Privreda Saopštenje

Premijerov perpetuum mobile budžet i Er Srbija

Država Srbija je plaćajući dugove Er Srbije na račun Aerodroma Nikola Tesla predstavljala s jedne strane da Er Srbija posluje dobro, a sa druge je veštački prikazivala budžetski prihod. Od ukupno 4,2 milijarde dinara koje je uplatila Aerodromu, 2,1 milijarda je poslužilo za plaćanje računa Er Srbije, a 1,7 milijardi za prikazivanje veštačkog prihoda u budžetu.

U svom finansijskom izveštaju za prvih 9 meseci ove godine, Aerodrom Nikola Tesla je objavio da je država Srbija 2014. g, preko Uprave za javni dug, na sebe preuzela plaćanje duga Er Srbije prema Aerodromu u iznosu od 4,2 milijarde dinara. Prvu polovinu ovog duga u iznosu od 2,1 milijardi dinara, država je, umesto Er Srbije, platila Aerodromu u decembru mesecu 2014. g.

mirror-1565444-1278x642
Foto: Phillip Collier/freeimages.com

Od ovog novca, Aerodrom Nikola Tesla je dva puta u 2015. godini u budžet Republike Srbije uplatio dividende. Prvi put u februaru 600 miliona dinara, a zatim u junu još 1,1 milijardi. Budžet je ovih 1,7 milijardi dinara registrovao kao vanredni neporeski prihod. Država je u stvari sama sebi uplatila dividende.

Drugu polovinu druga Er Srbije prema Aerodromu, u iznosu od 2,1 milijarde dinara, država je isplatila u martu 2015.g. Ovaj novac je iskorišćen za pokrivanje gubitka Aerodroma zbog neplaćenih usluga.

Druga državna preduzeća, kao što su Telekom, Pošta, EMS, nemaju “privilegiju” da im Uprava za javni dug plaća dugove i izmiruje obaveze za usluge koje ne plaćaju, pa moraju da uzimaju kredite od komercijalnih banaka kako bi državi uplatile dividendu. Na žalost nemaju ni obavezu da kvartalno objavljuju finansijske izveštaje. Ovako premijer “smanjuje” deficit.

Ovo presipanje iz šupljeg u prazno ne može da ide u nedogled. Umesto deficita u budžetu, premijer pravi gubitke u privredi i rupu u džepovima građana kako bi prikazao da javne finansije dobro stoje. Ovo svaljivanje deficita budžeta na leđa državnih preduzeća, privrede koja beleži istorijske gubitke, i građana i penzionera koji jedva sastavljaju kraj sa krajem, vodi u potpun kolaps ekonomije Srbije. Mi bismo voleli da nismo u pravu. Na žalost car je go.

Kompletan kvartalni izveštaj možete pogledati na sajtu Beleh-a ovde.

Iz kvartalnog izveštaja:

aerodrom_er-srbija_preuzimanje-duga-
aerodrom_dividende-

[display-posts tag=”Aerodrom” wrapper=”ul” include_date=”true”]

Saša Radulović

Rođen 1965. godine. Odrastao u Sarajevu gde završio osnovnu i srednju školu i Elektrotehnički fakultet 1989. godine, smer automatika i elektronika. Nakon diplomiranja dobio je posao u Simensu u Nemačkoj gde je radio na nuklearnim elektranama. Karijeru je 1993. nastavio u Kanadi i SAD gde je bio je aktivni učesnik buma Silicijumske doline. U Srbiju se vratio 2005. godine.

Sa Vericom Barać i Miroslavom Milenović borio se protiv korupcije i radio na slučajevima 24 pljačkaške privatizacije. Bio je finansijski ekspert tužilaštva za stečaj i berzu, držao treninge za tužioce i policijske inspektore za privredni kriminal. Pet meseci bio je ministar privrede u Vladi Srbije i za to vreme sprečio pljačku braćeVučić, Siniše Malog, Mlađana Dinkića, koji su nastavili tamo gde je Tadićeva vlast stala.

Uverio se da je Aleksandar Vučić centar korupcije, izašao iz Vlade i sa saradnicima osnovao pokret “Dosta je bilo” čiji je cilj da pobedi i uvede sistem, pravnu državu jakih institucija i slobodnih medija, zaustavi partijsko zapošljavanje, uvede transparentnost i čiste račune.

Saša Radulović je dokazano najveći borac protiv režima Aleksandra Vučića i partokratije koja ubija Srbiju. Ako Aleksandar Vučić nekoga ne sme da pogleda u oči, onda je to Saša Radulović. Sprečio ga je u pljački tada, sprečiće ga u pljački i sada.

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Sta ocekivati od sns kadrovske muckalice segamegadens direktorcica i bitangica kada oni samo muljaju sa nabavkama nepotrebne opreme namestaja informacionih sistema i prodaje magle sa pojedincima koji ih dobijaju uzastopno 10 godina, uostalom kada gazdi nose kumovi dva milionceta i desna ruka mu apartman, promene na izborima u maju 2016 su neminovne.