Ekonomija Saopštenje

Smanjenje plata i penzija i povećanje poreza nije reforma

Milojko Arsić u svom jučerašnjem tekstu pokušava da pobegne i od teme i od analize katastrofalne fiskalne politike koju vodi Vlada. Razlog je jednostavan. On je zajedno sa Fiskalnim savetom i kumovao i dao “stručno” pokriće Vladi da sprovede i dobije “stručnu” podršku za pogubnu politiku povećanja poreskih stopa i smanjenja plata i penzija i zbog toga snosi i deo krivice za nju.

Za razliku od profesora Arsića, ja ću se baviti suštinom. Vlada je smanjila plate i penzije i povećala sve poreze. Za to vreme je nastavila sa subvencionisanjem. Da li je moglo bez toga, odnosno, da li je postojao drugi plan?

Na protivustavnom smanjenju penzija, Vlada je uštedela oko 200 miliona evra na godišnjem nivou. Od smanjenja plata dodatnih 200 miliona. Na povećanju poreskih stopa, vlada realno nije dobila ništa, jer kad se uzme efekat inflacije, i pored enormnog povećanja poreskih stopa, realnog rasta nema. Zbog toga Arsić i beži od analize. Dodatne prihode Vlada je dobila izvlačenjem dividendi iz javnih preduzeća koja još imaju profit (Telekom, Pošta, EMS). Koliko tačno, ne znamo jer Ministarstvo finansija krije taj podatak. Procene govore oko 150 miliona evra. Znači ukupno oko 550 miliona evra.

Sa druge strane, za subvencije raznih vrsta, od stranih investitora koji naše građane zapošljavaju kao jeftinu radnu snagu, do domaćih decenijskih gubitaša, Vlada je predvidela 660 miliona evra. U to upada i subvencija Er Srbiji od 71 milion evra da bi mogla da bude Vučić-profitabilna, a to je trećina smanjenja penzija. Analiza poslovanja samo šest državnih firmi u 2014.godini (Srbijagas, EPS, Železnice, Železara, Petrohemija i Er Srbija) pokazuje gubitak od preko milijardu evra, i državnu subvenciju od 241 milion evra. Na partijsko zapošljavanje svojih kadrova sa kupljenim diplomama stranke godišnje bace preko milijardu evra. Iz Fonda za razvoj i ostalih fondova korupcija godišnje pojede stotine miliona evra. Zbog nepodnošljivih poreza i nerazumnih propisa, u sivoj zoni je trećina privrede. Najbolje da stanem.

I tu leži i odgovor na ključno pitanje na koje Arsić daje pogrešan odgovor: da li je moguća fiskalna konsolidacija bez povećanja poreza, smanjenja plata i otimanja penzija. Odgovor je nedvosmisleno da. I on se krije u uvođenju reda. Red počinje od popisa imovine i izrade ličnih karata i sistematizacija radnih mesta. Od prekida partijskog zapošljavanja i koruptivnih subvencija. Smanjenje plata i penzija i povećanje poreskih stopa nije reforma. Reforma znači: uvođenje reda.

Ja bih voleo da nisam u pravu i da je Milojko Arsić u pravu. Ja bih voleo da nije istina da poreski prihodi realno padaju, da je i fiskalna i ekonomska strategija Vlade dobra i da ekonomija ali i celo društvo ne srljaju u ambis. Bojim se, na žalost, da je obratno.

 

Oznake

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Vlada nije ni svesna u kakvim ce biti problemima u 2016. g. CENA CELIKA PADA- a padace jos, CENA BAKRA PADA – a pada ce jos, CENA POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA PADA- a padace jos, CENA PUTNICKIH VOZILA SE SMANJILA KAO I KUPOVINA- a padace jos, CENA NEKRETNINA PADA- a pada ce jos…SMANJI CE SE ZAPOSLENOST U DRZAVNIM ORGANIMA I JP, /bojim se i kod privatnika zbog slabe traznje/.Ako nas je svake godine manje za 70000 gradjana /sto zbog migracije sto prirodnim putem/ to je u 2015 i 2016 g. 140.000 gradjana to je dodatni pritisak na slabu traznju. NEZADOVOLJNI ; poljoprivrednici, prosvetni radnici, lekari, penzioneri, policajci, vojnici, socijalni radnici……./ko zeli nek nastavi/….

  • Cenim i pratim rad Vašeg Pokreta. Samo bi bilo dobro da, kao i uvek, date link ka originalnom tekstu sa izjavom prof. Arsića, na koji se pozivate, jer je to do sada davalo verodostojnost vašim tekstovima, sa kojim ste i postigli ugled koji sada uživate.

  • Sve je vec vidjeno, do 5 oktobra i posle, i opet iznova u nova zaduzenja i tako periodicna decenijska sinusoida, i opet dilema Kanada ili ne.

  • Prvi put cuo za Sasu Radulovica kod profesora Arsica na predavanju. Tada je Sasa bio ministar, a profesor ga je bas nahvalio. To je bio prvi put da neki profesor na mom fakultetu hvali nekog ministra ( Dinkica svi redovno zezaju). Tada sam se zainteresovao, tako da zahvaljujuci profesoru Arsicu, postao sam glasac Dosta Je Bilo . Cisto da se zna.