Mediji Saopštenje

Ekonomska cenzura medija

Ukidanje oglašavanja „Telekoma“ u samo jednim dnevnim novinama i to od trenutka kad su počele da kritički pišu o vlasti, očigledan je primer cenzure i pokušaj da se uguši svaki vid javne kritike i sloboda uređivanja medija.

 

Telekom-Srbije

 

Zvanični podaci o oglašavanju, koje je izneo „Kurir“, jasno pokazuju da je državna kompanija pod kontrolom Vlade Srbije, suprotno tržišnim pravilima i sledeći očigledan politički nalog, prestala da se oglašava samo u Kuriru. Ovo je primer kako vlast uređuje medije, o čemu je već ranije izneto puno podataka u izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije.

Takođe je zanimljivo da je u periodu od 1. novembra do 1. decembra najviše oglasa od svih novina dobio Informer, čiji je vlasnik i urednik upravo u tom periodu širio paniku o nepostojećem „državnom udaru“. Ovo dokazuje da je širenje panike i uznemiravanje javnosti ekonomski podržala Vlada Srbije i njen premijer i otvara veoma ozbiljno i zabrinjavajuće pitanje da li je širenje panike bio projekat Vlade i premijera.

 

TelekomOglasavanjeFoto: Kurir

 

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ oštro osuđuje pritiske na sve medije kojima, kroz ekonomske mehanizme, pribegava Vlada Srbije trošeći državni novac isključivo na svoju propagandu i na zaštitu ličnih i poslovnih interesa pojedinaca iz vlasti.

Novac kojim raspolaže kabinet premijera i ministarstva, kao i novac preduzeća koja su pod kontrolom Vlade, netransparentno i u ogromnim količinama troši se isključivo za kontrolisanje medija i ucenjivanje svih koji rade u javnim glasilima. Šokantan je podatak Saveta za borbu protiv korupcije da je na propagandu u poslednje tri godine bačeno toliko novca da se mogao napraviti najmanje jedan most. Zahtevamo da se prestane sa politikom arčenja novca na propagandu i zloupotrebe budžeta na uvođenje cenzure i gašenje javne kritike.

 

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Nije problem u Vucicevom rezimu koji ima “osmisljenu”, rafiniranu i prljavu ali uspesnu medijsku sluzbu, vec je problem sto je pokret Dosta Je Bilo nazalost nema.
    Nije zabranjeno i nemoralno da pronadjete sponzore koji podrzavaju i finansiraju Vasu borbu za bolju Srbiju. Bez stranih i domacih uticajnih ljudi koji se nece mesati u Vas rad i jasne ciljeve , a koji svima mogu doneti koristi a kako Vi nama govorite, nema rezultata. Ne treba da tezite na pocetku ka 5%ili nesto vise, to je greska, mi nismo demokratska zemlja vec treba tek da postanemo.
    Ako se ne pronadje jak spoljni politicki /finansijski “vetar u ledja” (jer od clanarine nema vajde), momentalnog proboja na sve dostupne medije, kao i makar delica revolucionog/evolucionog duha u tekstu programa jasnog za
    siroke narodne mase, pokret ce se nakon izvesnog vremena svesti na nivo kalimero-politike, gde se dosta kritikuje a nista se ne moze u praksi izmeniti. Za uspeh- sve ovo- Pod hitno !!

  • Informer je manji problem jer je neprekriven. Najvise oglasavanja zapravo ima Ringier Axel Springer (Blic + Alo + 24h). Oni su prikriveni jer glume objektivnost a zapravo svaki dan pricaju o trećem svetskom ratu u kojem Putin ima sve da pobedi.

  • Sve je ovo deja vu (vec vidjeno) jer smo gledali Curuviju i Ivana i znamo kako se sve zavrsilo, tako i gazda kome nose kumovi 2 milionceta sa apartmanom i segamegadens direktorcicima i bitangicama, sta cemo i sa onim nametom od 300 dinara sto ce da nam poskupe komunalije obzirom da i Novi Sad i Nis i Beograd ih redovno caste sa 500 dinara i taj monstruozni zakon o stambenim objektima koji bi se trebalo izmeniti posle majskih izbora 2016 vec na prvim sednicama parlamenta odmah posle promene.