Autorski tekst Vojvodina Ekonomija Privreda

SEVERNI BANAT: Sramota koliko nam dobro ide zapošljavanje !

Zapitaćete se kakve veze imaju marketing i broj zaposlenih u našem okrugu. Na prvi pogled nikakve, ali na drugi, svakakve. Mi obični građani na to ne obraćamo pažnju i nama je bitno da se radi, dok je drugoj strani bitnije da se priča i piše, a posebno da se plasira lažna slika o uposlenosti naših ljudi. Mogu to biti i Potemkinova sela u svom izvornom obliku, sve nacrtano i sa botovima koji drže panoe jednom rukom, a drugom čvrsto svoj zarađeni sendvič, sve dok i poslednja kamera snima, samo je bitno da se u medijima pojavi informacija da se radi i stvara, da sve cveta i napreduje.

Davno je rečeno da sto puta ponovljena laž postaje istina, a neki to maksimalno koriste servirajući narodu dnevnu dozu obmana već godinama. Zabrinjava činjenica da se takva praksa pretvara u jedan vid sedativne terepije, koja se narodu prepisuje u sve većim dozama, pod parolom: što više to bolje.

Terapija se sastoji u tome da se svaki dan u medijima govori o broju NEZAPOSLENIH, a ako se ima sreće i o novozaposlenim. Ovi novozaposleni se pojavljuju retko, ali kada se pojave obavezno su udarna vest. Toliko o velikom zapošljavanju. Ono što se vešto skriva je činjenica da se ne radi o ukupnom broju nezaposlenih, već samo o broju koji je registrovala Nacionalna služba za zapošljavanje. Jasno je da taj broj mnogo veći u realnosti, ali to je posebna tema. Bitno je da nigde nećete naći broj ZAPOSLENIH građana, jer je to prava slika privrede svake države, a naša prava slika i nije baš za hvaljenje. Zaposlenost je ono što se gleda u normalnim ekonomijama, a nezaposlenost je broj sa kojim se izvode razne gimnastičke akrobacije prikrivajući pravo stanje stvari.

Zanimljivo je pogledati retko objavljivane podatke o broju zaposlenih u Severnobanatskom okrugu od 2005. do 2014. godine.

Tabela Zaposlenost JPeG (1)Tabela zaposlenosti

Iz tabele se vidi da je porast zaposlenosti bio veoma kratkog daha, dok se od 2008. god. beleži konstantan pad zaposlenosti kako u Kikindi, tako i u okrugu.

Treba naglasiti da se takav negativan trend nastavio sve do današnjeg dana, što potvrđuje na stotine otpuštenih radnika iz Livnice Kikinda, Toze Markovića, Baninija,… I lokalna samouprava je počela sa racionalizacijom, pa je mnogo ljudi ostalo bez posla pri osnivanju novog JP. Usled takve tendencije, cifre iz tabele ostaće samo pusta želja.

Pošto su izbori izvesni, videćemo da li će biti opšti ili parcijalni, Potemkinova sela će biti sve šarenija i nakićenija, ali ne dajte se prevariti od spin majstora i botova, jer od Vaše odluke (glasa) zavisi Vaša budućnost.

Na kraju ostaje pitanje da li će botovi dobiti kaloričnije sendviče, a spin majstori veći procenat, jer dolazi period velikih parada. Ipak treba pokazati elan pri držanju šarenih panoa i imati dovoljno snage u najbitnijem momentu za one „gore“.

Dragoslav Obućinski
Kikindski tim Pokreta Dosta je bilo – Saša Radulović

DJB Vojvodina

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar