Vojvodina Poljoprivreda Saopštenje

Poljoprivrednici su izigrani, "Tenisov zakon" je u proceduri

Zakon o poljoprivrednom zemljištu je danas u proceduri Skupštine. Dnevni red skupštinskog zasedanja je kreiran u subotu, a na sajt Skupštine je postavljen u zadnjem momentu da se poljoprivrednicima ne bi dalo dovoljno vremena da se organizuju i ponovo krenu ka Beogradu.

ne_damo_zemlju_ispod_zita

Kako bi donošenje ovog zakona, kao i donošenje velikog broja štetnih akata, bilo što manje vidljivo za medije i javnost, na današnjem zasedanju je preko 70 tačaka dnevnog reda. Lov u mutnom sa ciljem da se na brzinu, pored izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu, izvrši i izbor tužilalaca i pokrije 200 miliona evra duga Srbijagasa koji se prebacuje na državnu kasu.

I pored velikog protivljenja vojvođaniskih paora, premijer i njegova skupštinska većina odlučili su da usvoje štetne izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Hoće da naprave “Tenisov” zakon, po kome će gotovo trećinu najbolje državne zemlje u Vojvodini Vlada dati krupnom kapitalu, uglavnom strancima, u zakup na 30 godina, direktnom pogodbom i tajnim ugovorima.

Tenis treba da dobije 15.000 hektara najbolje banatske zemlje. Naši paori danas obrađuju tu zemlju, a Banat je tek prvi na udaru, jer će zakon omogućiti ovakav postupak na teritoriji čitave Srbije. Plan vlade je da naši zemljoradnici i porodična gazdinstva postanu jeftina najamna radna snaga. Strane korporacije, pored jeftine zemlje, za to „zapošljavanje“ treba dodatno da dobiju i ogromne subvencije od države po „radnom mestu“.

Pokret poziva sva porodična gazdinstva, njihova udruženja, sve građane i sva udruženja građana na protestnu šetnju protiv štetnih izmena zakona. Pokret je kontaktirao i sve relevantne političke stranke i organizacije koje su se javno usprotivile „Tenisovom zakonu“ i koje ne koketiraju sa premijerom, da zajedno organizujemo protestnu šetnju.

Ovo nije poziv na koaliciju, već poziv u odbranu najvažnijeg društvenog resursa: zemlje. Oko ovoga se moramo složiti.

Poručimo Vučićevom SNS-u, Dačićevom SPS-u, SDPS-u Rasima Ljajića, PUPS-u Milana Krkobabića i Palminoj JS da mogu da izglasaju ovaj duboko štetan zakon, ali da će, ukoliko to učine, platiti cenu na predstojećim izborima. Ovaj duboko štetan zakon po interese svih građana Srbije će biti ukinut odmah nakon izbora.
Protestna šetnja je glas upozorenja partijskim parazitima na vlasti da će platiti cenu neodgovornosti. Građani moraju da kažnjavaju neodgovornu partokratiju. To se radi na izborima. Uspeli smo u slučaju Telekoma. Jer partokratija se jedino boji tvog glasa.

DJB Mladi

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar