Pravosuđe Saopštenje

Premijer izabrao tužioce, Skupština je samo paravan

Izbor tužilaca već je obavljen u Vladi Srbije, a u Skupštini Srbije je danas organizovano glasanje samo kao formalni paravan jednog netransparentnog postupka, tokom koga su prekršene sve procedure, pravila i zakoni.

corax1

Umesto da izbor najkvalitetnijih i nezavisnih tužilaca obavi Državno veće tužilaca, odnosno struka, DVT je poslužio samo kao protočni bojler jer je spisak svih prijavljenih kandidata samo prosledio Vladi da ona izabere, a premijerova skupštinska većina će glasati kako joj je naređeno.

Da bi se zadovoljila forma Skupštini su prosleđena po četiri kandidata za tužioca za ratne zločine i za organizovani kriminal. Skupštinska većina koju kontroliše Aleksandar Vučić i koja ni blizu nije kvalifikovana za takve odluke, danas će, samo na osnovu biografija kandidata, navodno da izabere dva veoma važna tužioca. Uvreda za zdrav razum bila bi da se poveruje da glasačka mašina sa izmišljenim diplomama izmišljenih fakulteta ima ikakvog uticaja na izbor tužilaca na osnovu biografskih podataka.

Kandidati koji su prosleđeni Skupštini izabrani su u Vladi, po želji premijera i njegovih prijatelja i poslovnih partnera.

Skupštinskoj većini su prosleđeni spiskovi već unapred izabranih kandidata i za druga tužilaštva, ali ne za sva, tako da će više od 30 tužilaštava ostati sa tužiocima u vd stanju koje Vladi omogućava još lakše ucenjivanje i pritiske.

Zemlja u kojoj premijer bira tužioce nije demokratska zemlja i svakako je daleko od standarda koje podrazumeva Evropska komisija i Evropska unija. Njih to očigledno ne zabrinjava, kao ni 2009. godine kad je pod Tadićevom vlašću sudska i tužilačka vlast birana po kafanama.

Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović” je pre desetak dana na ovo upozorio javnost i zatražio da DVT ponovi proceduru izbora kandidata u skladu sa Zakonom o javnom tužilaštvu. Očigledno je da ćemo ipak dobiti Tužilaštvo bez integriteta i sa značajno urušenim kredibilitetom.

Oznake

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Iskoristicu vest da spamujem, nadam se da nemate nista protiv. Imam jednu ozbiljnu zamerku, za koju smatram da se mora promeniti
    ako mislite da nesto uradite na izborima. Vas sam simpatizer i vrlo je verovatno da cu, ako cu nekome dati glas, dati Vama, tj Vasem pokretu.
    Ali, na svakoj vesti Vi ste na slici, nema ljudi, nema mladih, nema osmeha, nema vedrine. Meni, kao potencijalnom glasacu i kao nekom
    kome je to bitno smeta, muka mi je od toga. Nisam strucan, ali molio bih nekog ko Vam radi kampanju da poradi na tome ili da nadjete boljeg od onog ko Vam radi sada. Ne morate da objavljujete komentar, ovo je dobronamerna kritika. Sve najbolje.

    • Pokret je jos uvek u fazi izgradnje “brend-a” u javnosti, a S. Radulovic je najprepoznatljiviji. Bice vremena i prilike i za druge slike. Poz

  • Ima ljudi i ima mladih. Pripremaju se odbori u svim opštinama po Srbiji. Izabrani kandidati će biti objavljeni pre izbora.

  • Istraga nikada ne pocinje kada je stranka na vlasti vec posle, lagano, kako kaze nas uvazeni kolega I van Ninic, srecom i Boris Tadic je pred gubitak izbora slicno postupio sa tuziocima.

  • Da li možemo nekom da uložimo pisani protest, tipa OEPS-u ili nekoj evropskoj instituciji?
    I ovako im politiku vode strane ambasade pa nek ih pritegnu i kažu šta se ne sme, jer nivo svesti im nije prošao 17 vek, kakva crna Evropa oni su u periodu mračanjaštva i inkvizicije..