Politika Saopštenje

Podsećamo Vučića: Vlada krije Gašićevu i još 159 biografija

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić napravio se danas u Beloj Palanci nevešt i na pitanje novinarke N1 TV da li će biti objavljena biografija odlazećeg ministra Bratislava Gašića, kako je to odlučio Upravni sud, premijer je rekao da ne razume pitanje.

“Gašićeva biografija… Ja vas ne razumem. Ja imam beskrajno strpljenje i odgovaram na sva vaša pitanja, ali moram da vam kažem ne razumem vaša pitanja…”, rekao je Vučić.

Javno podsećamo premijera, mada smo uvereni da ga pamćenje dobro služi, da njegov generalni sekretar krije ne samo Gašićevu, nego još 159 poslovnih biografija značajnih funkcionera, direktora i predsednika i članova nadzornih i upravnih odbora javnih i državnih preduzeća. Informacije o tome zašto je Vlada postavila Gašića za predsednika Upravnog odbora Srbijagasa u martu 2013. godine i da li su njegove poslovne sposobnosti “zaslužne” za neto gubitak od 393 miliona evra u 2014. godini, javnost ima pravo da zna.

Zašto se Vlada plaši da javno objavi kojim znanjem i iskustvom raspolažu funkcioneri koji upravljaju stotinama milijardi godišnje u Fondu PIO, Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje ili Nacionalnoj službi za zapošljavanje?

Da li je dovoljno biti Vučićev kum pa rukovoditi energetskim sektorom Srbije, bez minimalnih kvalifikacija? Tražimo i biografije članova NO Galenika AD da bismo utvrdili da li je Vlada prilikom odlučivanja o članovima znala da je kandidatkinja iz SNS minulo radno iskustvo stekla kao prodavačica u butiku tekstilne robe. Da li je za izbor na mesto predsednika Nadzornog odbora Pošte Srbije kriterijum biti supruga ministra ili za člana Nadzornog odbora Službeni glasnik biti sestra narodne poslanice? Da li su fotelje u Srbijašumama, Putevima Srbije i Emisionoj tehnici i vezama rezervisane samo za poslanike vladajuće koalicije, a članstvo u Upravnom odboru Agencije za privatizaciju za vlasnika kafane ?

Poimence smo zatražili podatke za rukovodioce u javnom sektoru i predstavnike države u sledećim preduzećima, organizacijama i institucijama : Srbijagas, Elektromreža Srbije, Transnafta, Srbijašume, Srbijavode, Zavod za udžbenike, Beograd na vodi, Putevi Srbije, Pošte Srbije, JP za skloništa, Skijališta Srbije, Jugoimport SDPR, Nacionalna služba za zapošljavanje, Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza, Agencija za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu sigurnost, Fond PIO, Odbor urednika pravno-informacionog sistema RS, ministarstva odbrane i regionalnog razvoja i lokalne samouprave, Emisiona tehnika i veze, Aerodrom Nikola Tesla, Galenika ad, Turistička organizacija Srbije, Skupština društva Al Ravafed, Savet Akcionarskog fonda, Agencija za privatizaciju, Agencija za privredne registre, domovi učenika « Jelica Milovanović » i srednje PTT škole, Klinički centar Srbije, Republički fond za zdravstveno osiguranje, Građevinska direkcija Srbije, Industrija za preradu Majdanpek, Skupština RTB Bor, Kancelarija za pomoć i obnovu poplavljenih područja Vlade RS i Koridori Srbije.

POVEZANI TEKSTOVI:

Generalni sekretar Vlade Srbije zreo za smenu jer ne zna šta je biografija

Sud naredio da Gašić objavi svoju biografiju

Biografiju na sunce! Tražimo 160 biografija javnih fukcionera koje Vlada krije

Zbog skrivanja biografija podnete 34 tužbe protiv Vlade

Biografije na sunce : Kakvo iskustvo i znanje imaju Vučićevi kadrovi?

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Iskrene čestitke na dobijenoj presudi Upravnog suda! Ali, slaba vajda od toga. Možemo se opkladiti da SNS neće dati biografije i kvalifikacionu strukturu svojih funkcionera i funkcionera koaliocije.

    Što se tiče JP Emisiona tehnika i veze, v. d. direktora Branko Gogić je pravnik i tu nema dileme. Suprug je Nade Gogić, novinarke RTS.
    Zamenik direktora Dragan Mojović je sa završenim filozofskim fakultetom. Suprug je Gorice Mojović, nekadašnje poslanice u Skupštini Srbije.

    Pozdrav
    Dušan MARKOVIĆ

  • Budimo realni, meni krov i dalje prokisnjava a oni mi nude zamenu postanskih sanducica, sta drugo reci segamenagedn direktorcici i bitangice muljaju sa nabavkama nepotrebne opreme, namestaja, informacionih sistema i prodaje magle sa pojedincima koji ih dobijaju uzastopno 10 godina sa kojima se usemili, gazdi nose kumovi 2 milionceta a apartman ce da kupi celo Bugarsko primorije dok penzosi jedu leba na recku. Nego, u vezi penzosa, sps ima(ili imao) stabilnih 11 posto uglavnom penzioneri koje je izneverio i mala je verovatnoca da ce glasati za njih, kao i za sns a i ldp ds i ostale.
    Zasto dosta je bilo ne bi obecao penzionerima vracanje penzija na stanje pre nego sto je gazda dosao?
    Dosta je bilo je nova politicka sila ali su penzioneri konzervativci, trebalo bi poslati artikulisanu i njima razumljivu poruku i zaista im vratiti penzije kolike su i bile, jednostavno cvrsto im OBECATI mislim da je to posteno samo bi Sasa to mogao jer njegova rec mnogo vise vredi nego dramoserova.

  • U vezi članova Nadzornog odbora JP “Emisiona tehnika i veze”, kao bivši radnik ovog preduzeća mogu reći da je jedini kvalifikovani član iz domena osnovne delatnosti ovog preduzeća Slađan Stanković, diplomirani inženjer elektrotehnike i telekomunikacija. Osnovno obrazovanje i gimnaziju je završio u Vladičinom Hanu. Završio je Elektrotehnički fakultet u Beogradu. Na radnom je mestu prvog čoveka tehnike, a prethodno je godinama vodio službu repetitora (kojih je bilo preko 250 po jednom TV programu, odnosno preko 500 do uvođenja digitalne televizije, i 120 planskih radio lokacija u FM području). Bio je nosilac realizacije digitalizacije televizije u Srbiji koja iako je kasnila više od tri godine (setimo se termina 4. april 2012. koji je najavljivan u Ministarstvima), završena 10-ak dana pre konačnog roka koji je isticao 17.juna 2015. Izuzetno stručan, nesebičan i korektan u rukovođenju i ophođenju sa kolegama i svojim podređenima. Ima nekoliko objavljenih radova na naučnom skupu TELFOR i predavanja u inostranstvu na skupu emitera iz regiona jugoistgočne Evrope. Govori engleski. Oženjen je, otac dve kćeri, od kojih jedna studira elektrotehniku na ETF-u u Beogradu, a druga pored redovnog školovanja pohađa muzičku školu.

    Ovo bi bio moj prilog razjašnjenju biografija.

    Pozdrav
    Dušan Marković