru 2014. godine nominalno su iznosili 67 milijardi dinara, dok su pre godinu dana nominalno iznosili  70 milijardi dinara. Inflacija je iznosila 1,4%, tako da su rezultati još gori nego što smo prikazali. Uzimajući u obzir inflaciju, poreski prihodi u oktobru su iznosili oko 66 milijardi. Takođe, od akcize na struju u oktobru je prikupljeno više od milijardu dinara, a te akcize nije bilo pre godinu dana. To znači da su poredivi poreski prihodi u oktorbu iznosili oko 65 milijardi dinara. Zaista zabrinjavajući pad u odnosu na oktobar prethodne, poplavne godine.

Činjenica da prekomeran rast poreskih stopa u slaboj privredi ne donosi rast poreskih prihoda nije pitanje ideologije. To je pitanje ekonomije i Laferove krive. To bi i profesor Milojko Arsić i Politika i premijer morali znati. Stiven Sigal ne mora.

Prilog:
Link do članka na veb sajtu “Politike”

Oznake

Saša Radulović

Rođen 1965. godine. Odrastao u Sarajevu gde završio osnovnu i srednju školu i Elektrotehnički fakultet 1989. godine, smer automatika i elektronika. Nakon diplomiranja dobio je posao u Simensu u Nemačkoj gde je radio na nuklearnim elektranama. Karijeru je 1993. nastavio u Kanadi i SAD gde je bio je aktivni učesnik buma Silicijumske doline. U Srbiju se vratio 2005. godine.

Sa Vericom Barać i Miroslavom Milenović borio se protiv korupcije i radio na slučajevima 24 pljačkaške privatizacije. Bio je finansijski ekspert tužilaštva za stečaj i berzu, držao treninge za tužioce i policijske inspektore za privredni kriminal. Pet meseci bio je ministar privrede u Vladi Srbije i za to vreme sprečio pljačku braćeVučić, Siniše Malog, Mlađana Dinkića, koji su nastavili tamo gde je Tadićeva vlast stala.

Uverio se da je Aleksandar Vučić centar korupcije, izašao iz Vlade i sa saradnicima osnovao pokret “Dosta je bilo” čiji je cilj da pobedi i uvede sistem, pravnu državu jakih institucija i slobodnih medija, zaustavi partijsko zapošljavanje, uvede transparentnost i čiste račune.

Saša Radulović je dokazano najveći borac protiv režima Aleksandra Vučića i partokratije koja ubija Srbiju. Ako Aleksandar Vučić nekoga ne sme da pogleda u oči, onda je to Saša Radulović. Sprečio ga je u pljački tada, sprečiće ga u pljački i sada.

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Mislim da je potrebna mala ispravka u poslednjem pasusu: “Činjenica da prekomeran rast poreskih STOPA u slaboj privredi…”

  • Ekonomista nisam, hemičar sam, ali mi je na početku još bilo jasno da smanjenje plata i penzija znači kratkotrajni prividni boljitak od nekih 2-3 meseca, dok se sistem ne dovede na novi ekvilibrijum,
    Ispravite me ako grešim u logici:
    Prosečan primalac plate ili penzije, celokupna svoja primanja ostavi u Srbiji. Eventualno odnese par stotina evra da ostavi u Grčkoj.
    Ako mu smanjite, on će opet sve da potroši ovde, samo će manje para da se okreće.

    I ako pitate mene, hemičara, jedini je način da smanjite potrošnju koja je besmislena ili usmerena na već prebogate (ne one koji imaju hiljadu evra, nego desetine). Čemu pranje para kroz bespotrebne projekte, čemu bacanje para na politički marketing, čemu trošenje na sve bespotrebne agencije.

    Ali ne vredi ništa, jer sistem je demokratski, a onih koji su u šemi je sada već toliko da mislim da nema mehanizma da se sklone

  • Napravili su dil sa Vučićem. On njih čuva od Rodića (ne dam Novosti i Politiku), a oni mu se oduže tako što učestvuju u “sramoti kako nam dobro ide”. Tužno je do koje mjere je uništeno novinarstvo u Srbiji.

  • Očekujem od Politike da na istom mestu, dakle naslovnoj strani objavi objašnjenje da to nije bio spin nego poređenje baba i baba & žaba i žaba

  • Potrosnja pada zbog smanjenja penzija i plata, zbog toga sto nas je svake godine sve manje ti to za oko 60-70.000 hiljada/ sto prirodnim putem sto odlaskom mladih/ . Zabranjeno zaposljavanje u drzavnim organima i JP, privatnici nemogu zaposljavati jer se smanjuje potrosnja i slaba kupovna moc cak i otpustaju radnike.U poljoprivredi nema se od cega ziveti, zeMlju ce prodati strancima i tajkunima. Cela jedna generacija morace u inostranstvo da trazi posao. /to ce dodatno da smanji potrosnju/. NEBRINU ONI ZA OVE STO ODLAZE TO NISU NJIHOVI GLASACI.

  • Ne bi se bazirao na Politiku, na Politiku kao novine, nego na naopaku politiku vlade. Ako imamo 100 dinara i od tih 100 dinara uzimamo koliko kome treba, doći ćemo do toga da svi oni koji nisu učestvovali u zaradi tih 100 dinara imaju više prava neko oni koji su ga stvorili. I šta biva, kruni se to i uzima sve više a 100 dinara uvek isti! Problem su ti 100 dinara, zašto to nije ove godine 110, dogodine 12o, pa 130 i tako ko zna dokle, tek tada se može uzimati više. Dotle je ono, narodski rečeno, seče uši krpi dupe! Para nema dok se ne stvori nova vrednost i tek onda se može očekivati boljitak. Ovi sada su TOTALNO nesposobni da stvore novu vrednost. Njihov najveći domet je kako OPLJAČKATI ovo malo što je ostalo. Niko do sada nije odgovarao za pljačku, pa nećemo ni mi!

  • Mislim da je greška u prvom pasusu: povećanje sa 8% na 10% je +25% (+2/8 = 0.25), a sa 10% na 15% je +50% (+5/10 = 0.5). U tekstu je navedeno +20% odnosno +33%.

  • Dobro, a sta pokazuju cifre kad se uporedi prosecan poreski prihod ove godine sa istim periodom prethodnih godina? Zasto niste napisali cifre i za to?

  • Niska stopa inflacije meni izgleda kao pozitivna stvar za nasu ekonomiju. Pozitvno je to sto kritikujete vladu. Ali zasto ne nekad i pohvaliti vlast, valjda treba spomenuti i ono sto je dobro, dati objektivan sud.