Интервју Финансије

Нисам ја тај који спинује

Преносимо интервју Саше Радуловића за дневни лист “Политика” од 6.12.2015.

Аутор: Аница Телесковић

Прави рат пореским подацима разбуктао се ових дана на страницама „Политике”. Након што је Саша Радуловић, лидер покрета „Доста је било”, објавио да су порески приходи у октобру у односу на 2012. годину смањени, „Политика” га је оптужила да спинује. Јер, на годишњем нивоу посматрано, порески приходи расту. Бивши министар привреде одговорио је да се наш лист „прикључио премијеру и Стивену Сигалу у покушају да грађанима прикаже како економија Србије одлично напредује”. У изнуђеној привреди која веома лоше функционише то реално даје пад пореских прихода, каже у разговору за наш лист.

Али из званичних података Министарства финансија се то не види?

Да бих измерио да ли је повећање пореских прихода дало очекивани резултат, морам да узмем у обзир инфлацију и очекивани раст прихода. Не могу само да мерим колико је новца стигло јер је динар сада мање вредан него 2012. године. Морам да узмем у обзир и да су пореске стопе повећане и да очекујем да ће ми се за толико повећати приходи. И да у номиналној цифри видим колики је допринос инфлације, а колики је допринос повећања пореских стопа. И упоредим приходе пре и после.

nardin06

А узели сте податке само за октобар?

Анализирам буџет нон-стоп. Направили смо анализу и гледали појединачне податке да бисмо једноставно демонстрирали наш закључак.

Не очекујем да се у медијима појављујем као и представници парламентарних странака, али неки простор морао би да постоји

Како се на основу једног месеца може извући поуздан закључак?

Неки закључци се могу извући. У том месецу имамо значајан пад пореских прихода и то нам доказује да нешто фундаментално не ваља.

Ако тврдите да један месец може добро да илуструје шта се дешава у пореској политици да ли ћете, кад јун 2015. упоредите с истим месецом 2012. године, рећи да су резултати у пореској политици спектакуларни? Јер је раст 30 одсто.

Нисмо закључак извели само на основу једног месеца, октобар је илустрација.

Али када на годишњем нивоу пореске приходе обезвредимо за инфлацију, шта се онда догађа?

Кад све то доведете у раван, порески приходи падају.

Али, чекајте, и кад се раст прихода од 84 милијарде обезвреди за инфлацију, ми опет имамо раст?

Имамо мали раст. Међутим, тај раст је на нивоу од око 1,5 одсто. Али кад у обзир узмем и повећање пореских стопа и смањење плата и пензија, требало би да очекујемо реалан раст од десет одсто. А ми смо добили нешто више од један одсто. Онда видите колика је рупа. Кад одузмемо ефекте повећања стопа, онда дођемо до закључка да су приходи сада знатно мањи.

У свом првом саопштењу ви то нисте тако рекли, већ сте се ухватили само за октобар? И то номинално.

Рекли смо да порески приходи падају и извукли податке који то једноставно илуструју.

Чињеница је да порески приходи опет имају неки раст.

Јесте, али је направљена грешка. Номинални раст, уз велике пореске стопе, значи да вам држава узима много више новца. Кључни закључак је да повећање пореских стопа смањује приходе. Ако узмем консолидовани буџет и првих 10 месеци 2015. упоредим са истим периодом 2014. године, добијем номинални раст од 1,3 одсто. А реалан пад је 0,1 одсто.

Зашто онда Фискални савет каже да је наплата пореза побољшана?

Као министар, имао сам професионални сукоб с њима око програма штедње. То није питање идеологије, него економије. Сада нам се дешава управо оно на шта сам упозоравао. За Фискални савет сада је очигледно јако тешко да призна да то што су предлагали сада даје погрешне резултате.

Они су изнели егзактне податке колико је ефикасност наплате повећана у процентима?

Ја то нигде не видим. Волео бих да нисам у праву. Фискални савет брани политику чији је један од аутора. Они се држе мантре која је дубоко погрешна и практично вуче целу привреду у банкрот.

Ако сте против повећања пореза, зашто сте били у Вучићевој влади која је порезе повећала?

Прво, то је Влада Републике Србије, а не Александра Вучића. Економски програм премијера Ивице Дачића, који сам ја писао, предвиђао је смањење пореза и доприноса. Влада је сутрадан одлучила да званичну политику не поштује и да крене у потпуно другом правцу. Имао сам пет важних ствари које сам хтео да остварим као министар привреде. Оне су отпадале једна по једна. Кад је последња отпала, поднео сам оставку. Нисам био на седници владе на којој су порези повећани и то је био мој протест. Било је неозбиљно да чим се с једном ствари не слажем одмах одем из владе.

Истичете да су резултати владе катастрофални. Зашто на те чињенице нисте указивали док сте били у њој?

Зато што се тада економски део програма спроводио онако како је била званична политика владе. Није било субвенција, крађе из буџета..

Било је субвенција…

За моје време – не.

Кажете да су резултати у фискалној политици лоши. Неко ће рећи да су бољи него у време кад сте ви седели у влади, јер је дефицит смањен.

Не може, зато што мере које сам предложио нису усвојене. Да је прошло укидање субвенција, смањење пореза и доприноса, то би креирало простор за привредни раст.

Свако саопштење почнете констатацијом да немате приступ медијима. Кад ћете да почнете да се јављате новинарима на телефон?

То није фер питање, зато што имам представника за медије који је увек доступан. Кад мене неко зове, прво не знам ко је, а друго, обично сам на састанку. Контакт са мном је врло лако успоставити, постоји и мејл адреса.

Ако кукате да немате приступ медијима, зар не би требало да користите сваку прилику?

Комуникациони канали су сасвим отворени.

И наши су.

Не бих рекао. То показују објективне анализе.

Погледајте колико вам је простора „Политика” дала последњих дана.

Последњих дана да. Од оставке до данас на РТС-у сам био само једном.

Можда су вас звали, али се нисте јављали.

Нису. Не очекујем да се у медијима појављујем као и представници парламентарних странака, али неки простор би морао да постоји.

Кад говорите о медијима, зар не мислите да је притисак кад новинара повезујете с политичарем, као што сте мене повезали са премијером Вучићем.

Нисмо вас повезали с Вучићем. Главни проблем је економска контрола медија коју води Александар Вучић и то се јасно види из извештаја о медијима Савета за борбу против корупције.

Како је „Политика” под контролом Александра Вучића?

На исти начин као и сви. „Телеком” је пре неколико дана повукао рекламу из „Курира”.

Сложићете се да се у нашој уређивачкој политици то не види.

Врло радо бих вам позитивно одговорио на то да могу. Међутим, кад се појави наше саопштење о „Ер Србији” у ком се износе губици од 75 милиона евра…

Бојим се да не читате „Политику”. Објавили смо да „Ер Србија” послује позитивно захваљујући субвенцијама државе.

Али ако се сутрадан појави премијер и каже да је то лаж и да Саша Радуловић не зна да чита финансијске извештаје, онда…

… Онда колегиница Маријана Авакумовић напише текст о томе.

Али не овако како ја говорим. Наслов би требало да буде да је премијер слагао.

Ја се извињавам, али не можете ви да уређујете новине уместо Љиљане Смајловић.

То ми је јасно. Али ако сте ме питали, дозволите ми да одговорим да је наслов требало да буде „Ер Србија – спин Александра Вучића”.

Колико је спинова премијера Вучића „Политика” разбила? Подсетићу вас: од ребаланса који премијер не признаје, до суфицита у јануару, преко „Ер Србије”.

Могу да вам гарантујем, кад бисте написали да је премијер слагао за „Ер Србију”, сутра би вам се комплетан СНС сручио на главу.

Вас смо критиковали само једном, а премијера много чешће. Ако кажете да исти аршин не важи и за вас и за Вучића, ја морам да кажем да ви уопште и не читате „Политику”.

Читам.

Саша Радуловић

Рођен 1965. године. Одрастао у Сарајеву где завршио основну и средњу школу и Електротехнички факултет 1989. године, смер аутоматика и електроника. Након дипломирања добио је посао у Сименсу у Немачкој где је радио на нуклеарним електранама. Каријеру је 1993. наставио у Канади и САД где је био је активни учесник бума Силицијумске долине. У Србију се вратио 2005. године.

Са Верицом Бараћ и Мирославом Миленовић борио се против корупције и радио на случајевима 24 пљачкашке приватизације. Био је финансијски експерт тужилаштва за стечај и берзу, држао тренинге за тужиоце и полицијске инспекторе за привредни криминал. Пет месеци био је министар привреде у Влади Србије и за то време спречио пљачку браћеВучић, Синише Малог, Млађана Динкића, који су наставили тамо где је Тадићева власт стала.

Уверио се да је Александар Вучић центар корупције, изашао из Владе и са сарадницима основао покрет “Доста је било” чији је циљ да победи и уведе систем, правну државу јаких институција и слободних медија, заустави партијско запошљавање, уведе транспарентност и чисте рачуне.

Саша Радуловић је доказано највећи борац против режима Александра Вучића и партократије која убија Србију. Ако Александар Вучић некога не сме да погледа у очи, онда је то Саша Радуловић. Спречио га је у пљачки тада, спречиће га у пљачки и сада.

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Budimo realni sns kadrovska muckalica cega se god dotakne to i propadne, muljanja sa nabavkama nepotrebne opreme namestaja informacionih sisrema i prodaje magle sa pojedincima koji ih dobijaju uzastopno 10 godina sa kojima se segamegadens direktorcici i bitangice usemili je danasnja svakodnevnica, mome komsiji prokisnjava krov a oni mu nude zamenu postanskih sanducica, onaj ko ocekuje da u fiskalnom savetu ima ljudi koji znaju posao neka najbolje pogleda svoj novcanik i penzose koji jedu leba na crtu i gazdu kome kumovi nose 2 milionceta i apartmana koji je kupio pola Bugarskgog primorija.

  • Kako novinarka vodi ovaj intervju — to je pravi cirkus! Ne shvataju, kao ni Ljiljana Smajlovic, da se svojim postupcima najdirektnije i najociglednije samodiskvalifikuju za posao koji (bi trebalo da) obavljaju. Takodje, potcenjuju publiku, misle da im ti providni fazoni prolaze… Sta reci osim: Dosta je bilo!