Правосуђе Саопштењe

Суд наредио да Гашић објави своју биографију

Управни суд пресудио је у корист покрета “Доста је било – Саша Радуловић“ и 11. децембра наложио Генералном секретаријату Владе Србије да одговори на основу којих пословних референци је Братислав Гашић, министар одбране у одласку и бивши трговац кафом, именован за председника Управног одбора Србијагаса у марту 2013. године

Србијагас бележи катастрофалне резултате, а званични подаци Министарства финансија показују да је предузеће у 2014. години, са сојих 6 зависних предузећа, остварило него губитак од 393 милиона евра. Именовање неуких партијских кадрова, какав је Гашић, са у позним годинама освојеном дипломом Економског факултета у Нишу, разлог је пропадања српске привреде.

Покрет „Доста је било – Саша Радуловић“ у акцији „Биографије на сунце“, поднео је летос 34 тужбе Управном суду због одбијања Владе да обелодани 160 пословних биографија државних функционера међу којима су директори, председници и чланови управних и надзорних одбора стратешких предузећа попут Србијагаса или Електромрежа Србије. Суд је у овом и још три случаја исправно утврдио да ови подаци нису заштићени Законом о заштити података о личности, иза кога се Влада сакрила и да морају бити објављени у складу са Законом о доступности информација од јавног значаја.

Србија је једина држава у Европи где су биографије државних функционера проглашене тајним подацима.

Сматрамо да јавност има оправдани интерес да зна да ли је кум Никола Петровић незаконито, само са завршеном двогодишњом вишом школом, постављен на место на коме се захтева диплома факултета, као и који је факултет завршио возач Александра Вучића, пре него што је на кратко био у Управном одбору Агенције за привредне регистре, а потом постао председник Општине Земун. И тако за свих 160 функционера.

Пoкрeт сe зaлaжe зa пoлитику пoтпунe трaнспaрeнтнoсти рaдa у jaвнoм сeктoру. Зaхтeвaмo дa сe нa сajтoвимa држaвних институциja и jaвних прeдузeћa oбjaвe свe пoслoвнe биoгрaфиje функциoнeрa, систeмaтизaциja рaдних мeстa и кo их и сa кaквим учинкoм пoпуњaвa. Зaхтeвaмo дa сe jaвнo oбjaвљуjу и свe трaнсaкциje свих jaвних финaнсиja, свaкoг мeсeцa зa прeтхoдни мeсeц. Сaмo je пoтпунa трaнспaрeнтнoст рaдa гaрaнциja искoрeњивaњa кoрупциje и брaнa пaртoкрaтским интeрeсимa.

ПРИЛОГ:

Одлука Управног суда

ПОВЕЗАНИ ТЕКСТОВИ:

Биoгрaфиjу нa сунцe! Tрaжимo 160 биoгрaфиja jaвних фукциoнeрa кoje Влaдa криje

Због скривања биографија поднете 34 тужбе против Владе

Биографије на сунце : Какво искуство и знање имају Вучићеви кадрови?

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Mada je direktor sam po sebi ma ko bio uspesan jer je po sredi monopol, pa cak i jedan program vestacke inteligencije poput mnogih besplatnih mogu da donose odluke sa podesenom strukturom ulaza, evidentno je da kum nosi gazdi 2 milionceta “ispod zita” skupa sa apartmanom i segamegadens direktorcicima i bitangicama. Za sagledavanje preduzeca elektro mreze potrebno bi bilo upoznati se sa izvestajima drzavne revizorske agencije za period 2008 – 2014 pa tek potom razmisljati o stepenu organizacionog ciklusa, normativu poslova ili zadataka radnih mesta, naravno sistematizaciji ali uz predhodan projekat organizacije (matricna, stabna …),inace zadaci elektricnih mreza i dalekovoda i nisu bas jednostavni, koliko mi je u secanju, za raspon dalekovda bez napamet resavane kubne jednacije se nije mogao ni jedan razumeti a veoma tesko i resavati, ali ja se “divim” kumu i slicnima zaista, zaista svaka cast sa kakvom lakocom oni zaradjuju tolike novce – nadam se da nije od novca penzionera koji jedu leba na recku.

  • Kada smo s proleća 2015. godine u kruševačkoj gimnaziji potražili da izvršimo uvid u diplomu, koju je jedan partijski jurišnik za mesto direktora biblioteke u Vrnjačkoj Banji naveo kao završenu, uz sumnjivu diplomu jednog fakulteta u Mladenovcu /provera diplome je još uvek u toku zbog opterećenosti kancelarije Poverenika/ , i na osnovu toga postao direktor biblioteke, rečeno nam je od strane uprave kruševačke gimnazije, da je Bratislav Gašić zabranio da se izdaju bilo kakve kopije diploma, informacija i potvrda dok traje hajka na njega.
    Informaciju smo uspeli da dobijemo tek zahvaljujući Povereniku za informacije.
    Smatramo da ako želimo da se dobije puna efikasnost rada Poverenika, svaka Opština u Srbiji bi morala da ima povereništvo, kako bi se smanjila opterećenost ove najznačajnije ustanove koja je jedina u stanju da kontroliše rad državnih organa.
    Koliko se vidi iz priloženog Pokret je zaobišao žalbe i direktno je svoja prava ostvario preko suda. Ova presuda će biti azbuka za postupanje mnogima koji po Zakonu o pristupu informacija od javnog značaja žele da zadovolje pravdu.

  • Zavrsio sam drzavni ekonomski fakultet u Beogradu. Nikada nisam obnovio godinu, nikada varao na ispitu. Istovremeno se osecam i neopisivo osramoceno i neopisivo uvredjeno kada se ljudi poput Gasica, Stefanovica, ali i brojnih pripadnika nekadasnje vlasti nazivaju diplomiranim ekonomistima. Ovako nesto je moguce doziveti jedino u Srbiji.