Правосуђе Саопштењe

Премијер изабрао тужиоце, Скупштина је само параван

Избор тужилаца већ је обављен у Влади Србије, а у Скупштини Србије је данас организовано гласање само као формални параван једног нетранспарентног поступка, током кога су прекршене све процедуре, правила и закони.

corax1

Уместо да избор најквалитетнијих и независних тужилаца обави Државно веће тужилаца, односно струка, ДВТ је послужио само као проточни бојлер јер је списак свих пријављених кандидата само проследио Влади да она изабере, а премијерова скупштинска већина ће гласати како јој је наређено.

Да би се задовољила форма Скупштини су прослеђена по четири кандидата за тужиоца за ратне злочине и за организовани криминал. Скупштинска већина коју контролише Александар Вучић и која ни близу није квалификована за такве одлуке, данас ће, само на основу биографија кандидата, наводно да изабере два веома важна тужиоца. Увреда за здрав разум била би да се поверује да гласачка машина са измишљеним дипломама измишљених факултета има икаквог утицаја на избор тужилаца на основу биографских података.

Кандидати који су прослеђени Скупштини изабрани су у Влади, по жељи премијера и његових пријатеља и пословних партнера.

Скупштинској већини су прослеђени спискови већ унапред изабраних кандидата и за друга тужилаштва, али не за сва, тако да ће више од 30 тужилаштава остати са тужиоцима у вд стању које Влади омогућава још лакше уцењивање и притиске.

Земља у којој премијер бира тужиоце није демократска земља и свакако је далеко од стандарда које подразумева Европска комисија и Европска унија. Њих то очигледно не забрињава, као ни 2009. године кад је под Тадићевом влашћу судска и тужилачка власт бирана по кафанама.

Покрет “Доста је било – Саша Радуловић” је пре десетак дана на ово упозорио јавност и затражио да ДВТ понови процедуру избора кандидата у складу са Законом о јавном тужилаштву. Очигледно је да ћемо ипак добити Тужилаштво без интегритета и са значајно урушеним кредибилитетом.

Ознаке

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Iskoristicu vest da spamujem, nadam se da nemate nista protiv. Imam jednu ozbiljnu zamerku, za koju smatram da se mora promeniti
  ako mislite da nesto uradite na izborima. Vas sam simpatizer i vrlo je verovatno da cu, ako cu nekome dati glas, dati Vama, tj Vasem pokretu.
  Ali, na svakoj vesti Vi ste na slici, nema ljudi, nema mladih, nema osmeha, nema vedrine. Meni, kao potencijalnom glasacu i kao nekom
  kome je to bitno smeta, muka mi je od toga. Nisam strucan, ali molio bih nekog ko Vam radi kampanju da poradi na tome ili da nadjete boljeg od onog ko Vam radi sada. Ne morate da objavljujete komentar, ovo je dobronamerna kritika. Sve najbolje.

  • Pokret je jos uvek u fazi izgradnje “brend-a” u javnosti, a S. Radulovic je najprepoznatljiviji. Bice vremena i prilike i za druge slike. Poz

 • Istraga nikada ne pocinje kada je stranka na vlasti vec posle, lagano, kako kaze nas uvazeni kolega I van Ninic, srecom i Boris Tadic je pred gubitak izbora slicno postupio sa tuziocima.

 • Da li možemo nekom da uložimo pisani protest, tipa OEPS-u ili nekoj evropskoj instituciji?
  I ovako im politiku vode strane ambasade pa nek ih pritegnu i kažu šta se ne sme, jer nivo svesti im nije prošao 17 vek, kakva crna Evropa oni su u periodu mračanjaštva i inkvizicije..