Ауторски текст Преносимо Финансије

Порески приходи су пали и падају

Преносимо одговор Саше  Радуловића на текст Милојка Арсића у Политици. 

 

Разумљиво је Милојко Арсић покушава да прикрије катастрофалне резултате политике смањења плата и пензија и повећање свих пореских стопа којој је дао стручну подршку, па и даље бежи од анализе и покушава замену теза. То се не може рећи за лакоћу подметања у вези са програмом СНС-а из 2012.г., или катастрофалним фискалним резултатом из 2013.г. који сам од септембра 2013. кренуо да поправљам, или мојих предлога пореске реформе или плана у вези са јавним сектором.

 

money-heap-1236665

 

Порески приходи су пали и на жалост и даље падају. У табели коју сам објавио у Политици прошле седмице јасно је да када номинални порески приходи раздвоје на компоненте инфлације и раста услед енормног повећања свих пореских стопа, добијемо огроман пад, јер је пала привредна активност. Не бих поново о томе. Позивам и Милојка Арсића да сам уради анализу и увери се колико је пореска основица пала. То значи да је пала и привредна активност. То је оно што и сам тврдио и док сам био у влади и данас.

У време док сам био министар, зауставили смо све субвенције у привреди и кренули са увођењем реда. Заустављено је бацање новца из СИЕПА, Фонда за развој. Заустављене су пљачкашке приватизације Вршачких винограда  и Прве Петолетке. Приступило се прављењу личних карата, попису имовине и обавеза, анализи тржишта, пословним плановима, систематизацијама радних места, како би се припремили за реструктурирање привреде у 2014.години. Припремљени су нови закони о стачају и приватизацији по којим је СВИМ запосленим требао да буде повезан радни стаж, уплаћене заостале зараде. У скупштини је усвојен буџет Министарства привреде за 2014.годину који није у себи имао субвенције у привреди и који је предвиђао средства за исплату заосталих зарада и повезивање радног стажа. Технолошки вишак би се утврђивао након завршених пословних планова и пратећих систематизација радних места и за те запослене су биле предвиђене отпремнине. Почетком 2014.г. тада ППВ Александар Вучић је све ово зауставио и практично гурнуо привреду и буџет назад у хаос. Помогли су му челници синдиката, док чланови нису ни знали да протестују против тога да им буде повезан радни стаж и уплаћене заостале зараде.

Што се јавног сектора тиче, није јавни сектор вишак. Партократија је кренула да уништава јавни сектор. Ми немамо вишка лекара или просветних радника или радника у комуналним предузећима. Ми имамо вишка партијских кадрова са купљеним дипломама са измишљених факултета на измишљеним канцеларијским радним местима. Они уништавају јавни сектор и због њих су плате и пензије заправо и смањене. Они су партијски апарат који паразитира на леђима и јавног сектора и свих грађана. То сви грађани знају. Знају и радници запослени у јавном сектору који виде те партијске кадрове како напредују на нераду и за то примају огромне плате. Ми кажемо да у ствари примају делукс социјалну помоћ. И да, ти партијски кадрови треба да добију отказ (по нашим анализама њих је већ око 150.000)  и тако треба уштедети милијарду евра. Треба одстранити паразита како би јавни сектор могао да дише, има повећање зарада за лекаре и просветне раднике, повећа квалитет услуга.

Шта са партијским паразитима? Уместо ове делукс социјалне помоћи само за партијске кадрове, треба увести универзалну социјалну помоћ за све грађане Србије. Сва домаћинства без прихода би добијала 10.000 динара по домаћинству и 5.000 динара по члану домаћинства, тако да би трочлана добијала 25.000 дин, а четворочлана 30.000 дин месечно. Такав систем има Канада. Да ли то можемо да платимо? Одговор је да. Овакав универзалан систем социјалне заштите, ако узмемо да је 20% породица социјално угрожено без икаквих примања, кошта на годишњем нивоу око 150 милијарди динара.  Прошле године су издаци на социјалну помоћ у нашем разрушеном систему износили 180 милијарди динара. 2013.г. још и више 182 милијарде. Замислите, увођење реда кошта мање.

Ово нас и доводи до макроекономске једначине изласка из кризе: отпустити партијске кадрове из јавног сектора (уштеда од милијарду евра), увести универзалну социјалну заштиту (трошак од 300 милиона евра), смањити пореско оптерећење привреде преко смањеа пореза и доприноса (трошак од 700 милиона евра). Дефицит смањити укидањем субвенција.

У вези са мојим предлогом пореске реформе, нема простора да она овде изложи. Зато позивам и Политику да организује јавну расправу на све ове теме које су покренуте. Додуше нису атрактивне као државни удар, али су животно важне и за грађане и за привреду.

 

 

Ознаке

Саша Радуловић

Рођен 1965. године. Одрастао у Сарајеву где завршио основну и средњу школу и Електротехнички факултет 1989. године, смер аутоматика и електроника. Након дипломирања добио је посао у Сименсу у Немачкој где је радио на нуклеарним електранама. Каријеру је 1993. наставио у Канади и САД где је био је активни учесник бума Силицијумске долине. У Србију се вратио 2005. године.

Са Верицом Бараћ и Мирославом Миленовић борио се против корупције и радио на случајевима 24 пљачкашке приватизације. Био је финансијски експерт тужилаштва за стечај и берзу, држао тренинге за тужиоце и полицијске инспекторе за привредни криминал. Пет месеци био је министар привреде у Влади Србије и за то време спречио пљачку браћеВучић, Синише Малог, Млађана Динкића, који су наставили тамо где је Тадићева власт стала.

Уверио се да је Александар Вучић центар корупције, изашао из Владе и са сарадницима основао покрет “Доста је било” чији је циљ да победи и уведе систем, правну државу јаких институција и слободних медија, заустави партијско запошљавање, уведе транспарентност и чисте рачуне.

Саша Радуловић је доказано највећи борац против режима Александра Вучића и партократије која убија Србију. Ако Александар Вучић некога не сме да погледа у очи, онда је то Саша Радуловић. Спречио га је у пљачки тада, спречиће га у пљачки и сада.

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Budimo realni sns kadrovska muckalica cega se god “dofati” to i propadne, segamegadens direktorcici i bitangice koji muljaju sa nabavkama nepotrebne opreme namestaja informacionih sistema i prodaje magle sa pojedincima koji ih dobijaju uzastopno 10 godina sa kojima se usemili kada se sabere bude jos milijarda, eto napravite statisticki prikaz po firmama ko je koliko nabavljao i ko dobijao deceniju unazad pa cete shvatiti da management ima prilicno znanja vestine i umeca kako cete partokratiju iskoreniti ili se management “preobuce” posle izbora ili dodje drugi management koji radi isto kao i predhodni. Zanimaju me i metodologije sistematizacija radnih mesta zanimljivo bi bilo i da nam neke metodlogije sistematizacije pojasni apartman obzirom da nosi titulu iz takve oblasti mada sumljam da ih koristi i on i njegovi ortaci. Zanmljiv je predlog socijalne pomoci nezaposlenim porodicama trebalo bi takodje i da pokrenete akciju povodom enormno visokih komunalija u Novom Sadu Nisu i Beogradu obzirom da ih castimo 500 dinara a krovovi i dalje prokisnjavaju pa se namece pitanje kuda udu novci a nekako mi one nabavke koje sam prvo pomenuo padaju na pamet.