Економија Саопштењe

Влада поклања још 210 милиона евра Србијагасу

Јавно предузеће Србијагас добиће на поклон од грађана Србије додатних 210 милиона евра, јер је неодговорна Влада својој гласачкој машини у Скупштини предложила законе којима ће 190 милиона евра дуга Србијагаса према НИС-у претворити у јавни дуг и одобрити му још и додатну гаранцију од 20 милиона евра за банкарски кредит, за који се унапред зна да ће пасти на терет буџета.

srbijagas2Foto: www.srbijagas.com

За заседање Народне Скупштине, које је почело 21.12, предложена су по хитном поступку, два закона на основу којих ће грађани Србије “наградити” Србијагас за катастрофалне резултате.

Србијагас је, са својих шест зависних предузећа, у 2014. години остварио нето консолидовани губитак од чак 393 милиона евра. Имао је ненаплаћена потраживања од 300 милиона евра. Привреда и грађани Србије плаћају готово најскупљи гас у Европи, а неспособни партијски менаџмент Србијагаса зида огромне губитке.

Комерцијални кредит од 20 милиона евра, који ће Србијагас узети код Сосијете женерал банке, намењен је изградњи регионалне деонице Александровац – Брус – Копаоник – Рашка – Нови Пазар – Тутин. Грађани и привреда ће гарантовати за овај кредит иако не знају да ли се исплати градити ту деоницу. Неодговорна Влада није уз предложени закон приложила анализу економске исплативости изградње ове деонице. Ако се узме у обзир све виша цена гаса, као и прикључивања на гасовод, које плаћају грађани, извесно је да је ово један од оних кредита за које се унапред зна да ће пасти на тeрет државе, односно свих грађана.

Последице неодговорне економске политике премијер сваљује на пензионере, привреду и грађане којима стално повећава порезе, пореске основице и измишља нове таксе и акцизе. Неспособни премијер Вучић је отео од пензионера 210 милиона евра и то назвао реформом, а исто толико сад баца у бунар Србијагаса.

Смањење плата и пензија није реформа. Повећање пореза није реформа. Реформа значи увођење реда. Први корак у увођењу реда је избацивање неспособних партијских кадрова са руководећих места у јавном сектору. То неспособни премијер зна, али нема ни знање ни интерес да уведе ред. Ми имамо.

Повезани чланци:

Пословна алхемија Србијагаса
Србијагас остварио губитак од 382 милиона € у 2014.години

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Najvise volim da cujem kako cu ja kao i uostalom drugi gradjani garantovati neki kredit, pa i ovaj od Societe General banke.
    Dok gazda kome kumovi nose dva milionceta i kome je apartman desna ruka skupa sa segamegadens direktorcicima i bitangicama donosi pogubne strateske odluke za preduzeca poput jata, telekoma, srbija gasa i drugih do tada penzioneri jedu leba na recku.
    Skupa sa drugim komsijama i ja i dalje castim 500 dinara dok mi krov prokisnjava a oni nude zamenu postanskih sanducica.